Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A lassú inflációs mozgások kora jöhet jövőre

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRNagy AndrásRészvényelemző2023. december 21.   10:35

Az elmúlt napokban két nyilatkozat is megerősítette azon nézetünket, hogy jövőre már sokkal lassabb ütemben fog mérséklődni az infláció, mint ahogy az elmúlt hónapokban megszokhattuk. Akkora visszaeséshez, mint amit az elmúlt hónapokban láttunk, jövőre akár...

Az elmúlt napokban két nyilatkozat is megerősítette azon nézetünket, hogy jövőre már sokkal lassabb ütemben fog mérséklődni az infláció, mint ahogy az elmúlt hónapokban megszokhattuk. Akkora visszaeséshez, mint amit az elmúlt hónapokban láttunk, jövőre akár fél vagy egy teljes évre is szükség lehet.

A felületes szemlélő talán azt hiheti, hogy ha az év eleji 25% fölötti infláció novemberben 7,9%-ra, decemberre 6-7%-ra mérséklődik, akkor ilyen ütemben haladva mindjárt itt van a 3%-os cél elérése is. Csakhogy ez az ütem jelentősen lassulni fog. Egyrészt a bázishatás eddig kimondottan támogató volt, segítette a gyors csökkenést, jövőre viszont már kiesik ez a támogató hatás. Az energiaárak nagyjából normalizálódtak, jelentős csökkenésnek már nincs tere, így a vállalatok energiaköltségei is helyre kerültek, itt is lényegében megszűnik a bázishatás. A reálbérek, vagy ha úgy tetszik a bérek vásárlóereje pedig végre ismét növekedésnek indult. Ez támogatja a fogyasztást és a gazdasági növekedést, ugyanakkor nehezíti az infláció elleni harcot. Dinamikus növekedés és lendületes dezinfláció a legritkább esetben jár kéz a kézben.

A mi olvasatunkban ezek az MNB kedden közzétett inflációs előrejelzésének fő üzenetei. A jegybanki ábra szerint decemberben 6% körül alakulhat az infláció, és látható, hogy csak év vége felé éri el a 3%-os célt.  A jegybanki célsáv felső éle pedig az év közepe táján válik elérhetővé. Vagyis jó esetben mondjuk 3 százalékponttal csökken a következő 12 hónapban az infláció, míg most november és december között, egyetlen hónap alatt lehet 2 százalékpont körül a csökkenés.


Forrás: MNB

És nagyon hasonló üzenetet lehetett kiolvasni Orbán Viktor tegnapi interjújából is. A miniszterelnök egy picit óvatosabb volt, mint az MNB, ő decemberre 7% alatti, jövőre pedig 5% körüli inflációt vár. Ezekből a számokból is az látható, hogy jövőre már csak sokkal lassabb ütemben tud majd mérséklődni az árak emelkedése.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben