Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Zajlik az élet

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRDr. Miró JózsefVezető elemző2023. szeptember 25.   12:45

Miközben az OSIRIS-REx visszajött a Bennu aszteroidáról, amely – akárhogy is – az Androméda törzs című filmet juttatja az eszünkbe (az 1971-es hatalmas moziélményre gondolok), s miközben az is kiderült a Webb űrszonda méréséből, hogy a világegyetem...

Miközben az OSIRIS-REx visszajött a Bennu aszteroidáról, amely – akárhogy is – az Androméda törzs című filmet juttatja az eszünkbe (az 1971-es hatalmas moziélményre gondolok), s miközben az is kiderült a Webb űrszonda méréséből, hogy a világegyetem tágulásával továbbra is van egy kis probléma, mi itt Magyarországon sokkal földhözragadtabb dolgokat próbálunk megfejteni. Nevezetesen azt, hogy mire készülhet a kormányunk a ma kezdődő parlamenti ülésszak alatt.

Ha csak a gazdaságra és a tőzsdei cégekre gondolunk, sikerült néhány nap alatt teljes zavart kreálni a fejünkben az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal. Ezekből pedig az körvonalazódik, hogy valószínűleg több terv létezik. Az egyiket a pénzügyminisztériumban dolgozhatták ki, míg a másikat a gazdaságfejlesztési minisztériumban. Az előbbi kisebb hiánycél emeléssel – talán valahova 4,5 százalék környékére, további költséglefaragással és esetlegesen több adó beszedéssel számolhat. A másik nagyobb hiánycél emeléssel – talán valahova 5-6 százalék közé, az állami cégektől beszedendő több bevétellel, s valószínűleg itt is valamiféle költséglefaragásokkal számol, olyanokkal, amelyek a gazdasági növekedést nem sértik.

A két miniszter valószínűleg teljesen más feladatot kapott. Az egyiknek a költségvetés egyensúlyán, míg a másiknak a minél nagyobb növekedés elérésén kellett dolgoznia a nyár folyamán. S talán valamiféle szerencsétlenség folytán, vagy más egyébnek köszönhetően előbb kezdtek el beszélni a tervekről, s így zavart okoztak a rendszerben. Vagy az is lehet, hogy így volt megtervezve, de – valljuk be – ez nem tűnik olyan jónak, ha egyáltalán igaz a feltételezésünk.

Egyszerűen azért problémás, mert a két terv páhuzamos, s ilyen módon való meglebegtetése valójában csak a bizonytalanságot növeli. A tervek megvalósításától függően vagy a forintnak lesz rosszabb a helyzete, ami talán magasabb kamatpályát is eredményezhet s hat ki ezen keresztül a növekedésre, vagy pedig a bankoknak lesz rosszabb a helyzete, ami viszont az alacsonyabb hitelezésen keresztül a növekedési kilátásokat rombolhatja, s ezen keresztül hathat ki a forint árfolyamára. Itt a mértékeken, az elsődleges és másodlagos hatásokon van a hangsúly. Akárhogy is van, a szétcsúszott költségvetéssel csinálni kell valamit, s biztos nem elég csak a hiánycélokat megemelni.

Mindez együtt egyelőre csak a bizonytalanságot növeli, ami alapvetően nem kedvez sem a forintnak, sem pl. az OTP részvények árfolyamának. Pedig arra azért már hónapok óta lehetett számítani, hogy a költségvetési hiány növekedésére előbb vagy utóbb valamiféle választ kell adni, viszont a kockázatokat csak most árazták, árazzák be a befektetők. Ezen persze fordíthatnak egy-két héten belül, amikor vélhetően megtudjuk a részletesebb terveket, s addigra remélhetőleg az is eldől, hogy milyen utat választ a kormány. Addig viszont nagy valószínűséggel marad a bizonytalanság.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben