Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A növekvő gabonaárak ismét lendületet adhatnak a műtrágyagyártóknak

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. július 31.   11:31

Az orosz-ukrán gabonaszállítások felfüggesztése illetve az El Nino miatti időjárási bizonytalanság a termésátlagokban az elmúlt hetekben lendületet adott a globális gabonaáraknak. Az árak az orosz-ukrán háború kitörését követően rekordot...

Az orosz-ukrán gabonaszállítások felfüggesztése illetve az El Nino miatti időjárási bizonytalanság a termésátlagokban az elmúlt hetekben lendületet adott a globális gabonaáraknak. Az árak az orosz-ukrán háború kitörését követően rekordot döntöttek, azóta azonban jelentős árcsökkenés volt látható, a piac az energiaárakhoz hasonlóan visszatért a konfliktust megelőző szintekre. A gabonafélék áremelkedése ismét előtérbe helyezte az amerikai műtrágyagyártókat, akik ezen konfliktus legnagyobb nyertesei, több oldalról is. Egyrészt a magasabb gabonaárak és az emiatt keletkező nyereségek miatt magasabb szintre lehet emelni a műtrágya árakat. Másrészt a növekvő energiaköltségek miatt jelentős versenyelőny van az óceánon túl. Az amerikai földgázár ugyanis negyede-ötöde az európai áraknak. Így a kontinens szereplői ösztönzést kapnak arra, hogy inkább az importot növeljék a saját termelés helyett. Fontos kérdés még, hogy mi lesz az orosz műtrágya exporttal. A tavalyi 15%-os visszaesés után idén nő a termelés és a harmadik világ felé történő export értékesítés. Azonban a gabonaexport felfüggesztése miatt kialakult helyzet kihathat az orosz műtrágyát érintő szankciós intézkedésekre is, ami fékezheti a termékek megjelenését a világpiacon.

Az USA három legnagyobb műtrágyagyártója a következő:

  • CF Industries: Az amerikai cég a világ egyik legnagyobb nitrogén alapú műtrágya gyártója, főleg Észak-Amerikában értékesít.
  • Nutrien: A kaliforniai társaság jelentős globális szereplő, mind a nitrogén, mind a kálium, mind a foszfát alapú műtrágyapiacon. Globális szereplő, de főleg Latin-Amerikában erős.
  • Mosaic: Az amerikai vállalat főleg a nem-nitrogén műtrágyákban erős, szintén globális szereplő.

Mellettük még egy fontos vállalatot emelnék ki, ez pedig a norvég Yara, amely szintén globális szereplő, de az imént említett cégekkel ellentétben a termelése is globalizált. A Yara alapvetően nitrogén műtrágyára szakosodott, termelésének 40%-a az USA-ból, 25%-a pedig Európából származik.

A chicagói tőzsde közeli határidős búza ára 2022. január 1-étől (USD/5000 bushel)

Forrás: Bloomberg

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben