Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bejelentés ide vagy oda…

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. szeptember 14.   13:07

Ursula von der Leyen az EU parlamentben elmondott tegnapi beszédében (state of the union) rendesen belement a kínai autógyártókba. Kína a mobiltelefon robbanást és tarolást követően most az autóipart fenyegeti. Az EU-nak kevésbé fájt a kínai mobilgyártók...

Ursula von der Leyen az EU parlamentben elmondott tegnapi beszédében (state of the union) rendesen belement a kínai autógyártókba. Kína a mobiltelefon robbanást és tarolást követően most az autóipart fenyegeti. Az EU-nak kevésbé fájt a kínai mobilgyártók előretörése, mert az európai bajnokot, a Nokiát az Apple végezte ki. Azzal nem volt mit tenni, szimplán – messze – jobb volt, mint az akkor már jó ideje bénázó (gyenge új operációs rendszert fejlesztő) európai cég. Most viszont az európai bajnokokat fenyegeti Ázsia legnagyobb országa. Sőt, – valljuk meg – harapófogóba kerültek. Nyugatról a Tesla, keletről pedig a kínai márkák gyilkolhatják az értékesítéseiket.

Ráadásul a német állam folyamatosan építi le az elektromos autók vásárlására adott, s jelentős mértékűnek tekinthető támogatásokat. A már amúgy is jelentősen (a korábbi 25 százalékról 15 százalékra) csökkentett támogatások év végén még tovább esnek 10 százalék környékére, aztán 2025-től teljesen megszűnnek. Ráadásul szeptember 1-től már csak a magánszemélyek számára érhetők el. Így talán nem is csak Macronnak akart kedvezni a sokak által csak „újraválasztási kampánynak” nevezett nyitóbeszédében.

A Volkswagen korábban a nagy kereslet miatt 2.700 munkavállalót vett fel átmeneti jelleggel a zwickaui gyárába, ahonnan a pletykák szerint most 300-at menesztenek, míg a többi munkás sorsa egyelőre bizonytalan. Ugyanis a támogatások leépítése után már kevésbé kelendők a VW nem igazán olcsó elektromos autói. A hírt a cég egyelőre nem erősítette meg.

Pedig az elektromos autó eladások júliusban 60 százalékkal emelkedtek év per év alapon az EU-ban (13,6 százalékos részesedéssel), míg a teljes gépjármű értékesítés 15,2 százalékkal növekedett. Ugyanakkor az idei évben az eladások még mindig 22 százalékkal maradnak el a 2019-es, utolsó „béke” évitől.

Szóval hiába a belengetett 27,5 százalékos potenciális adó a kínai elektromos autókra, a német autógyártók (BMW, Mercedes, VW) ma is inkább nehezékként viselkednek a DAX indexben, 2 százalék körüli csökkenésekkel. Pedig bizonyos mérőszámok alapján elég olcsónak tekinthetők. Viszont úgy látszik, ez sem hatja meg a befektetőket.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben