Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

E mellett nem lehet elmenni!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. augusztus 24.   12:04

Tegnap újra hatalmas forgalmat láthattunk a magyar börzén, de a BUX emelkedése megállt, pedig az összes blue chip a pozitív tartományban zárt. Az ok az Opus Global egy hónapja tartó szárnyalásának megtörése volt. Ugyanis az elmúlt időszakban, az emelkedésnek...

Tegnap újra hatalmas forgalmat láthattunk a magyar börzén, de a BUX emelkedése megállt, pedig az összes blue chip a pozitív tartományban zárt. Az ok az Opus Global egy hónapja tartó szárnyalásának megtörése volt. Ugyanis az elmúlt időszakban, az emelkedésnek köszönhetően a súlya 3 százalék környékére, az Mtel-lel megegyező szintre emelkedett a BUX indexben. Így fordulhatott elő, hogy a hatalmas csökkenés a negatív tartományba húzta vissza az indexet. Különben az elmúlt negyedévek alapján az OPUS idén, akár 100 Mrd forint körüli EBITDA-t is elérhet, amely az első negyedéves tőkehelyzet és a jelenlegi árfolyam alapján 3,2-es EV/EBITDA értéket jelentene. Ez önmagában nem drága, de például ha megnézzük a régiós olajvállaltokat, azok inkább 1,5 és 3-as érték között mozognak (Pl. MOL és OMV 2,9). Na de nem erről akarunk írni, hanem a BUX-ról.

Ugyanis tegnap olyan mennyiségű részvény fordult meg a parketten, hogy ilyenre tavaly január 27. óta nem volt példa. Akkor is csak azért, mert az Oman Oil éppen akkor adta el a részesedését. S a forgalom is magas volt az OTP 9 Mrd és az Opus 5 Mrd forint körüli forgalmának köszönhetően. Szóval a BUX nagy forgalommal, de alapvetően tovább emelkedik, s ez elsősorban az OTP-nek köszönhető, hiszen a Richter megállt a történelmi csúcsnál. Az MTel lassan kúszik fölfelé, de pici a súlya a MOL meg inkább oldalazik, az osztalékvágást követően. Vagyis az index úgy van új csúcson, hogy egyelőre a vezető, a Richter nincs új csúcson, s inkább rotációs emelkedés van az indexen belül. Az is inkább mértékkel. Mindenestre, ha csak a márciusi lokális mélypont óta tartó emelkedést nézzük, akkor az a nagy könyv szerinti mozgás. Kis volatilitással, a 20 napos mozgóátlagig tartó korrekciókkal. Ráadásul a részvények is olcsók. Mégis azért van bibi. Valószínűleg az elkövetkező néhány negyedévben az OTP eredménye ugyan jó lesz, de a sok második negyedéves együtt állás után, azért mégis csak valószínűleg gyengébb, mint amit az első két negyedévben láthattunk. A MOL ugyan javuló eredményt mutathat, de igazándiból csak a szokásos átlag környékére tér vissza. Az MTEL javul, de mérete pici. A Richter pedig valószínűleg jó teljesítményt tud mutatni, de pl. a rubel árfolyam azért mégiscsak meglephet bennünket. Egy szó mint száz, a rekordközeli második negyedévet követően, azért az elkövetkező negyedévek gyengébbek lehetnek a BUX szintjén. Így továbbra is óvatosak vagyunk a középtávú, néhány hónapos teljesítmény tekintetében. Pláne annak fényében, hogy pl. a tegnap napvilágot látott beszerzési manager indexek sem sikerültek fényesre. Mind az EU-ban, mind az USA-ban gyengék lettek a számok. (Nem, nem mondunk ellent a tegnap leírtaknak. Nem várunk összeomlást a gazdaságokban, de az a dicső fellendülés, amit korábban várt a piac, mostanra, azért nagy valószínűséggel nem lesz meg.)

 

 

Ábra: BUX index 
Forrás: Bloomberg, Erste

 

Ábra: Ipari Beszerzési Manager Indexek
Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben