Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BNP Paribas 5% Volatility Control on MSCI AI Index

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2023. augusztus 31.   11:07

Főbb információk A BNP Paribas 5% Volatility Control on MSCI AI Excess Return Index az MSCI USA IMI Robotics & AI Select NTR Indexét követi, 5%-os volatilitás-kontrolt alkalmazva Olyan vállalatokra szerezve kitettséget, melyek az egyre szélesebb körben elterjedő mesterséges...

Főbb információk

  • A BNP Paribas 5% Volatility Control on MSCI AI Excess Return Index az MSCI USA IMI Robotics & AI Select NTR Indexét követi, 5%-os volatilitás-kontrolt alkalmazva
  • Olyan vállalatokra szerezve kitettséget, melyek az egyre szélesebb körben elterjedő mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI), illetve ahhoz kapcsolódó technológiák terjesztésében és fejlesztésében élen járnak.
  • Az index életbelépésének dátuma: 2023.07.19

 

Mögöttes elvek

  • Az AI robbanásszerű növekedésével folyamatosan épült be mindennapjainkba ez a technológia az elmúlt 5 évben, mely technológiával problémák széles köre megoldható a legegyszerűbb házimunkától bonyolult algoritmus fejlesztésig. A tapasztalat azt mutatja, hogy az AI használatának komoly pénzügyi és egyéb jelentős pozitív eredményei vannak, mely által nem egy múló trendről beszélünk.
  • Tanulmányok kimutatták, hogy 10 év alatt 7%-os éves növekedés érhető el a GDP-ben az AI szélesebb körű alkalmazásával és fejlesztésével[1], mely ösztönző lehet további befektetésekhez a mesterséges intelligencia területén.
  • Az index az AI ökoszisztéma számos területére bír kitettséggel:
    • Jármű-automatizálás
    • Kibervédelem
    • Robotika
    • IoT és okos otthonok
    • Közösségi média automatizálás
    • Felhőszolgáltatások
    • Orvosi robotika.

 

Legnagyobb kitettségek

  • Az index legnagyobb kitettségei között olyan vállalatok szerepelnek, mint a Meta platforms, NVIDIA, Amazon, Apple, Oracle, Alphabet, Fortinet, Autodesk, Mastercard, Intuitive Surgical

 

Teljesítmény (2023.08.28-i adatok alapján)

 

YTD

3 hónap

6 hónap

1 év

3 év*

5 év*

Hozam

6.92%

0.99%

5.28%

5.45%

2.12%

2.08%

Volatilitás (éves)

4.57%

4.77%

4.61%

4.73%

4.90%

4.98%

Max Drawdown

-2.3%

-2.3%

-2.3%

-2.8%

-9.4%

-9.4%

 

Index honlapja (Teljesítmény, Árfolyam, Adatok)

MSCI IMI Robotics & AI Index (alap index) metodológiája 

 

Metodológia

  • Az index kiválasztási folyamatához szükséges kalkulációt az MSCI, a világ egyik legnagyobb index szolgáltatója végzi. Majd a BNP teszi hozzá az 5%-os kockázati kontrol mechanizmust:
  1. A befektetési univerzum – a megfelelő likviditási szűrők alkalmazása vétele mellett - azon amerikai vállalatok részvényeiből áll, melyek magas kitettséggel bírnak a Mesterséges Intelligencia valamint a Robotika és Automatizáció területekre.
  2. A korábbi pontban megnevezett mesterséges intelligenciával összefüggő területbe kerülnek besorolásra a vállalatok aszerint, hogy mekkora kitettségük van rá.
  3. Amely vállalatok legalább 25%-os kitettséggel bírnak az adott területre, az MSCI által kalkulált Relevancia Érték és a piaci kapitalizáció alapján rangsorolásra kerülnek. (Egy részvény maximum 5% súllyal szerepelhet)
  4. Végül napi újrasúlyozással kialakításra kerül a portfólió az 5%-os célt figyelembe véve.
  5. Az Index egy "Excess-return index", ami azt jelenti, hogy az Index szintje azon részvények teljesítményét tükrözi, amelyek meghaladják a SOFR rátát

 

 

[1] Mckinsey: The economic potential of generative AI: The next productivity frontier, 2023

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét
ELEMZÉS

A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét

A Richter a tervek szerint 2024. május 14-én hajnalban teszi közzé...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben