Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Szeptembertől új szakaszba lép a monetáris politika

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. augusztus 29.   16:52

A jegybank mai kamatdöntő ülését követően az alapkamat maradt 13 százalékon. Az az O/N betéti kamat szintén maradt, 12,5 százalékon, ugyanakkor az O/N fedezett hiteleszköz kamata 100 bázispontos mérséklődést követően 16,5 százalékon áll holnaptól. Az utóbbi ezúttal is megelőlegezte, hogy a jelenleg effektívnek számító egynapos betéti gyorstender kamata is 100 bázisponttal 15 százalékról 14 százalékra csökken, s ez a Monetáris Tanács közleményéből hamarosan ki is derült.

A mai ülés kérdése ezzel együtt az volt, hogy a szeptemberre tehető, kamatösszezárást követő időszakra milyen indikációt ad a jegybank. A monetáris politika a két irányadó kamat egyesülése után új szakaszba lép. E tekintetben továbbra is szigorú maradt a kommunikáció: az infláció leszorítása az elsődleges, mivel ez a legfőbb gátja a gazdasági növekedésnek. Az eszköztár egyszerűsítését ígérte a jövő havi üléstől Virág Barnabás alelnök. Emellett kiemelte, hogy az MNB nem robotpilótaként megy tovább a kamatvágásokkal, hanem adatvezérelt módon, lépésről-lépésre értékelik majd beérkező adatokat, melyek közül az inflációs adatok megkülönböztetett figyelmet kapnak.

Az MNB tehát haladt tovább a megkezdett úton, s a várt ütemben folytatta a normalizációt. A szeptembert követő időszakra vonatkozó kommunikáció óvatosságot tükröz, ugyanakkor nyitva hagyta az ajtót a továbbra is gyors ütemű csökkentések előtt is. A mai bejelentések nem igénylik a korábbi előrejelzéseink megváltoztatását: egyszámjegyű kamatszintet legkorábban jövő év elején várunk.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben