Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Küszöbön a 100 dolláros kőolajár – este a FED-en a világ szeme

PODCAST
PODCAST2023. szeptember 20.   13:20

Inkább a háromszámjegyű, vagyis a 100 dollár feletti kőolajár a valószínűbb forgatókönyv, mint a 90 dollár alatti. Az Erste olaj- és gázipari elemzője a Trend FM, Reggeli Monitor műsorában úgy nyilatkozott, hogy a szaúdiak és az oroszok által meglépett kitermelés-csökkentés mellett az is felfelé hajtja a kőolaj árát, hogy túl van a termelési csúcson az amerikai palakőolaj szektor. Ez pedig összességében világszerte kínálatszűkülést jelent a piacon. Este a FED-től a szakértők többsége a kamatszint tartását várja, és azt, hogy a korábban reméltnél hosszabb ideig tartják majd fenn a magas alaprátát.

„Jelenleg nagyobb a kereslet a kőolajpiacon, mint a kínálat. A termeléscsökkentés és a nagyobb kőolajfogyasztás pedig összességében azt jelentheti, hogy tovább megy majd, a 100 dollár irányába a kőolaj világpiaci ára. A jelenlegi várakozások alapján a 100 dollár feletti régióban eshet csak vissza a kereslet. Ezt támasztja alá a világgazdasági aktivitás is” – mondta el piaci meglátásait Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Az Egyesült Államokban nem várnak már recessziót, Kína kezd talpra állni, csak az euróövezetben várható némi gazdasági visszaesés. Az Erste szakértője azt azért megjegyezte, hogy azért az új gáz- és kőolaj kitermelő beruházásokra, pláne a szénalapú működésre egyre nehezebb forrást találni. A nagy nyugat-európai bankok a klímavédelem miatt már nem is nagyon adnak hitelt az ilyen jellegű beruházásokra, fejlesztésekre. „80 százalékban fosszilis alapon működik a világ. Ennek leváltása borzasztóan drága, ráadásul a megújuló energiák kevésbé hatékonyak, mint a fosszilisek” – adott még egy csavart a jelenlegi, energiaátalakulási történetnek Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Maradhat az amerikai kamatszint, de nem biztos, hogy vége a monetáris szigorításnak

„A megkezdett kamatemelési ciklus vége még nem várható, de a kamatemelések szüneteltetése igen. Ezért maradhat az 5,25 – 5,5 százalék közötti kamatsáv idehaza. Minden elemző arra kíváncsi, hogy milyen hosszan maradhat ezen a szinten az alapkamat, illetve arra, hogy mikor indulhat el jövőre a kamatcsökkentés” – közölte az Erste kamatdöntés előtti várakozásait Péntek Ádám elemző. A piaci szereplők többsége most arra számít, hogy 2024. májusától indulhat el a kamatcsökkentés az Egyesült Államokban. Már nincs recessziós félelem az amerikai gazdaságban, sőt, akár 1,5 százalékkal is nőhet idén az Egyesült Államok GDP-je.

„Az EKB a FED-del ellentétesen emeltek még az alapkamaton, aztán jelentették be, hogy véget ért a szigorítási ciklus. A korábban megvásárolt állampapírok eladása vagy bevonása is monetáris szigorításnak felelne meg” – számolt be az amerikai jegybank lehetőségeiről Péntek Ádám, az Erste elemzője.

A műsorban szóba került még, hogy:

  • Milyen gigaprojektre gyűjtöget Szaúd-Arábia, és mit finanszíroz Oroszország a magasabb kőolajárakon keresztül
  • Melyik gazdasági mutatótól függ az, hogy megáll-e a kamatemelésben a FED
  • Miért nem egyértelmű a kőolaj-, földgáz- és szénkorszak vége?

Először Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét, majd Péntek Ádámot, az Erste részvényelemzőjét kérdezte Nagy Károly a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben