Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Dojo

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. szeptember 12.   13:28

Tegnap – talán nem meglepő módon – megint a mesterséges intelligenciától (MI) volt hangos a világ. itthon az AI Summit konferencián szólalt fel Nagy Márton miniszter, aki szerint 2030-ra a GDP 15 százalékát az MI fogja előállítani. Magyarország is készül az...

Tegnap – talán nem meglepő módon – megint a mesterséges intelligenciától (MI) volt hangos a világ. itthon az AI Summit konferencián szólalt fel Nagy Márton miniszter, aki szerint 2030-ra a GDP 15 százalékát az MI fogja előállítani. Magyarország is készül az új világra, s 2024-re kidolgozza a saját MI stratégiáját. A miniszter számos céget megemlített, amelyek hasznosíthatják az új eszközt. Ilyenek a  bankok, a szállítmányozók, vagy éppen az önvezető autót fejlesztők (AIMotives).

S pont tegnap születtet a Tesla-ról is egy elemzés a Morgan Stanley elemzője, Adam Jonas tollából, amelyben 250 dollárról 400 dollárra emelte a cég részvényeire vonatkozó célárfolyamát. Az ok a Dojo! A Tesla kifejlesztett egy 7 nanométeres chip-et, a ’D1’-et, amelyből néhány ezret összepakolva (ExaPOD-ok) egy szuperkomputert hoznak létre. Ennek a gépnek mind az architektúrája, mind a szoftveres alkalmazás eleve úgy lett tervezve, hogy azon a lehető legoptimálisabban fusson a vizuális MI szoftver. A Morgan Stanley elemzői szerint a TSMC-től, amely a chipek gyártást végzi, a Tesla idén 40-50 ezer ilyen processzort rendelhetett. Szóval elég komolyan gondolják a fejlesztést.

A Dojo például a korábbi egy hónapról kevesebb, mint egy hétre redukálja az MI traininget, s Musk szerint az így létrehozott automatikus vezetés tízszer biztonságosabb lehet, mint az emberi. Ráadásul az energiafogyasztás is csökkenni fog, s lehetne folytatni a sort. Szóval jön egy nagy dobás, amely már egy új irányt mutat az autózásban. Sőt, nem csak ott. Hiszen az új technológiát nem csak az autózásban, hanem a repülésben, az egészségügyben, a vasúti közlekedésben, a biztonsági kameráknál, stb. lehet alkalmazni. Éppen ezért az elemző nagyon megemelte az ezen szolgáltatásokból várható eredményt. Szerinte a hálózati szoláltatások a 2025-ös 6,7 milliárd dollárról, 2030-ra 38,1 milliárd, 2040-re pedig 217,8 milliárd dolláros EBITDA-t fognak hozni a cégnek. Csak összehasonlításul, idén, az elemzők 16,5 milliárd dolláros EBITDA-t, jövőre pedig 23,1 milliárd dollárt várnak a cégtől a tavalyi 18,4 milliárd dollárt követően.

Elég optimista jövőkép! Egyrészt, most hogy a gépkocsi gyártásban utolérték a nagy innovátort, most egy új – s úgy tűnik, hogy a Morgan Stanley szerint – behozhatatlan előnyt fog megint felmutatni, ráadásul egy új, de kapcsolódó iparágban. Ehhez 2030-ra 180 dollár per hónapos ARPU (átlagos felhasználónként bevétellel) számol, 65 százalékos EBITDA marzs mellett, ami 2040-re 200 dollárra növekszik, továbbra is 65 százalékos marzs mellett. Különben a becsült kapcsolódó gépkocsik száma egészen moderált, hiszen a Tesla saját gépjárműparkjából 24 és 87 millióval számol 2030-ra és 2040-re, míg más gépkocsik esetében 17 és 158 millió a becslés. A Tesla szolgáltatás esetén a havi ARPU fele az egyéb szolgáltatásokból jön, míg ez a harmadik fél gépkocsijainál nem jelenik meg (azaz ott jóval kisebb az ARPU). Még valami. Az elemző szerint 2030-ra a Tesla az elektromosautó piac 11, míg 2040-re a piac 25 százalékát fogja ellátni ezzel a szolgáltatással. Ennek a forgatókönyvnek most már 50 százalékos valószínűséget ad a korábbi 30 százalékkal szemben.

Mindent egybevetve, a Dojo várható sikerén felbuzdulva elég optimista modellt állított fel. Ennek a valószínűségét is megemelte, az elmúlt időszak értékesítési sikerein felbuzdulva. S azt is feltételezte, hogy majdnem hasonlóan fog tarolni a cég, mint korábban az elektromos autókkal kb. 10 évig. (Ebben az esetben inkább 15 évig vagy/és tovább.)

A robusztus elemzés és a szokásos FOMO hatás tegnap megtette a magáét. A Tesla nagyot emelkedett, s a technikai kép alapján akár 300 környékére is elmehet az árfolyam.

Forrás: Bloomberg, Erste

S még valami! Ha netán valaki azt gondolja, hogy gyenge a forint, nézze meg ezt az ábrát!

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben