Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az OTP viszi a hátán a magyar vállalati profitokat

PODCAST
PODCAST2023. augusztus 2.   13:24

Már-már példa nélküli profitkoncentráció valósulhatott meg a magyar vállalati piacon, a második negyedévben. A hazai tőzsde, a BUX Index 94 százalékát lefedő blue chipek, vagyis az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom együttes nyeresége 7 százalékot csökkenhetett áprilistól júniusig, 385 milliárd forintra. Ennek jelentős részét a bankcsoport zsebelhette be.

Összességében a nemzetközi trendekbe illeszkedhet a magyar gyorsjelentési szezon – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. A jelentési szezon féltávjánál járó, németországi DAX Index vállalati profitjai 12 százalékot estek az egy évvel korábbihoz képest, míg a célegyenesbe forduló S&P 500 cégei eddig 8 százalékos nyereségcsökkenést könyveltek el – tette hozzá Nagy András.

Idehaza a várt 7 százalékos profitvisszaesés 385 milliárd forintos együttes adózott eredményt tenne ki a négy vezető vállalat részéről. Ennek a nyereségnek a háromnegyed részét az OTP hozhatta össze, ami már-már példa nélküli profitkoncentrációnak minősül a magyar piacon – fogalmazott Nagy András. A részvényelemző szerint, a profitkoncentráción túl magyar specifikumnak számít, hogy az összes hazai vezető vállalatot, kisebb-nagyobb mértékben ugyan, de negatívan befolyásolták a kormányzati különadók.

Akvizíciók szárnyára ült az OTP, kedvezőtlen az erősebb forint a Richternek

A bank számait egyfelől a külpiacokon látott kamatemelések javították. Ez vonatkozik például a szlovén piacra, Magyarországon viszont már kedvezőtlenül magasak a kamatok, plusz a kamatstop intézménye sem támogatja az eredményt – mondta Nagy András.

Ennél is fontosabb hatás azonban, ami a különböző külföldi bankok felvásárlásából származik. Az OTP az ötödik legnagyobb üzbegisztáni bank, az Ipoteka Bank megvásárlásával 200 millió euró, átszámítva 75 milliárd forintos eredményt számolhat el a könyveiben a második negyedévben. A szlovén piacon az első negyedévben felvásárolt NKBM Bank pedig már teljes egészében az OTP számára termelte a profitot, a mögöttünk hagyott negyedévben.

Nem zárt már ennyire eredményes negyedévet a Richter. Az Erste várakozásai szerint a tavalyi második negyedév adózott eredményének egyharmadát, 26 és fél milliárd forintot érhetett el a gyógyszeripari társaság. Az elmúlt évi kedvező devizahatás most a visszájára fordult: az erősebb forint, de még inkább a gyengébb rubel jelentősen erodálhatta a számokat.

A Richter húzótermékének még mindig a skizofrénia kezelésére alkalmas, az Észak-Amerikában (elsősorban az Egyesült Államokban) Vraylar néven forgalmazott készítmény számít. A tengerentúli forgalmazó, az AbbVie már közölte is a meglehetősen impozáns értékesítési számokat a gyógyszerrel kapcsolatban: az árbevétel 34 százalékkal bővült, 658 millió dollárra.

Eközben az orosz, és a jóval kevésbé jelentős ukrán piac stabilan működik, 8 százalékkal emelkedhettek a bevételek. Ez ugyanakkor, a devizaárfolyam-hatás miatt, az egyik leggyengébben növekedő régiója lehetett a Richternek, a második negyedévben. További negatív tétel az extraprofit-különadó. Áprilistól júniusig 7-8 milliárd forint terhet jelentett az adó a Richter számára, és csak jövőre várható némi fellélegzés. Az adó egy része ugyanis leírható, kutatás-fejlesztési beruházásokért cserébe.

A beszélgetés második felében Pletser Tamás, az Erste olaj-és gázipari elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele a Mol várható második negyedéves eredményeiről beszélgettünk. Szóba került, hogy:

  • a csökkenő olajárak hogyan hatottak a társaság számaira?
  • hogyan teljesített a fogyasztási szolgáltatások szegmens?
  • milyen irányba indulhat a Mol, új olajmezők után kutatva?
  • hozhat-e profitot a társaság számára a 35 évre elnyert hulladékgazdálkodási koncesszió?

A beszélgetés első részében Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét, majd Pletser Tamást, az Erste olaj-és gázipari elemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege
WEBINÁRIUM

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege

A két évtizedes tagság mérlege 20 év távlatában: meddig jutottunk?

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben