Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. december 1.   11:22

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal. Van, aki csökkenésre számít, s van, aki pl. 8 százalékos emelkedést vár. Szóval eléggé vegyes a kép. A különböző...

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal. Van, aki csökkenésre számít, s van, aki pl. 8 százalékos emelkedést vár. Szóval eléggé vegyes a kép. A különböző makrogazdasági forgatókönyvek felvázolásával mindenki jól meg tudja indokolni a véleményét. Itt most a jelenlegi elemzői várakozások alapján próbáljuk megbecsülni, hogy az index olcsó-e és emelkednie kellene, vagy éppenséggel drága és inkább csökkennie kellene az elkövetkező évben.

Ha megnézzük az idei és a jövő évi eredményvárakozások alapján az S&P500 index értékeltségét, akkor az tapasztaljuk, hogy az átlagos P/E értékeltség az elmúlt 20 éves időtávon számítva alatta van az aktuális értékeknek.

P/E értékeltségek az idei eredményvárakozásokkal

Forrás: Bloomberg, Erste

P/E értékeltségek a jövő évi eredményvárakozásokkal

Forrás: Bloomberg, Erste

Azt is értjük, hogy a Magnificent Seven (MS) hatalmas emelkedése is fontos szerepet játszik ebben. Na, de ha P/E értékeltségre akarjuk lefordítani, akkor mekkora ez a szerep? Ehhez egy kicsit részletesebb és egyben pontosabb számításokra, becslésre van szükség, mint amit múltkor végeztünk.

Így most, összeraktuk az indexet alkotó portfóliót. Az MS részvények értékét visszaállítottuk az év eleji árakra, s ezekkel az árfolyamokkal számítottuk ki az S&P500 „jelenlegi” értékét. Azt kaptuk, hogy ha az MS részvények árfolyama nem változott volna idén, akkor az S&P500 értéke 4.000 pont körül állna jelenleg. Az idei eredményekkel számított P/E ráta 18,1, a jövő évi eredményekkel számított P/E pedig 16,1 ponton állna.

Mindeközben az 20 éves átlagok 16,8 és 15,1 értéken állnak. Viszont ez a jövő év elején változni fog valószínűleg egy picit fölfelé, na meg az év ugrás azt fogja jelenteni, hogy már 17 körüli értékhez kell hasonlítanunk a 16,1-es becsült P/E értéket. Az pedig azt sugallja, hogy az MS részvények nélküli indexnek mintegy 5-6 százalékos emelkedési potenciálja van a jövő évben, ha azt gondoljuk, hogy az átlagos értékeltségre fog emelkedni. Persze ezt befolyásolják majd az eredményvárakozások változásai is, amelyek mehetnek le- vagy éppen fölfelé is. S még valami! Az Nvidia vezérigazgatója azt mondja, hogy a Mesterséges Intelligencia (MI) kapcsán igazándiból még csak az új nap hajnalán vagyunk, azaz még további jelentős növekedést lát ezen a területen. Ha pedig hiszünk neki – márpedig józan paraszti ésszel átgondolva eléggé hihető, amit mond – akkor az MS részvényekben is van még potenciál. Ez a számítás és gondolatmenet pedig azt sugallja, hogy az S&P500 index inkább emelkedni, mintsem süllyedni fog a jövő évben. Az emelkedés pedig talán 5 és 10 százalék között lehet, ha nem változik meg a jövőbe vetett képünk jelentősen. Különben ezek nem túlzó becslések. Ugyanis az MS részvények indexsúlyozott növekedése 20, míg a többi részvény indexsúlyozott eredménybővülése 10 százalék lehet a jelenlegi előrejelzések alapján a jövő évben.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben