Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

75 bázispontos lépésekkel haladhat tovább az MNB

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. november 22.   09:24

A Monetáris Tanács ülésén a jegybank ezúttal 75 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, így mától 11,5 százalék az alapkamat. A lépés mértéke megfelelt a vártnak. Ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két széle is hasonló mértékben változott, így az egynapos jegybanki betéti kamat 10,5, az egynapos fedezett hitel rátája pedig 12,5 százalékon áll.

A jegybank közleménye igazi újdonságot nem hozott a múlt héten az alelnök által már egy nyilvános konferencián megfogalmazott üzenetekhez képest: a globális kockázatok és a nemzetközi hangulat változékonysága továbbra is körültekintő monetáris politikát indokol. A pozitív reálkamat és az adatvezérelt üzemmód kapott ezúttal is hangsúlyt. A Tanács három opciót tárgyalt a tegnapi ülés során, 50, 75 és 100 pontos lépés lehetőségét, ugyanakkor egyhangú döntés született. Az alapkamat decemberben 11 százalék alá eshet, és egyszámjegyű értéket februárban vehet fel ismét. 

Amennyiben érdemben nem változik a környezet, úgy az előttünk álló hónapok is 75 bázispontos csökkentő lépéseket hozhatnak a kamatok normalizációja terén. Ezt erősítik a külső egyensúlyi mutatók, valamint a dezinfláció alakulása is. Izgalmakat hordoz magában a jövő év tavasza, amikor a bázishatás eddig támogató szerepe elenyészik, és ennek következtében a dezinflációs folyamat érdemben lassulhat.  

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben