Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Csökkenő orosz és szaúdi olajkitermelés, emelkedő árak

PODCAST
PODCAST2023. szeptember 6.   14:31

A két nagy olajkitermelő ország, Szaúd-Arábia és Oroszország is úgy döntött, hogy továbbcsökkenti a következő időszakban kőolaj-kitermelését. A bejelentés azonnal áremelkedést hozott a piacra, és a Brent esetében már 90 dollár fölött is kereskedtek egy ideig. Az Erste szakértője szerint a világgazdaság növekedési üteme sem indokolja a kitermelési szint fenntartását, de egyértelmű, hogy a nagy olajexportőrök még magasabb árakat szeretnének látni, főleg a jelentős beruházásokat elindító és nagymértékben költekező Szaúd-Arábia, de az Ukrajnával háborúban álló Oroszországnak is rengeteg költségvetési tartalékát emésztheti fel a fegyveres konfliktus.

„A fő oka az áremelkedésnek, hogy a két ország év végéig meghosszabbította az önként vállalt termeléscsökkentést, ami augusztusig, szeptemberig tartott volna eredetileg. Oroszország mintegy 300 ezer hordó/nappal, Szaúd-Arábia pedig 1 millió hordó/nappal csökkenti a termelését” – magyarázta az olajár-emelkedés hátterét Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. A szakértő szerint ez a döntés egyben azt is jelenti, hogy év végéig deficites lesz a kőolajkínálat a piacon, mert 2-2,5 millió hordóval meghaladhatja a kereslet a kínálatot.

„A szaúdiak motivációja egyértelmű, a korábban 80 dolláros kőolajáron meghatározott költségvetési egyensúly egyre inkább tolódik felfelé. Olyan jelentős állami költekezésben vannak, hogy csak így tudják fedezni a megugró kiadásaikat. Nagyon ambiciózus fejlesztéseik vannak a szaúdi trónörökösnek, ezek véghezviteléhez már inkább 100 dolláros kőolajárra lenne szükség. Oroszország esetében pedig a termeléscsökkentés részben abból is ered, hogy maguk a termeléskapacitások a szankciókból eredően csökkennek, mindesetre a két állam egymást karöltve segíti” – magyarázta a helyzetet Pletser Tamás. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint a világgazdasági növekedés lassulása Európában, az Egyesült Államokban vagy éppen Kínában, azt sejteti, hogy nincs is akkorra kőolajmennyiségre szükség, mint korábban. Ez valószínűleg fékezi a kőolaj áremelkedését, és az Erste várakozása szerint nem is éri majd el a 100 dollárt.

„Maradhat alapvetően hiteles a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája akkor is, ha több évig veszteséges marad, és csak lassan téríti meg a korábbi kamatemelésből fakadó mínuszt a hazai költségvetés” – így kommentálta Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője azt, hogy az Európai Központi Bank rábólintott a magyar törvénymódosítási kezdeményezésre, miszerint ne legyen automatikus térítési kötelezettsége az államnak, ha egy évet veszteségesen zár a jegybank.

A cseh nemzeti bank is, évek óta negatív tőkével működik, mégis hitelesen tudja képviselni a helyi monetáris politikát. Nyeste Orsolya szerint a világ számos központi bankja került kamatemelési kényszerbe a magas infláció miatt, és máshol is küzdenek a jegybanki veszteségekkel. Az Egyesült Államokban például a központi bank szerepét betöltő FED tőkéjét sem kell kipótolnia az amerikai költségvetésnek veszteség esetén, cserébe a FED a nyereséges éveket szembeállíthatja a veszteségesekkel.

A műsorban szóba került még, hogy:

  • Újjáéledhet az uniós Nabucco-gázvezeték építése?
  • Inkább 30 vagy inkább az 50 euró a reális ára a földgáznak?
  • Pénznyomtatásnak számít-e az, hogy nem, vagy nagyon lassan térítik meg a jegybank veszteségét?

Plester Tamással, az Erste olaj és gázipari elemzőjével és Nyeste Orsolyával, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A korábban vártnál alacsonyabban zárhatja az évet a magyarországi alapkamat

Kétesélyes volt a Magyar Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntő ülésének a kimenetele, a kamatok szinten tartása is reálisan benne volt a pakliban –...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben