Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Emelkedett, de mégis jó?!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. augusztus 11.   11:47

Tegnap délután az amerikai inflációs adatnak örülhettünk. De miért is? Legalábbis azon túlmenően, hogy az árak kisebb mértékben emelkedtek, mint amit vártak, a maginfláció pedig tovább csökkent. Hát azért, mert a részletes adatok szerint az...

Tegnap délután az amerikai inflációs adatnak örülhettünk. De miért is? Legalábbis azon túlmenően, hogy az árak kisebb mértékben emelkedtek, mint amit vártak, a maginfláció pedig tovább csökkent. Hát azért, mert a részletes adatok szerint az energián kívüli inflációs adatok vagy stagnáltak, vagy csökkentek. A szolgáltatások 3,5 százalékponton maradtak júniushoz képest, éves összehasonlításban. Ugyanakkor a nyersanyagárak (élelmiszer és energia nélkül) 0,3 százalékpontról 0,2-re csökkentek, az élelmiszer pedig 0,8-ról 0,7 százalékpontra változott. Az energiában volt egyedül jelentékeny változás, mégpedig -1,5 százalékpontról -1,1-re. Vagyis az, amire számítani lehetett — hogy az energia nem fogja mindig lehúzni az indexet — az megtörtént, pl. az elmúlt időszak olajáremelkedésének köszönhetően. De nem csak a maginfláció ment lefelé (vagy stagnált), hanem az energián kívül minden komponens.

Forrás: Bloomberg

S ha már infláció, akkor nem mehetünk el a tegnapi San Franciscó-i döntés mellett sem. A közlekedési hatóság (California Public Utilities Comission) 3:1 egy arányban megszavazta, hogy a városban éjjel-nappal közlekedhetnek a Cruise (General Motors) és a Waymo (Alphabet) sofőr nélküli taxijai. Az ok egyszerű. A tapasztalatok alapján az autonóm járművek kevesebb balesetet okoznak, mint az ember által vezetett autók. S szerintünk ennek előnyei meghaladják azokat a kockázatokat, amik a rendőrségi és tűzoltósági vészhelyzetek esetén léphetnek fel, mint ahogy arra már volt is példa. Pl. ki kellett kerülni az AV-t, vagy nem volt hajlandó elmenni, megállni, stb., így veszélyeztetve a vészhelyzet rendőrség, tűzoltóság általi kezelését.

Szóval a tegnapi döntéssel egy új kor kezdődött el, ami nem csak az Ubert vagy a taxizásból élők megélhetését befolyásolja, hanem előbb-utóbb a 3,5 millió amerikai kamionvezető egy részére sem lesz már szükség. Különben pont a kamionsofőrök, s itt elsősorban a „long haul” járatok esetében jellemző a hiány az egész világon. Szóval, ugyan nem mostanra vonatkozóan, de ez egy jelentős lépés lesz a munkaerőpiaci feszültségek oldása, a hatékonyság növelése terén is (a gép valószínűleg a legoptimálisabban fog vezetni pl. az üzemanyag felhasználás szempontjából, stb.).

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben