Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Megmozdul Amerika – tovább szárnyal az év sztárja, az Nvidia

PODCAST
PODCAST2023. november 22.   15:53

Az Egyesült Államokban november 23-ára esik idén az ország legfontosabb ünnepe, a hagyományos pulykavacsoráról is híres Hálaadás napja. Szerte az államokban több mint 50 millió ember kel útra, hogy elutazzon a rokonokhoz, ismerősökhöz, barátokhoz a karácsonyi ünnepkör kezdetén. Csütörtökön ezért zárva tartanak majd a tőzsdék, pénteken pedig rövidített kereskedés lesz a Wall Streeten. És bár a befektetők nem lesznek aktívak, az amerikai gazdaság szekere idén még nem látott mértékben mozdul meg.

Bár az amerikai lakosságot idén inkább a mérsékelt fogyasztás jellemezte a magas infláció és az emelkedő kamatok miatt, a Hálaadás napja élesen különválik az egész éves trendektől. „183 millióra ugrik a vásárlások darabszáma az ünnep miatt, ami volumenben 10 százalékos, értékben pedig 3-4 százalékos növekedés az előző évhez képest” – mondta az Erste vezető elemzője a Reggeli Monitorban. Ebben az ünnepi hangulaton túlmenően az is jelentős szerepet játszik, hogy a kereskedők a korábbi éveknél jóval nagyobb mértékű akciókkal készülnek.

„Az internetes kereskedelemben a játékoknál 35, az elektronikai eszközöknél 30, míg a bútoroknál 20 százalékos árleszállításokat tapasztalni” – tette hozzá Miró József. Az elemző szerint a felfokozott Hálaadás napi számok már a negyedik negyedév egészére kivetítve sem reálisak, hiszen az év utolsó három hónapjában összességében azért csökken a kiskereskedelmi üzletek forgalma, és csak a jövő év közepe felé várható ismét felpattanás.

Az ünnepi időszakban, a karácsonyra készülve egyébként Magyarországon is hasonló tendenciák várhatók, vagyis a cégek a korábbiaknál nagyobb akciókkal csábíthatják vásárlásra a fogyasztókat. „Abban azért szkeptikus vagyok, hogy ez a tartós cikkek vásárlásának jelentős növekedésébe csap át, mindenesetre egy fontos indikáció lehet a magyar lakosság pénzügyi helyzetét illetően” – zárta gondolatait az Erste vezető elemzője.

Nem lassít az Nvidia 

Az év sztárrészvénye idén kétségtelenül a mesterséges intelligencia iparágban hasító, amerikai chipgyártó, az Nvidia. „Ezt jól jelzi, hogy az év elején még 150 dollár volt a részvényárfolyam, most pedig 500 dollár környékén áll” – mondta az Erste részvényelemzője. És a célárakat figyelve ez még bőven nem a növekedés csúcsa: a Bloomberg szerint a nagy amerikai elemzőházak átlagában 656 dolláros átlagos célárfolyam szerepel.

A társaság a harmadik negyedévben is rendkívül meggyőzően teljesített, alaposan felülmúlta az elemzői várakozásokat. A konszenzusban szereplő 16,1 milliárd dolláros bevétel helyett 18,1 milliárd dollárt realizált az Nvidia. Az árbevétel ezzel egy év alatt megháromszorozódott. Nem meglepő módon az adatközponti divízió húzta fel a számokat a legnagyobb mértékben. Az üzletág árbevétele 279 százalékkal, ugrott, meghaladva a 14 és fél milliárd dollárt. De még a játékosoknak szánt termékeket fejlesztő részleg is 81 százalékkal növelte eladásait, megközelítve a 3 milliárd dollárt.

Az impozáns számok tükrében valósággal nagyítóval kell keresni a kockázatokat, a cégre leselkedő negatív hatásokat. „Ezek közül a legfontosabbak az Egyesült Államok által bejelentett, Kínára vonatkozó exportkorlátozások, amelyek a fejlett AI-számításokhoz szükséges processzorokat érintik” – tette hozzá Péntek Ádám. Az elemző szerint ugyanakkor az Nvidia megpróbálja kikerülni a büntetőintézkedéseket, és annak érdekében, hogy megőrizze a kínai piacot, más típusú, kevésbé high-tech termékekkel próbálkozik a Távol-Keleten.

A Reggeli Monitorban még szóba került az is, hogy:

  • ilyen várakozásai vannak a legnagyobb kereskedelmi láncnak, a Walmartnak az amerikai fogyasztást illetően?
  • mennyire kell tartania a konkurenciától az Nvidiának?
  • milyen jövőbeli kilátásai vannak az AI-piacnak, érdemes még beszállni az Nvidia-sztoriba?

A műsor első felében Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét, majd Péntek Ádámot, az Erste részvényelemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben