Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Csökkenő, de stabilizálódó árak

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSMiró JózsefVezető elemző2023. november 13.   16:45
ALTEO utilities
Célár: 3920 Ajánlás: Vétel
Elemző: Miró József

Az ALTEO a ma közzétett 2023. harmadik negyedéves gyorsjelentésében éves összevetésben 27 százalékkal csökkenő árbevételről és 21 százalékkal csökkenő, 3,6 milliárd forintos EBITDA-ról adott számot. Így az első három negyedévben...

Az ALTEO a ma közzétett 2023. harmadik negyedéves gyorsjelentésében éves összevetésben 27 százalékkal csökkenő árbevételről és 21 százalékkal csökkenő, 3,6 milliárd forintos EBITDA-ról adott számot.

Így az első három negyedévben termelt EBITDA és nettó eredmény gyakorlatilag megegyezik a tavalyi év azonos időszakával, ami az idei első negyedéves rekord teljesítménynek köszönhető.

A pénzügyi eredmény a korábban fixált kamatköltségeknek köszönhetően jelentősen, mintegy 1 milliárd forinttal emelkedett az első kilenc hónapban a tavalyi évhez képest, ugyanis (i) a készpénzállomány jelentősen, 25,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi 16,5 milliárdról, s a (ii) nagyon magas kamatkörnyezet előnyeit tudta hasznosítani a társaság. A készpénzállomány emelkedése mögött a jelentősen csökkenő forgótőke igény áll, a csökkenő alapanyag és értékesítési áraknak köszönhetően. A nettó eladósodottság nagyon alacsony, mindössze 2,1 milliárd forint, ami 5,7 százalékos eladósodottságnak felel meg (nettó adóság/(nettó adóság + saját tőke)). Ez néhány éve még 70 százalékon állt.

A Hő- és villamosenergia termelés szegmensben a csökkenő árak által indukált csökkenő „spark spread”-eknek betudhatóan a nyereség is csökkent. A harmadik negyedévben az EBITDA 2,3 milliárd forint lett az előző negyedévi 3,9 milliárd és az első negyedévi rekord 6 milliárd forintot követően. Így az első három negyedévben 0,5 milliárd forintos csökkenést láthattunk, 12,1 milliárd forintra. Ugyanakkor pozitívan hathatott az erőteljesen növekvő megújuló termelés menedzsment teljesítménye. Igaz, itt is erőteljes költségnövekedésről beszél a társaság.

A Megújuló alapú energiatermelés szegmensben folytatódott a csökkenő trend. Az első három negyedéves EBITDA 31 százalékkal 2,2 milliárd forintra csökkent (0,6 milliárdos EBITDA a harmadik negyedévben). Az Edelyn Solar-féle 20 MW-os naperőmű park zöld utat kapott a negyedév elején az igazgatóságtól. Így a napenergia portfólió a jövő év közepén várhatóan duplázódni fog.

Az Energetikai szolgáltatások enyhén, 0,1 milliárd forinttal javuló teljesítményt mutatott év per év alapon az első három negyedévben, amelyben egyszeri tétel (vevő kintlévőség értékvesztésének visszaírása) játszott szerepet.

A Hulladékgazdálkodás idén júliusban pörgött fel. EBITDA soron egyelőre 133 millió forint keletkezett a harmadik negyedévben, ami összhangban van a menedzsment várakozásaival. Az üzletágban további felfutás várható. Az első kilenc hónapban az üzletág teljesítménye EBITDA szinten 141 millió forintot javult a tavalyihoz képest.

A Hő- és villamosenergia termelés üzletág mellett az Energiakiskereskedelem mutatott számottevő eredményt, ráadásul itt a növekedés is szignifikáns volt. Az első három negyedévben az üzletág EBITDA-ja 3,1 milliárd forintra duplázódott. Az üzletág kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. Az első negyedévitől kicsit elmaradó, 0,9 milliárdos EBITDA-t termelt a harmadik negyedévben. Mindezt csökkenő árbevétel mellett.

Összeségében csökkenő eredményt láthatunk a harmadik negyedévben, ami bizonyos értelemben a várakozásoknak megfelelően alakult, a csökkenő árak és a csökkenő „spark spread”-eknek betudhatóan. Az elmúlt mintegy 1,5-2 év nagyon jó környezetét kihasználta a társaság, s szinte pillanatok alatt csökkentette a nettó hitelállományát közel nullára. Ez pedig lehetőséget teremt egy komoly ugrásra a cég méretét illetően, hiszen a jelenlegi tőkehelyzet mintegy 80 milliárd forint hitel felvételét is lehetővé tenné a 70 százalékos eladósodottság átlépése nélkül. Ez pedig komoly akvizíciókra és/vagy beruházásokra ad lehetőséget. Csak összehasonlításképpen, a cég piaci kapitalizációja jelenleg 56,4 milliárd forint!

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben