Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egy hajszálra

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. augusztus 9.   12:24

Egy hajszálra van a BUX index a történelmi csúcstól. Mindeközben Kína deflációba csúszott. Mégpedig úgy, hogy a világban még mindig az inflációval küzd a gazdaságok többsége. A 0,3 százalékos, júliusi árcsökkenés...

Egy hajszálra van a BUX index a történelmi csúcstól. Mindeközben Kína deflációba csúszott. Mégpedig úgy, hogy a világban még mindig az inflációval küzd a gazdaságok többsége. A 0,3 százalékos, júliusi árcsökkenés amúgy a várt -0,4 százaléknál „jobb” lett, de mégis azt mutatja, hogy látványosan csökken a kínai gazdaságban a kereslet. Pláne ha a tegnapi külkereskedelmi adatokat is mellérakjuk. A kétszámjegyű export, import csökkenés most is negatívan hatott a részvénypiacokra, de máskor erre valószínűleg hatalmas szakadás lett volna az igazi válasz. Vagyis a hatás inkább moderáltnak tekinthető. Annál is inkább, mert már jó ideje ott van az aggodalom a befektetőkben, hogy kemény landolás lesz pl. az amerikai gazdaságban. Viszont azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az USA már Trump elnöksége óta, azaz cirka öt éve leválásában van a kínai gazdaságról. Ennek legújabb jele, hogy a magán- és kockázati tőkealapok nem fektethetnek kínai AI és kvantumszámítógéphez kapcsolódó cégekbe. Európában pedig a német kormány fogadott el – nem olyan rég – egy olyan stratégiát, amely a Kínáról való leválást célozza. Szóval Kína nyüglődése ugyan fáj, de valójában egyre kevésbé, messze nem annyira, mint 5-10 évvel ezelőtt fájt volna. Így a negatív inflációs adat, ami egy hajszálnyira van a Covid-19 idején mért -0,5 százaléktól, sem rázza meg a piacokat különösebben.

Sőt, a magyar piac éppen egy hajszálra van a 2021 végi történelmi csúcstól, az 56.233 ponttól. Mindezt úgy, hogy a legnagyobb, majdnem 40 százalékos súllyal rendelkező OTP majdnem 30 százalékkal alacsonyabban forog, mint akkor. Viszont a MOL csak kicsit van elmaradva az akkori értéktől, míg a Richter vagy a Magyar Telekom azok fölött forog. Sőt, az előbbi tegnap új csúcsot ütött, amit a menedzsment megemelt eredményvárakozása is segített. S van még egy dolog, amit nem szabad elfelejteni. Az osztalékok beépülnek az indexek árfolyamába, s azokból most volt bőven, hiszen szabad szemmel is jól látható pénzekhez jutottak a befektetők. Ez pedig a BUX értékét is növelte, hiszen „total return” index.

Oké! De miért szárnyalunk? Egyrészt a profitok már egy jó ideje növekednek, amelyeknek az árfolyamokba való beépülését nem segítette az infláció és a hozamok emelkedése. Mostanra viszont dinamikus infláció csökkenést láthatunk, amelynek folytatódására számítunk. Ugyan a hozamok nyomottnak tűnő szinteken vannak az effektív kamatrátához képest, de ha sikerül visszatérni az inflációs cél körüli, azaz a 3 százalék körüli árromlási ütemhez, akkor még mindig magasak. Szóval adott egy index, amelyet felpumpáltak az osztalékok. Az index több mint 90 százalékát adó részvények kilátásai továbbra is jók. S mindeközben azért még mindig inkább hozamcsökkenésre kell számítanunk, a hozamgörbe hosszú végén. Hát ez összeségében olyan főzeléknek tűnik, amilyet mindenki szeret. Ezt az elmúlt napokban (s már korábban is), a tipikusan lagymatag nyári kerekedéssel szemben komoly forgalom melletti emelkedéssel láthattuk is. Ebben benne vannak a ma és holnapra vonatkozó rövidtávú várakozások is. Legalábbis ami a Magyar Telekom és az OTP 24 órán belül megjelenő eredményét illeti. Így talán el is érhetjük az egy hajszálnyira levő történelmi csúcsot.

Ugyanakkor azért most sokat ment a BUX index. A márciusi lokális mélypont óta majdnem 40 százalékot, amelyből 10 százalékpont az elmúlt hetek eredménye. Ráadásul az eredmények után jöhet egy kis profit realizálás. S a technicisták is azt mondják, hogy a történelmi csúcs megdöntése általában hosszabb folyamat, amely sokszor korrekcióval, vagy korrekciókkal tűzdelt folyamat. Vagyis nagy valószínűséggel ez a roham ma-holnap véget érhet, de ez csak egy átmeneti pihenő lesz nagy valószínűséggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben