Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A jelszavak: dezinfláció és pozitív reálkamat

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. október 24.   16:34

A Monetáris Tanács mai ülésén a jegybank ezúttal 75 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, így holnaptól 12,25 százalékon az alapkamat. A lépés mértéke meghaladta az 50 pontos várakozásunkkal egybeeső elemzői konszenzust. Ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két széle is hasonló mértékben változott, így a jegybanki betéti kamat holnaptól 11,25, a fedezett hitel rátája pedig 13,25 százalékon áll.

Az indoklás szerint az erőteljes dezinflációs folyamat, valamint a külső sérülékenység mérséklődése tette lehetővé a mai lépést. A jegybanki közlemény szerint a globális kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat volatilitása továbbra is óvatos és körültekintő megközelítést igényel majd a közeljövőben és ennek, illetve a beérkező adatoknak megfelelően hozza majd meg a döntéseit a hazai központi bank. A szeptemberben pozitív tartományba lépő visszatekintő reálkamatszint emelkedhet az elkövetkezendő időszakban, ami az MNB értékelése szerint segítheti a további dezinflációt.

Bár a korábban beégett 100 pontos lépésközhöz képest visszafogottabb a mostani ütem, az óvatosság, fokozatosság elvének és az elfogadhatatlanul magas infláció szeptemberi hangsúlyozása alacsonyabb csökkentési mértékre engedtek következtetni. A felsoroltak tekintetében valamelyest puhult a jegybanki kommunikáció. A következő hónapban is a mostanihoz hasonló, 75 pontos lépésre számítunk a mai bejelentések alapján.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben