Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyakunkon az ünnepek

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. november 20.   11:10

A héten jön a Hálaadás ünnepi hétvége. Öt nap vásárlás, csütörtök és hétfő (Cyber Monday) között. Mire számít a piac, pláne azok után, hogy a Walmart nem volt túl bizakodó az elkövetkező hónapok tekintetében? A...

A héten jön a Hálaadás ünnepi hétvége. Öt nap vásárlás, csütörtök és hétfő (Cyber Monday) között. Mire számít a piac, pláne azok után, hogy a Walmart nem volt túl bizakodó az elkövetkező hónapok tekintetében?

A múlt héten az amerikai Országos Kereskedelmi Szövetség felmérést publikált, amelyben 8424 felnőtt vásárlót kérdeztek meg. Az adatokat november 1. és 6. között vették fel, s eléggé pozitív eredmény született.

Hálaadás Hétvégi Vásárlás

Forrás: NRF

Mint a fenti ábrán is jól látszik, hogy a hétvégén várhatóan 9,4 százalékkal többen tervezhetnek vásárlást idén, mint tavaly. A becslések szerint 3-4 százalék között lehet az idei költés növekedése, azaz a 957,3 és 966,6 milliárd dollár közé eshet a vásárlandó áruk értéke.

Az ok pedig — azon túlmenően, hogy idén számos termék olcsóbban kapható, mint tavaly — az, hogy idén várhatók a legnagyobb leárazások is.

Ünnepi kedvezmények

Forrás: WSJ

Az Adobe online értékesítési felmérése szerint az elmúlt három évet vizsgálva idén lehet a legnagyobb az ünnepi kedvezmény mértéke. Ráadásul számos termék esetében még csökkentek is az árak a tavalyi szezonhoz képest.

Elektronikai termékek árának éves változása (%)

Forrás: WSJ

Háztartási eszközök árának éves változása (%)

Forrás: WSJ

Sport, játék árak éves változása (%)

Forrás: WSJ

Légitársaságok viteldíjainak éves változása

Forrás: WSJ

Így talán már nem meglepő, hogy a vásárlók száma idén már meghaladhatja a járvány előtti 2019-es szintet, s talán az sem meglepő, hogy az ünnepi hétvége költésnövekedése visszatérhet a 2010 és 2019 között mért átlag környékére. Ez 3,6 százalék volt az adott időszakban. Igaz, közben 2019-hez képest 19,2 százalékkal növekedtek az árak, s mindent egybevetve a teljes árindex összességében 4,2 százalékkal áll magasabban, mint egy évvel ezelőtt. Azaz valószínűleg a vásárlások szelektívek lesznek, hiszen a válaszadók azt is elmondták, hogy egyes termékek esetében azért időzítik a vételeket mostanra, mert kihagyhatatlan ajánlatokat látnak, kihagyhatatlan ajánlatokra számítanak. Szóval lehet, hogy viszonylag jó lesz az idei Hálaadási hétvége teljesítménye, viszont könnyen lehet, hogy ez az elkövetkező hónapok kiskereskedelemi forgalmának kárára történik. Ez pedig összhangban lenne az amerikai gazdaság lanyhulására vonatkozó várakozással, amelyet pl. az ING is a minap fogalmazott meg.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben