Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SG Rise of the Robots VT 9 Index Működése

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2023. november 3.   09:46

A vállalatok által használt robotok mennyisége illetve az automatizáció mértéke átütő gyorsasággal növekszik, mely makro piaci trend a következő években még nagyobb léptéket ölthet. A mögöttes termékkosárban szereplő Rise Of The Robots index olyan vállalatok részvényteljesítményét igyekszik lekövetni, melyek pozitívan részesedhetnek a mesterséges intelligencia, az automatizáció és a robotika fejlődéséből.

Piaci várakozások az Automatizáció és Robotizáció területén

 • Felmérések[1] szerint az ipari vállalatok jelentős összeget költenek robotizációra és automatizációra: legtöbbjük esetében a következő évek tőkeberuházásainak több mint negyede az automatizált rendszereket érinti.
 • A munkaerő szektorális átrendeződését is előidézheti a BCG által folytatott tanulmány eredménye, mely szerint egyszerűbb újraprogramozni robotokat, mint átképezni emberi munkaerőt[2]. Sok esetben komolyabb programozói tudást sem igényel az átprogramozás.
 • A KPMG tanulmánya szerint 40-75%-kal csökkentheti a munkaerő költséget automatizáció alkalmazása2
 • A mestereséges intelligencia vezette robotika piaca jelentős mértékeben növekedésnek indulhat az elkövetkező évtizedben: pár éven belül megduplázódhat a robotok használata, illetve 2021 és 2030 között akár megtízszereződhet a piac mérete[3].
 • Robotizációval és automatizációval nagyobb hatékonyság, nagyobb piaci lefedettség, a digitalizáció segítése és nem utolsó sorban kisebb karbon lábnyom érhető el.

 

SG Rise of the Robots VT 9 Index Működése

 • Áttekintés: Olyan vállalatok részvényteljesítményét igyekszik lekövetni, melyek pozitívan részesedhetnek a mesterséges intelligencia, az automatizáció és a robotika fejlődéséből.
 • Index univerzum: A potenciális részvényeket tartalmazó részvény univerzum meghatározása a Societe General Equity elemző csapata által történik, amihez ún. Big Data technológiát is igénybe vesznek, valamit Martin Ford[4] világhírű iparági szakértő segítségét.
 • Rangsorolás: A lehetséges részvényeket a K+F kiadásaik, Tőkebefektetéseik és Bevétel növekedésük figyelembe vételével rangsorolják.
 • Kiválasztás: A legjobbra rangsorolt 150 részvény kerül kiválasztásra, majd átlagos napi likviditásukat figyelembe véve súlyozásra (a likviditás biztosítása érdekében). Újrasúlyozásra negyedévente kerül sor.
 • Volatilitás kontrol: A stabilitás megőrzése érdekében, akár még piaci turbulenciák alatt is, kockázatot csökkentő volatilitás kontrol kerül alkalmazásra az index működésében. 9%-os volatilitási cél eléréséhez naponta változtatja a részvényportfólió súlyát
  • Amennyiben a historikus volatilitás 9% alatti, úgy a részvény súlyt növeli (maximum 150%-ra)
  • Amennyiben a historikus volatilitás 9% feletti, úgy a részvény súlyt csökkenti.
 • Az index teljesítményéből levonásra kerül éves 1.5%-nak megfelelő fix elvonás 
 • Index indulása: 2018.02.02

 

Teljesítmény (2023.11.02-i adatok alapján)

 

Bevezetéstől*

YTD

6 hónap

1 év

3 év*

Hozam

1.52%

1.45%

0.04%

1.95%

0.70%

Volatilitás (éves)

8.79%

7.83%

8.23%

7.95%

8.20%

Max Drawdown

-17.33%

-9.76%

-9.76%

-9.76%

-17.33%

Sharpe ráta

0.17

0.18

0.01

0.25

0.09

*Évesített érték

 

Index honlapja (Aktuális és Historikus Árfolyam, Dokumentumok, Hírek)

 

[1] https://www.mckinsey.com/industries/industrials-and-electronics/our-insights/unlocking-the-industrial-potential-of-robotics-and-automation

[2] https://insight-public.sgmarkets.com/insights/ai-robotics

[3] https://www.statista.com/statistics/1366499/artificial-intelligence-robotics-market-size/

[4] Martin Ford a NYTimes Bestseller „Rise of the Robots” könyv szerzője, valamint egy szilícium-völgyi szoftvercég alapítója. fejlesztő cég alapítója. Több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a következő területeken a számítógépes tervezés és a szoftverfejlesztés területén. A Michigani Egyetemen szerzett mérnöki diplomát valamint üzleti diplomát szerzett a Kaliforniai Egyetemen.
Gyakran tart előadásokat a haladás felgyorsítása témájában a következő területeken robotika és a mesterséges intelligencia - és hogy mit jelentenek ezek az előrelépések a a jövő gazdaságát, munkaerőpiacát és társadalmát.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben