Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SG Rise of the Robots VT 9 Index Működése

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2023. november 3.   09:46

A vállalatok által használt robotok mennyisége illetve az automatizáció mértéke átütő gyorsasággal növekszik, mely makro piaci trend a következő években még nagyobb léptéket ölthet. A mögöttes termékkosárban szereplő Rise Of The Robots index olyan vállalatok részvényteljesítményét igyekszik lekövetni, melyek pozitívan részesedhetnek a mesterséges intelligencia, az automatizáció és a robotika fejlődéséből.

Piaci várakozások az Automatizáció és Robotizáció területén

  • Felmérések[1] szerint az ipari vállalatok jelentős összeget költenek robotizációra és automatizációra: legtöbbjük esetében a következő évek tőkeberuházásainak több mint negyede az automatizált rendszereket érinti.
  • A munkaerő szektorális átrendeződését is előidézheti a BCG által folytatott tanulmány eredménye, mely szerint egyszerűbb újraprogramozni robotokat, mint átképezni emberi munkaerőt[2]. Sok esetben komolyabb programozói tudást sem igényel az átprogramozás.
  • A KPMG tanulmánya szerint 40-75%-kal csökkentheti a munkaerő költséget automatizáció alkalmazása2
  • A mestereséges intelligencia vezette robotika piaca jelentős mértékeben növekedésnek indulhat az elkövetkező évtizedben: pár éven belül megduplázódhat a robotok használata, illetve 2021 és 2030 között akár megtízszereződhet a piac mérete[3].
  • Robotizációval és automatizációval nagyobb hatékonyság, nagyobb piaci lefedettség, a digitalizáció segítése és nem utolsó sorban kisebb karbon lábnyom érhető el.

 

SG Rise of the Robots VT 9 Index Működése

  • Áttekintés: Olyan vállalatok részvényteljesítményét igyekszik lekövetni, melyek pozitívan részesedhetnek a mesterséges intelligencia, az automatizáció és a robotika fejlődéséből.
  • Index univerzum: A potenciális részvényeket tartalmazó részvény univerzum meghatározása a Societe General Equity elemző csapata által történik, amihez ún. Big Data technológiát is igénybe vesznek, valamit Martin Ford[4] világhírű iparági szakértő segítségét.
  • Rangsorolás: A lehetséges részvényeket a K+F kiadásaik, Tőkebefektetéseik és Bevétel növekedésük figyelembe vételével rangsorolják.
  • Kiválasztás: A legjobbra rangsorolt 150 részvény kerül kiválasztásra, majd átlagos napi likviditásukat figyelembe véve súlyozásra (a likviditás biztosítása érdekében). Újrasúlyozásra negyedévente kerül sor.
  • Volatilitás kontrol: A stabilitás megőrzése érdekében, akár még piaci turbulenciák alatt is, kockázatot csökkentő volatilitás kontrol kerül alkalmazásra az index működésében. 9%-os volatilitási cél eléréséhez naponta változtatja a részvényportfólió súlyát
    • Amennyiben a historikus volatilitás 9% alatti, úgy a részvény súlyt növeli (maximum 150%-ra)
    • Amennyiben a historikus volatilitás 9% feletti, úgy a részvény súlyt csökkenti.
  • Az index teljesítményéből levonásra kerül éves 1.5%-nak megfelelő fix elvonás 
  • Index indulása: 2018.02.02

 

Teljesítmény (2023.11.02-i adatok alapján)

 

Bevezetéstől*

YTD

6 hónap

1 év

3 év*

Hozam

1.52%

1.45%

0.04%

1.95%

0.70%

Volatilitás (éves)

8.79%

7.83%

8.23%

7.95%

8.20%

Max Drawdown

-17.33%

-9.76%

-9.76%

-9.76%

-17.33%

Sharpe ráta

0.17

0.18

0.01

0.25

0.09

*Évesített érték

 

Index honlapja (Aktuális és Historikus Árfolyam, Dokumentumok, Hírek)

 

[1] https://www.mckinsey.com/industries/industrials-and-electronics/our-insights/unlocking-the-industrial-potential-of-robotics-and-automation

[2] https://insight-public.sgmarkets.com/insights/ai-robotics

[3] https://www.statista.com/statistics/1366499/artificial-intelligence-robotics-market-size/

[4] Martin Ford a NYTimes Bestseller „Rise of the Robots” könyv szerzője, valamint egy szilícium-völgyi szoftvercég alapítója. fejlesztő cég alapítója. Több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a következő területeken a számítógépes tervezés és a szoftverfejlesztés területén. A Michigani Egyetemen szerzett mérnöki diplomát valamint üzleti diplomát szerzett a Kaliforniai Egyetemen.
Gyakran tart előadásokat a haladás felgyorsítása témájában a következő területeken robotika és a mesterséges intelligencia - és hogy mit jelentenek ezek az előrelépések a a jövő gazdaságát, munkaerőpiacát és társadalmát.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben