Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Duplázás alatt a dobogóra sem

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRNagy AndrásRészvényelemző2023. december 29.   09:02

A Közép-Kelet Európai régió fellülteljesítéről már írunk egy héttel ezelőtt. Most jöjjünk picit közelebb, és foglalkozzunk csak a magyar eszközökkel, azon belül is...

A Közép-Kelet Európai régió fellülteljesítéről már írunk egy héttel ezelőtt. Most jöjjünk picit közelebb, és foglalkozzunk csak a magyar eszközökkel, azon belül is főleg a nagy részvényekkel.

Jó ötlet volt év elején hosszú magyar állampapírt vásárolni. A 10 éves kötvényekkel a hozamcsökkenésnek köszönhetően csaknem 30%-os árfolyam nyereséget lehetett elérni, de még ennél is jobb ötlet volt részvényt venni, hiszen a BUX index mintegy 40%-ot emelkedett.

A két instrumentum között szoros volt az együttmozgás, ahogy a lenti ábrán is látható. A hozameséssel összhangban enyhült a BUX szélsőséges alulértékeltsége. A 2023-as eredményvárakozásokkal számolva az év eleji 4,5-ös P/E értékeltség év végére 5,5-re emelkedett. Ez egyébként még mindig bőven átlag alatti értékeltségnek számít, így az idei erős év után jövőre sem szabad leírni a magyar részvénypiacot.

Forrás: Bloomberg, Erste

Most pedig nézzük, milyen egyedi hatások érték a négy blue-chip papírt.

A MagyarTelekommal az osztalékot is figyelembe véve 110%-ot lehetett keresni. A BUX komponensek közül ezzel is csak harmadik lett, hiszen az Opus és a BIF is megelőzte. Az MTEL-nél több pozitív fejlemény is volt 2023-ban. Jelentős, 14,5%-os inflációs díjkorrekciót tudott érvényesíteni a társaság tavasztól kezdve az árazásában. Új részvényesi javadalmazási stratégiáról döntött a társaság, melynek első lépése a megemelt osztalék és sajátrészvény visszavásárlás volt 2023-ban, a módosított eredmény 70%-át fordították erre a célra. A magyar állammal kötött együttműködés részeként 2024 januárjától megszűnik a közműadó, 2025 januárjától pedig a távközlési pótadó is eltörlésre kerül, mindkettő pozitívan hat a nyereségre. És mint osztalékpapír, értelemszerűen profitált a kockázatmentes hozamok csökkenéséből is.

Az OTP esetében 60%-os hozam volt realizálható. Egyrészt rendkívül erős eredménytermelés jellemezte az OTP csoportot. Az első 9 hónapot 29,8%-os korrigált saját tőke arányos nyereséggel (ROE) zárta, ami kiugróan magas. A profit egyre nagyobb része származik külföldről, a külföldi emelkedő kamatkörnyezet kimondottan jót tett a kamatjövedelmek alakulásának. Itthon pedig az extrém magas kamatszint normalizálódása volt pozitív. Közben a hitelportfolió minősége jó maradt, így minimális céltartalékképzésre volt csak szükség, sőt sok leánybank esetében feloldások történtek. A hozamcsökkenés eredményeként megvalósuló átárazódás talán itt a legszembetűnőbb. Az év eleji 0,85-ös P/BV értékeltség 1,3-ra emelkedett, amihez ahogy már említettük nagyon magas jövedelmezőség is társul.

A MOL mindössze 8%-ot emelkedett, amit az osztalék 22%-os hozamra szépít. A környezet sokkal kedvezőtlenebbül alakult, mint 2022-ben. A különadók, főleg a hazai különadók pedig továbbra is jelentős részt hasítanak ki a profitból. Közben a tranzitköltségek is emelkedtek, szintén negatívan befolyásolva a profitokat.

A blue-chip-ek közül a Richter teljesített leggyengébben, 10%-os teljes hozamot elérve. A Richter eredményeiben kettőség volt megfigyelhető. A Vraylar változatlanul hasít, az amerikai értékesítések 33,7%-kal bővültek az első 9 hónap adatai alapján. Viszont a forint erősödése nem kedvezett az erősen exportorientált cégnek, és a rubel gyengülése még egy lapáttal rátett erre.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben