Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Hidegzuhany a magyar GDP-adat

PODCAST
PODCAST2023. augusztus 16.   13:09

A várakozásokat jóval alulmúlta a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben, amely már egy éve tartózkodik recesszióban. Az első negyedévhez képest 0,3 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,3 százalékkal esett a GDP. A Pénzügyminisztérium szerint az év második felében már növekedési pályára áll a magyar gazdaság. A második negyedéves adatról és a jövőbeli kilátásokról az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük a Reggeli Monitorban.

Elsősorban a piaci szolgáltatások teljesítménye maradt el jócskán az előzetes elemzői várakozásoktól, emiatt maradt recesszióban a magyar gazdaság – kezdte értékelését Nyeste Orsolya. Ebben az ágazatban a szállítmányozás, a raktározás és a kereskedelem teljesített rosszabbul a vártnál, egyedül az egészségügyi szolgáltatások mérsékelték valamelyest a visszaesést.

Az Erste elemzője szerint a piaci szolgáltatások alakulását nehezebb előzetesen letapogatni, mert míg a kiskereskedelemből, az iparból vagy az építőiparból havi szinten érkeznek adatközlések a KSH-tól, addig a szolgáltatásokkal nem ez a helyzet. Egyébként a szektor gyengélkedése nem csak az igencsak nyomott belső keresletre vezethető vissza, hanem a globális konjunktúra lassulására is. „Továbbra sem látszik a fény az alagút végén, még mindig várat magára a gazdaság fellendülése mind Európában, mind a Távol-Keleten. Ez pedig hátráltatja a korábban Magyarországon kiépült jelentős ipari kapacitások exportlehetőségeit” – tette hozzá Nyeste Orsolya.

Talán egy olyan ágazat van, amely kifejezetten jól teljesített a második negyedévben: ez pedig a mezőgazdaság. Eleve erősen alakult idén a termés, de ha hozzávesszük azt is, hogy a tavalyi történelmi aszály alaposan megtépázta az agráriumot, akkor még a bázishatás is kedvezett a második negyedéves teljesítménynek. Ez azonban csak a GDP-csökkenés mérsékléséhez, kozmetikázásához volt elegendő.

A gödör aljáról csak felfelé vezet az út

Nyeste Orsolya egyet ért azzal a kormányzati megállapítással, miszerint elérhettük a gazdasági aktivitás mélypontját, és júliustól, az év második felétől elindulhatott a fellendülés. Ugyanakkor a felpattanás valószínűleg nem lesz túl látványos folyamat. Ez egyfelől a külső környezet nagyon lassú kilábalásával magyarázható, ami továbbra is alacsony szinten tarthatja a magyar exportteljesítményt.

Másfelől, hiába kezdhetnek el hamarosan ismét emelkedni a reálbérek, az infláció csökkenésével (Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint már augusztusban megtörtént a fordulat), ez csak lassú ütemben csaphat át ismét a fogyasztás bővülésébe.

„Bár pozitív fordulatot várunk a belső kereslet alakulásában, ennek ellenére nagyon úgy néz ki, hogy elkerülhetetlennek látszik idén az egész éves recesszió” – emelte ki Nyeste Orsolya. Ez nagy változást jelent az előrejelzésekben, hiszen eddig a piaci konszenzus, és a kormányzat is arra számított, hogy enyhén ugyan, de nőhet a 2023-as GDP, az előző évihez képest.

Nyeste Orsolya szerint a beruházások területén is javulás várható a második félévben, de különösen 2024-től. Ezt támogathatja a jelenleginél vélhetően alacsonyabb kamatkörnyezet, ami szintén az infláció markáns csökkenésének lehet a következménye. Ugyanakkor, amennyiben jövőre sem igazán számíthatunk jelentős forrásbeáramlásra az Európai Uniótól, akkor azt a következő év GDP-növekedése is megérezheti. Ebben az esetben a kormányzat által várt 4 százalék helyett a növekedés nem valószínű, hogy a 2-3 százalékot érdemben meghaladhatja.

A beszélgetés második felében Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele arról beszélgettünk, hogy:

  • hogyan alakul a napelempiac Európában és az Egyesült Államokban?
  • mely kontinensen népszerűbbek a napelemberuházások?
  • miért vált külön a lakossági és a vállalati napelemtelepítések teljesítménye?

A műsor első felében Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője, majd Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője volt a Reggeli Monitor vendége. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben