Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Recesszióállóak a magyar tőzsdei nagycégek

PODCAST
PODCAST2023. november 8.   16:42

A vártnál kissé jobb lett a Richter nyeresége. Az idén a harmadik negyedévben 54,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 33,4 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakának profitjától, de például a deviza árfolyamváltozások jelentősen rontották a cég árbevételt. Az orosz rubel jelentős gyengülése ellen a cég ráadásul védekezni sem tudott, hiszen az orosz-ukrán háború miatt jelenleg pénzügyi szankciók sújtják Oroszországot, ami az ott működő cégeknek azt jelenti, hogy nem tudnak, úgynevezett fedezeti ügyletet sem kötni, mert kizárták őket az ezt lehetővé tevő nyugati pénzpiacokról. A Magyar Telekom és az OTP jó számokat közölhet a 3. negyedévre vonatkozóan, a MOL valószínűleg kevésbé.

Richter

„A Richter gyorsjelentése pozitív meglepetést hozott az elemzői várakozásokhoz képest. Egyértelműen jobb lett. Az első három negyedévben annak ellenére, hogy a devizaárfolyam változás 16,5 milliárd forint, míg a különadó 22,1 milliárd forintos negatív hatást gyakorolt a cég nyereségére” – szedte szét a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában a gyógyszercég számait Miró József, az Erste vezető elemzője. A szakértő szerint azt is figyelembe kell venni a cég számainak értékelésekor, hogy az idei, körülbelül 30 milliárd forintnyi extraprofitadóból 22,1 milliárdot már befizetett a cég, és a tavalyi nyereséget igencsak megdobta a 7 milliárd forintos mérföldkő bevétel, amelyet egyszeri tételnek tekinthetünk.

„A Richter továbbra is növekedési pályán van” – összegzett Miró József, aki emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években 4 forint körül ingadozott a rubel-forint árfolyam, és most nem is tud fedezeti ügyletet kötni a devizaárfolyam mozgásból eredő negatív hatások kivédésére. „Valamelyest enyhített a rubelgyengülés hatásain, hogy erőteljesebben lehetett gyógyszerárat emelni Oroszországban” – magyarázta az Erste vezető elemzője.

Már 30 százalékot tesz ki a Richter árbevételében az amerikai piac, míg a magyar piac megközelítőleg 10 százalékot.

Magyar Telekom

Szerdán, piaczárást követően számol be 3. negyedévéről a Magyar Telekom. „A cég jól sáfárkodott az infláció okozta áremelési lehetőséggel, és mivel a költségei nem ugrottak meg, akár egyharmaddal is emelkedhetett a nyeresége, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Ez nagyjából 23 milliárd nettó profit lehet” – közölte az Erste várakozásait Miró József vezető elemző.

A Magyar Telekom új beruházásokkal igyekszik csökkenteni adófizetési kötelezettségét. Akár 7-8 milliárd forint adó megspórolását is jelentheti, ha a szélessávú hálózatbővítésben továbbra is rendkvíól aktív marad a cég.

OTP

„Az adózott nyereség 35-40 százalék közötti bővülést mutathat majd. Jó a pénzpiaci környezet, annak ellenére, hogy a hitelezés dinamikája azért visszaeshetett. Az OTP számait a banki felvásárlások eredményei is felfelé tolhatják meg. A szlovén és az üzbég befektetések is pozitívan járulhatnak hozzá a nyereséghez. Ez olyan 260-270 milliárd forint profit lehet a 3. negyedévben” – mondta el a Trend FM kérdésére Miró József, az Erste vezető elemzője. A hitelportfoliója a banknak elég tiszta, alacsonyak továbbra is a kockázati költségei. Ennek köszönhető, hogy éves szinten jelentősen növekedhet a negyedéves profitja.

MOL

„A tavalyi 4,5 milliárd literes csúcshoz képest idén 4 milliárd alatti fogyasztás várható a MOL-nál az üzemanyagpiacon. A feldolgozás-kereskedelem üzletágban, és a kutatás-termelésben is 60 százalékos visszaesésre lehet számítani. Ezt nem tudja a fogyasztói szolgáltatások 50 százaléka ellensúlyozni majd. Az adózott nyereségben ez 50 százalékos profitvisszaesést is hozhat” – magyarázta Miró József, az Erste vezető elemzője.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Az OTP és a MOL kilátásai is jók, mint ahogy a másik két nagy cégnek, a Richternek és a Magyar Telekomnak sincs oka panaszra
  • 450 milliárd forint körüli össznyereség várható a cégektől, ami ugyan kevesebb a tavalyi 550 milliárd forintos rekordprofitnál, de a 4 hazai blue chip korábbi befektetései, vállalati felvásárlásai hosszabb távon is jól működnek, és maradhat a cégek eredményessége
  • Különadók csökkentése, kivezetése és a magyar gazdaság magára találása még tovább javíthat a profittermelő képességeiken

Miró József, az Erste vezető elemzője nyilatkozott a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben