Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Magyar gázhelyzet: sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor

SZTORI
SZTORIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. október 26.   14:51

A magyar gázellátás tavaly ilyenkor komoly kétségek között vergődött, mivel nem volt biztos, hogy sikerül-e a téli időszakban az orosz gázszállítás leállása miatt teljes mértékben ellátni a gazdaságot és a háztartásokat földgázzal.

Szerencsére a jelentős, közel 18%-os európai téli keresletcsökkenés (2022. október 1. és 2023. március 31. között időszak az elmúlt 5 év hasonló időszakának átlagához viszonyítva) és a stabil LNG és egyéb vezetékes ellátás lehetővé tette, hogy bármilyen erőteljesebb piaci beavatkozás nélkül helyreálljon az egyensúly. Mindenki hozzájutott az igényelt volumenhez, miközben az árak szerencsére nagyot estek a tavalyi kiugró augusztusi szinthez képest.

 


Chart: Az európai földgázfogyasztás csökkenése (2022. augusztus és 2023. márciusa között az elmúlt 5 év hasonló időszakához viszonyítva)
Forrás: Eurostat

Sőt, Európa nagyobb tárolói töltöttséggel (50% körül) jött ki a fűtési szezonból, mint a megelőző téli időszakból. Eközben a kontinens ellátása alapjaiban megváltozott: az orosz gáz a korábbi 40% körüli piaci részesedése 7-8%-ra esett, a keletezett űrt pedig a cseppfolyós földgáz töltötte ki elsősorban.

 


Chart: Európa gázimportja alapjaiban megváltozott 2021 óta
Forrás: Eurostat, Bruegel, Erste elemzés

Az idei téli időszak felkészülése is jól sikerült. A bőséges LNG kínálatnak és a gyenge ázsiai cseppfolyós földgáz keresletnek köszönhetően az európai gáztárolói töltöttség már november 1. előtt bőven meghaladta az EU által előírt 90%-os szintet és az 5 éves átlagos töltöttségi szint tetején áll.

 


Chart: Az EU-28 gáztárolói töltöttsége és az 5 éves átlagos töltöttség (2023. szeptember 30-i állapot)
Forrás: Bloomberg, AGSI

Ráadásul az árak sem szálltak el: a nyár folyamán a TTF azonnali leszállítású gázár visszajött a 25 és 40 euró/MWh közti szintre. Vagyis a kontinens gázcégei a korábbi 10 éves átlaghoz (20 euró/MWh) képest magasabb, de nem irracionális árak mellett tudtak betárolni földgázt Európában.
A magyar helyzet még ennél is kecsegtetőbb. Jelenleg a hazai tárolók 95%-os töltöttségen állnak, ami azt jelenti, hogy közel 6 milliárd köbméter földgáz van betárolva a magyar egységekben. Ez az ország jelenleg 9,2 milliárd köbméteres éves fogyasztásához viszonyítva egy nagyon magas érték. Ha Magyarország egy köbméternyi gázt sem tudna vásárolni a külpiacokon a mai naptól kezdve, akkor is biztosítható lenne a magyar tárolókból a teljes téli fogyasztás még hideg időjárás esetén is. Tehát ilyen értelemben nyugodtak lehetünk, nem fog az ország megfagyni.

 


Chart: A TTF egynapos és egyéves ár változása (EUR/MWh) 2022. január 4. óta
Forrás: Bloomberg

Mégis milyen kockázatok vannak ennek ellenére? Hangsúlyozom, a kockázat alapvetően magasabb árat jelent, nem az ellátásbiztonság van veszélyben. Szóval a következő tényezők okozhatják a téli árak elszállását a mostani 50 euró/MWh határidős árakhoz képest:

  • Hideg téli időjárás. A középtávú előrejelzések szerint meleg lesz az idei tél is Európában. A kockázatot az jelenti, hogy ebben az évben erős az El Nino-nak nevezett meteorológiai jelenség, ami miatt gyengülhet a poláris körforgás sebessége az Északi sarkkör körül. Emiatt viszont nagyobb hideg légtömegek szakadhatnak le és okozhatnak egy huzamosabb ideig hidegbetörést. Az alapforgatókönyv, hogy ez nem fog idén bekövetkezni az európai kontinensen, de nem lehet kizárni a jelenséget teljesen. Az elmúlt években az Észak-Amerikában és Ázsiában volt hosszú, az átlaghoz képest sokkal hidegebb téli időszak.

 


Chart: Németország téli átlag hőmérsékletének alakulása 1960 óta
Forrás: Statista.com

  • Európai ipari gázkereslet alakulása. Európában tavaly a meleg idő mellett az ipar 20% körüli keresletvisszafogásának tudható be a gázfogyasztás csökkenése. Egyelőre nem látszanak a jelek, hogy az európai ipari kereslet meglódult volna, sőt az elmúlt három hónapban a német konjunktúra indexek lefelé hajlottak. Európában 2022-ben a teljes ipari volumen csak kismértékben változott, ami azt jelenti, hogy az energiaintenzív iparágak erőteljesen visszafogták tevékenységüket. Nem látszik, hogy a vegyipar, műtrágyagyártás, színesfémkohászat vagy az üveggyártás újra teljes lendülettel működne. Sőt, egyes cégek a végleges bezárás mellett tették le a voksukat. Így valószínűleg erőteljes visszarendeződést nem fogunk látni az ipari gázfogyasztásban.

 



Chart: Németország ipari termelése és ipari gázfogyasztása 2015-től (2015=100)
Forrás: Bloomberg New Energy Finance

  • Az ázsiai LNG kereslet és verseny Európával az azonnali szállítmányokért. Idén Ázsia LNG igénynövekedése nem volt erős. Kína gazdasága nehezen indult be a Covid után, Japánban a nukleáris erőművek újraindítása folyik. A nyári kínai gazdaságélénkítési programnak azonban láthatóak a hatásai, emiatt várható, hogy a téli időszakban valamelyest élénküli fog a spot szállítmányok iránti igény. 2024-re szintén valamelyest erősebb ázsiai keresletre számítunk, miközben az LNG kínálat csak kismértékben nő. Ez utóbbi tényező majd 2026-tól fog komolyabban változni pozitív irányba.

Ezen tényezők összességében azt eredményezhetik, hogy 2023/2024 tele várhatóan könnyen menedzselhető lesz Magyarországon, miközben az árak nagyarányú emelkedése sem fog bekövetkezni. A 2024/2025-ös tél valamelyest több kockázatot tartalmaz, főleg, ha beindul az európai kontinensen is a várt gazdasági növekedés. Ahogy viszont haladunk az időben, úgy csökken a vezetékes ellátástól való függés, becslésünk szerint 2026/2027-től Magyarország is teljesen le tud válni az orosz gáztól, ha ezt szeretné.

Chart: Európai TTF éves átlagár becslések (EUR/MWh)
Forrás: Erste elemzés, S&P Platts Global

 

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben