Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Tovább csökkentette a kamatokat az MNB – eddig várakozások feletti az amerikai gyorsjelentési szezon

PODCAST
PODCAST2023. július 26.   14:39

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal mérsékelte az irányadó egynapos betéti eszköz kamatát, 16-ról 15 százalékra. A döntés körül volt némi kilengés a forintárfolyamban, de aztán 380-nál zárt a jegyzés. Ma reggel 379-nél járt a forint az euróval szemben, de délelőtt már 382 forint fölé emelkedett a kurzus. Vélhetően a 13 százalékos alapkamat-szint eléréséig változatlan ütemű marad a jegybank kamatcsökkentési ciklusa. Közben a Microsoft illetve a Google anyacége, az Alphabet is jó gyorsjelentéssel rukkolt el a második negyedévről. Egyre jobban magukra találnak az amerikai légitársaságok is.

„Abszolút biztos volt a jegybank 100 bázispontos kamatcsökkentése. Ez pedig folytatódni fog szeptemberig. Hasonló ütemű kamatmérséklődés folytatódik majd nyáron. szeptembertől jön az igazi kérdés, hogy marad-e a kamatcsökkentés, immár az alapkamatnál” – vázolta fel a jelenlegi helyzetet Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Szerinte ősztől már az lesz a kérdés, hogy a régiós központi bankoknál milyen mértékű kamatcsökkentésre lehet számítani, mert a Magyar Nemzeti Bank döntéshozóinak erre is figyelniük kell. „Arra is tekintettel érdemes lenniük a magyar jegybankároknak, hogy a nagy jegybankoknak a vélhetően jövőre elinduló kamatcsökkentései milyen mértékűek lehetnek. Szeptembertől már jóval ködösebb, hogy mi lehet előttünk az év hátralévő részében” – részletezte meglátásait Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. A forint árfolyamát az elemző a 370-390 közötti szintre várja az euróval szemben, a következő hónapokban. Az árfolyam alakulása extrán fontossá vált a Magyar Nemzeti Bank számára. Nagy János úgy látja, hogy a külföldi befektetők számára sokkal könnyebb lesz a hazai monetáris döntések megértése, ha az alapkamat lesz újra az irányadó ráta.

Záporoznak az amerikai céges gyorsjelentések

Piaczárás után jelentett a Microsoft és az Alphabet. A technológiai óriások számaival kapcsolatban Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője úgy nyilatkozott a Reggeli Monitorban, hogy a Microsoft befektetői elégedetlenek volt a cég második negyedéves, üzleti szempontból a negyedik negyedéves számaival. „56,2 milliárd dollárra nőttek a bevételek. Nagyot emelkedett a nyereség, részvényeként 2 dollár 69 cent lett a profit. Mégis nagyot estek a részvények, mert a felhőüzletág „csak” 27 százalékkal nőtt a korábbi 30 százalékos ütemmel szemben. 4 százalékot esett a Microsoft részvénye, de összességben a papír idén, eddig 50 százalékos emelkedésen van túl” – elemezte a technológiai óriás negyedéves teljesítményét Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

A Google anyacége, az Alphabet is kiugró számokat közölt. 74,6 milliárd dollár volt a bevétel, a cég egy részvényre jutó nyeresége pedig 1 dollár 44 cent lett.”6 százalékot nőtt az Alphabet részvényárfolyama. A vállalati hirdetési bevételek is jól alakultak” – magyarázta a befektetői reakciót Péntek Ádám. 

Az Erste részvényelemzője a légitársaságokat elemezve úgy értékelt, hogy a Delta és a United Airlines is nagyon jól teljesített. „A Delta Airlines 19 százalékkal növelte árbevételét, míg a United Airlines 17 százalékkal tudta növelni a forgalmát. Visszatértek a masszív, nyereséges időszakok, sőt, a profitok meghaladták a 2019-es év azonos időszakának eredményeit. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogyha jelképes mértékben is, de 3 év után a Delta Airlines ismét osztalékot fizet” – dicsérte a légitársaságok teljesítményét Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • Még mindig magasak a kamatok, amelyek a lakossági költekezést nemcsak idehaza, hanem az Egyesült Államokban is visszafogják
  • Mi várható a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő üléseitől szeptember után?
  • Mikortól indulhat el a kamatcsökkentés az Egyesült Államokban?
  • Van-e még tér a légitársaságok részvényeinek további árfolyamemelkedésére?

Elsőként Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét, majd Péntek Ádámot, az Erste részvényelemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben