Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes adatok jöttek

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. december 8.   12:39

Ma dönt a magyar államadósság besorolásról az S&P. A piaci várakozás az, hogy a hitelminősítő nem változtat a BBB- besoroláson illetve a stabil kilátáson. Ha változtatna, az kellemetlen lenne, mert (i) a magas hiány miatt inkább lefelé mozdulna el a hitelminősítő;...

Ma dönt a magyar államadósság besorolásról az S&P. A piaci várakozás az, hogy a hitelminősítő nem változtat a BBB- besoroláson illetve a stabil kilátáson. Ha változtatna, az kellemetlen lenne, mert (i) a magas hiány miatt inkább lefelé mozdulna el a hitelminősítő; (ii) a BBB- besorolás éppen a befektetési fokozat alja, azaz egy kilátás rontás is már csak egy hajszállal választana el bennünket a befektetésre nem ajánlott kategóriától, amely számos alapot arra késztethetne, hogy eladja a magyar állampapírjait. Ugyanis sok esetben az kritérium, hogy az alap csak befektetési fokozatú papírokat tarthat.

Kezdjük a rosszal. A novemberi kumulált hiány 4.074 milliárd forint lett, míg az idei – nemrég megemelt - cél 4.166 milliárd forint. Ez pedig nem néz ki jól, mert decemberre már nemigen maradt mozgástér a költségvetésben.

A külkereskedelmi mérleg több mint 1 milliárd eurós többletének viszont örülhetünk. Így a tavalyi magas deficit után igencsak magas, valószínűleg 6 milliárd eurónál is nagyobb többlettel számolhatunk idén. Az pedig nem mindegy a folyó fizetési mérleg alakulása és a forint stabilitása szempontjából.

A legjobb szám az infláció oldaláról érkezett. A havi infláció a múlt havi csökkenés után most stagnált, s így az év per év ár romlás 7,9 százalék lett. Ha pedig az év elejétől vizsgáljuk (decemberi bázis) az áremelkedés mértékét, akkor 5,9 százalékon állunk.

Forrás: KSH, Erste

A sorozatba beraktunk egy minimum és maximum potenciális értéket decemberre. A maximumnak az idei maximális február utáni változást (0,8 százalék) vettük, míg a minimumnak ugyanezen időszakban látott idei legnagyobb csökkenést (0,4 százalék). Ezekkel az értékekkel számolva decemberben év per év inflációnak 5,5 és 6,7 százalék közötti érték adódik, ami alacsonyabb, mint a korábban becsült év végi 6-7 százalék. Sőt, a valószínű érték 6 százalék körül lehet. Viszont a jövő év az átárazódások és a kieső magas bázis miatt nehéz lesz. Ezért is várnak a makroelemzőink a jövő évre 5,5 százalék körüli átlagos inflációt. Vagyis hiába a gyors csökkenés most, a jegybanknak erős pozitív reálkamatot kell kialakítania, hogy az infláció elleni küzdelem sikeres lehessen.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben