Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Mennyire torpantak meg a piacok a jelentős amerikai kötvényhozam-emelkedés miatt

PODCAST
PODCAST2023. augusztus 23.   16:53

Veszélyezteti-e ez a tőzsdei emelkedést a kamatvárakozások emelkedése az Egyesült Államokban? Leginkább ezt találgatja most a piac az Erste elemzői szerint. Alig 1 hónap alatt a 10 éves amerikai államkötvények hozamszintje 3,7-ről 4,3 százalékig emelkedett, és amióta elindult a FED kamatemelési sorozata, nem ez az első hozamemelkedési hullám, de mindez most már úgy következett be, hogy nincs recesszióban az amerikai gazdaság és a tengerentúli foglalkoztatási helyzet sem rendült meg a kamatemelési sorozat miatt. Európa egyelőre követi az amerikai kamatemeléseket, de a nagyobb uniós gazdaságok jóval szerényebb növekedési kilátásokkal rendelkeznek jelenleg, mint az Egyesült Államok.

„A fejlett piaci hozamemelkedés az elmúlt hetekben igencsak a piacok fókuszába került. Egyelőre nem nagyon látni, hogy mi állíthatja meg ezt a folyamatot. Azt is találgatják az elemzők, hogy ezt valóban csak a FED kamatemelése okozta-e, vagy van más is a háttérben” – adott rövid értékelést a jelenlegi kötvénypiaci folyamatokról a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

Mivel az amerikai jegybank csak a rövidtávú kamatokra akar hatni, ezért a 10 éves kötvénye emelkedése ezzel nem magyarázható teljes mértékben. „A FED kamatpolitikája ugyanakkor az infláció és a rövidtávú növekedésre akar hatni, ezért azt láthatjuk, hogy közvetett módon mégiscsak ez okozta a hosszabbtávú kötvényhozamok emelkedését is” – részletezte meglátásait Nyeste Orsolya. A nyár közepe óta azt láttuk, hogy a 2. negyedéves amerikai GDP-adat erősebb lett a vártnál, és akár a 3. negyedév még erősebb lehet. A kamatemeléseknek az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint nem látszódik a gazdasági fékezőhatása, sőt, tulajdonképpen az erőteljesebb amerikai gazdasági teljesítmény tovább erősíti a kamat- és hozamemelkedési várakozásokat. Nyeste Orsolya szerint az amerikai helyzet magával húzza az európai kamatokat is, és vélhetően befektetéseket von majd el a kelet-közép-európai piacokról is, mivel csökken a kamatkülönbözet a fejlett piacok és a feltörekvő régiók között.  A magyar 10 éves kötvények hozama is emelkedett, 7,6 százalék fölé.

Miró József, az Erste vezető elemzője szerint az S&P 500 tőzsdeindex teljesítményét egyértelműen az amerikai hozamemelkedés vitte lejjebb. „Múlt hét péntekig 4,2 százalékot esett az S&P 500, miközben a 10 éves amerikai kötvényhozamok 3,9-ről 4,3 százalékra emelkedtek. Ez azt is jelenti, hogy nem tér vissza a 2009 és 2022 közötti alacsony kamatok korszaka, hanem normalizálódik a piac, és olyan kamatszintekre térhetünk vissza, mint 2009, vagyis a jelzáloghitel-válság előtt” – mondta el a Reggeli Monitorban várakozásait Miró József, az Erste vezető elemzője.

Az Erste vezető elemzője szerint a hozamemelkedés és a kamatok normalizálódása hosszabb távon jót tesz majd a részvénypiacoknak is, de rövidtávon most nyomás alá helyezi őket. „Ez egy átmeneti hatása a tőzsdékre, de az, hogy ősszel ez mit okoz, még korai megmondani. Most az látszik, hogy ez az 5,25 – 5,5 százalék közötti dollár kamatszint hosszabb távon maradhat. A vita az elemzők körében már inkább arról szól, hogy ez meddig fog fennmaradni. A piaci várakozások most még márciust prognosztizálnak, de vannak már a jövő év közepére szóló várakozások is” – részletezte meglátásait Miró József, az Erste vezető elemzője.

A műsorban elhangzik még:

  • Meddig maradhatnak a jelenlegi amerikai kamatszintek?
  • A tartósan magas dollárkamat milyen hatással lehet a tőzsdékre az Egyesült Államokban és Európában?
  • Elkerülhető-e az amerikai és az európai recesszió?
  • Kína gyengélkedése okozhat-e még meglepetést a tőzsdéken?

A műsor első felében Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője, majd Miró József, az Erste vezető elemzője nyilatkozott a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben