Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jóból rossz, rosszból jó?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. szeptember 15.   12:35

Jó hírek jöttek Kínából. Augusztusban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom bővülése is gyorsulni tudott. Ráadásul nagyobb mértékben, mint amire az elemzők számítottak. Egyes kínai elemzők már a kínai gazdaság fordulatáról kezdtek...

Jó hírek jöttek Kínából. Augusztusban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom bővülése is gyorsulni tudott. Ráadásul nagyobb mértékben, mint amire az elemzők számítottak. Egyes kínai elemzők már a kínai gazdaság fordulatáról kezdtek beszélni, de a valóság az, hogy ez még csak gyenge jel, ha a grafikonokra nézünk.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Talán a kiskereskedelmi forgalomban tényleg fordulatról beszélhetünk, s az segíthet a kínai gazdaságnak, de az ipari termelés esetében talán még korai a nagy felpörgésről beszélni. Mindenesetre a várakozásoknál jobb adatoknak azért lehet örülni.

Ugyanakkor az USA-ban a még mindig feszes munkaerőpiac visszaütni látszik. A 150.000 tagot számláló UAW (United Auto Workers) szakszervezet 12.700 embere tette le a munkát a három gyártónál, a Fordnál (Michigan), a GM-nél (Missouri) és a Stellantisnál (Ohio). Ezek az emberek heti 500 dollárt kapnak a sztrájk idejére az UAW 825 millió dolláros sztrájkalapjából. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy a munkát nem felvevő emberek, vagyis a szakszervezet a jelenlegi formájában 130 hétig, azaz majdnem 3 évig kitarthat. Persze senkinek sincs kedve eddig várni. Vagyis a szakszervezet a sztrájk kiterjesztését helyezte kilátásba, ha nem érnek el eredményeket belátható időn belül. Erre meg is van a lehetősége, hiszen a Stellantis 56.000 amerikai munkavállalójából 43.000 UAW tag, a Ford esetében 86.000 amerikai munkavállaójából 57.000 UAW tag, míg a GM esetében kb. 46.000 UAW tag van a 92.000 USA-n belüli munkavállalóból. Nyilván, ha minden szakszervezeti tag sztrájkba lép, akkor csak kb. három hónapra elegendő a szakszervezet pénze. Viszont ennyi idő alatt is nagy kárt lehet okozni. Ugyan a legnépszerűbb modelleket előállító gyárakban léptek sztrájkba a munkások, de ez egyelőre kismértékű a három gyártó méretéhez képest. Hiszen a gépjármű gyártóknak összesen több mint 600.000 munkavállalója van világszerte, amelyből a Stellantis a legnagyobb 272 ezerrel, míg a Ford és a GM rendre 173 ezer és 167 ezer munkavállalóval rendelkezik.

Szóval ez még csak egy erős figyelmeztetés, s nem csak a gyártóknak. Hiszen a beszállítói láncon keresztül számos más céget is érinthet a sztrájk esetleges elhúzódása. Annyit különben lehet tudni a sztrájkolók követelésének becsült költségéről, hogy az négy év alatt mintegy 80 milliárd dollárba kerül minden egyes vállalatnak. Ez pedig nagyon sok, hiszen a három cég együtt évi mintegy 40 milliárd dolláros profittal rendelkezik (GM, Ford ~10-10 milliárd, Stellantis ~20 milliárd). Vagyis valószínűsíthetjük, hogy itt a névtelen informátor túlzó számot közölt. Azt tudjuk még, hogy a szakszervezet szeretné megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy egyes munkavállalókat határozott idejű szerződéssel és alacsonyabb, óránként 15 dolláros kezdőfizetéssel alkalmaznak csak. A 18-32 dollár között kereső, határozatlan idejű szerződéssel rendelkező alkalmazottak esetében pedig a megélhetési költségek növekedésével arányosan szeretnék emelni a fizetéseket, 32 órás munkahét mellett. S a nyugdíjmegtakarítási alapok esetében is vannak követeléseik. Ha csak a béremeléssel számolunk, amit 10 százalékra veszünk, s csak a szakszervezeti tagokra vesszük figyelemebe, akkor a három gyártó esetében összesen évi kb. 1 milliárd dolláros plusz költségről beszélhetünk. Vagyis nem valószínű az a hatalmas összeg, amit a Bloomberg újságírója belengetett. Így talán nem meglepő, hogy a Ford és GM részvények moderáltan, néhány százalékos csökkenéssel készülnek reagálni az eseményre, míg a Stellantis, amelyet relatíve mintegy fele akkora mértékben érinthet ez a szakszervezeti lépés, mint a többit, gyakorlatilag nem változik az európai kereskedésben. Sőt, picit még emelkedni is tud.

Mindenesetre a mostani és pl. a korábbi UPS sztrájk is jól mutatja, hogy a feszes munkaerőpiac kis teret enged a cégvezetőknek a béralkuban. S ez veszélyes lehet a gazdasági növekedésre nézve. Ugyanakkor a kézi vezérlésű Kínában megjelentek az első pozitív jelek. De azért ne gondoljuk azt, hogy a rosszakból jók, a jókból pedig rosszak lesznek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben