Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Összeért az effektív kamat az alapkamattal

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2023. szeptember 26.   17:02

A Monetáris Tanács mai ülésén a jegybank ismét 100 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, ami ezáltal összezárásra került a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjével. Ezzel a tavaly október közepe óta tartó rendkívüli időszak lezárult, s a kamatpolitika májusban kezdődött normalizációs szakasza is véget ért.

A 13 százalékos alapkamat körül egy +-100 bázispontos kamatfolyosót alakított ki a Monetáris Tanács, azaz az egynapos fedezett hitelkamatláb új szintje 14 százalékos, az egynapos betéti kamatlábé pedig 12 százalékos lett.

 Jelentős egyszerűsítést hajtott végre a jegybank az eszköztárban is: az egynapos betéti gyorstenderek még e hónap végéig folytatódnak (13 százalékon), majd a jegybank a tartalékszámlán korlátlan betételfogadást biztosít a mindenkori alapkamaton. Ez által a tartalékszámla válik a monetáris politika irányadó eszközévé, melynek kamatozó részére az alapkamatot fizeti a jegybank. (A tartalékalap 2,5 százalékára a jegybank továbbra sem fizet kamatot).

Kommunikációjában a jegybank megőrizte a már megszokott szigorú hangvételét. Bár az infláció az év végére várhatóan 7-8 százalékra csökken a jegybank várakozásai szerint, megítélésük szerint ez még mindig magasnak számít. A 3 százalékos inflációs cél elérése érdekében pedig továbbra is indokolt a szigorú monetáris kondíciók fenntartása. A monetáris politika vitelében a jegybank továbbra így továbbra is óvatos és fokozatos lesz: adatvezérelt üzemmódban, illetve a kockázati környezet alakulásának függvényében döntenek a további lépésekről.

Bár augusztusban még úgy láttuk, hogy az infláció negyedik negyedévre várt ütemes csökkenése és a külső egyensúlyi pozíciónk gyors javulása teret hagyhatna a nagyobb lépéseknek októbertől is, az elmúlt időszakban érdemben erősödött a globális piacokon a „risk-off” üzemmód. A nagy jegybankok tartós szigora, illetve az olajárak emelkedése mellett változékonyabbá vált a befektetők hangulata. Ez többek között a forint árfolyamában is lecsapódott az elmúlt napokban. Előremutató iránymutatásában a jegybank is jelezte, hogy a globális dezinflációt övező kockázatok megjelenése és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt óvatos monetáris politikát indokol.

Ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy a jegybank az októberi kamatdöntő ülésen alacsonyabb fokozatba vált, és már csak 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot. A havi ütemezésű lépések azonban valószínűsíthetően fennmaradnak továbbra is. Ennek megfelelően a rövidebb távra vonatkozó kamatvárakozásainkon változtattunk, és az év végi alapkamat-előrejelzésünket a korábbi 10,5 százalékról 11,5 százalékra emeljük. Valószínűsíthetően az egyszámjegyű irányadó kamatszintet is valamivel később érjük el a korábban gondoltnál: a jövő év első negyedéve helyett a második negyedévben.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben