Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A Long-Term Capital Management bukása számos tanulsággal szolgál

SZTORI
SZTORIRebák AttilaAdvisory és Kiemelt Szegmensek Támogatási Vezető2023. július 14.   15:58

A Long-Term Capital Management (LTCM) 1998-as összeomlása sokkolta a pénzügyi világot. A nagy tekintélyű akadémikusokból és Wall Street-i veteránokból álló csapat által vezetett fedezeti alap legyőzhetetlennek tűnt, mégis összeomlott saját kockázatvállalásának súlya alatt.

Az LTCM bukása számos tanulsággal szolgál a magánbefektetők számára, kiemelve a kockázatkezelés, a diverzifikáció fontosságát és a bonyolult pénzügyi modellekre való túlzott hagyatkozás veszélyeit. Ebben a cikkben az LTCM felemelkedésének és bukásának történetébe merülünk bele, és megvizsgáljuk, hogy a magánbefektetők milyen értékes tanulságokat vonhatnak le ebből a történelmi eseményből.

Az LTCM összeomlásából levont tanulságok megértéséhez elengedhetetlen megvizsgálni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak a kezdeti sikerhez. A Nobel-díjas közgazdászok és neves pénzügyi szakértők által alapított LTCM kifinomult befektetési stratégiát alkalmazott, amely nagymértékben támaszkodott matematikai modellekre a globális piacok árazási eltéréseinek azonosítása érdekében. Az alap lenyűgöző hozamai és a magas rangú személyek részvétele jelentős befektetéseket vonzott az intézményi és magánbefektetők részéről egyaránt.

Túlzott magabiztosság

Az LTCM bukásának egyik központi tanulsága a túlzott magabiztosság veszélye. Az alap rendkívül tehetséges csapata önelégülté vált, meg volt győződve arról, hogy modelljeik pontosan meg tudják jósolni a piaci viselkedést. Az előre nem látható események, mint például az 1998-as orosz pénzügyi válság, azonban rávilágítottak az alap szélsőséges piaci körülményekkel szembeni sebezhetőségére. Az LTCM túlzott tőkeáttétele felerősítette a veszteségeket, és az alapnak jelentős kihívásokkal kellett szembenéznie pozícióinak felszámolása során, ami a globális pénzügyi rendszer majdnem összeomlásához vezetett.

A diverzifikáció szerepe a kockázat mérséklésében

Az alap ugyan többféle eszközbe fektetett, a stratégia minden esetben ugyanarra a faktorra vonatkozó fogadás volt. Az Alap a likvid eszközt adta el és az illikvid eszközt vette meg, arra számítva, hogy a két hasonló eszköz közötti marzs, értékeltségi különbség csökkenni fog. Ezzel viszont összességében a likviditás árának csökkenésére fogadott különböző eszközökön keresztül. A magánbefektetők számára óriási tanulság, hogy nemcsak az eszközosztályok, de a stratégiák közötti diverzifikáció is fontos.

A komplex pénzügyi modellek buktatói

Az LTCM nagyra becsült és kifinomult modelljei nem vették figyelembe a szélsőséges eseményeket és a globális piacok összekapcsolódását. A befektetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy még a legfejlettebb modelleknek is vannak korlátai, és a kimenetek értelmezésekor elengedhetetlen az egészséges mértékű szkepticizmus.

Az átláthatóság és a kockázatfeltárás fontossága

Az LTCM bukása is kiemeli az átláthatóság és a kockázatok nyilvánosságra hozatalának jelentőségét a magánbefektetők számára. Az LTCM átláthatatlan működése és az időszerű és pontos információk hiánya megakadályozta, hogy a befektetők teljes mértékben megértsék az alap kockázatait. A magánbefektetőknek alaposan értékelniük kell az általuk fontolóra vett befektetési eszközök átláthatósági és kockázatközzétételi gyakorlatát, világos és átfogó tájékoztatást követelve a megalapozott döntések meghozatalához.

A likviditáskezelés jelentősége

Az alap nagymértékben támaszkodott pozícióinak tőkeáttételére, feltételezve, hogy szükség esetén gyorsan ki tud szállni az ügyletekből, és elegendő likviditáshoz juthat. Amikor azonban az orosz válság idején a piaci feltételek romlottak és a likviditás elapadt, az LTCM-nek jelentős kihívásokkal kellett szembenéznie pozícióinak feloldása során. A magánbefektetőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk befektetéseik likviditási profiljára, és biztosítaniuk kell, hogy a piaci stressz időszakaiban megfelelő likviditáshoz jussanak kötelezettségeik teljesítéséhez.

A korreláció és az összefüggések megértése

Az LTCM modelljei nem vették figyelembe a lehetséges fertőzési hatásokat és a különböző piacok és eszközosztályok kölcsönös függőségét. A magánbefektetőknek fel kell ismerniük, hogy látszólag egymástól független események vagy eszközosztályok jelentős hatással lehetnek befektetéseikre. A potenciális korrelációk és összefonódások azonosítására irányuló alapos kutatás és elemzés elvégzése segíthet a befektetőknek portfólióik jobb diverzifikálásában és a kockázatok hatékonyabb kezelésében.

Az emberi ítélőképesség értékelése a kvantitatív modellek mellett

Az LTCM bukása arra emlékeztet, hogy az emberi ítélőképességet és tapasztalatot nem szabad figyelmen kívül hagyni a kvantitatív modellek javára. Bár az LTCM-nek volt egy briliáns elmékből álló csapata, amely nagymértékben támaszkodott a matematikai modellekre, elmulasztották a valós idejű piaci dinamikát és a minőségi tényezőket beépíteni a döntéshozatali folyamatba. A magánbefektetőknek egyensúlyt kell teremteniük a mennyiségi modellek és az emberi ítélőképesség között, figyelembe véve a modellek korlátait és beépítve a befektetési stratégiáikba az olyan minőségi tényezőket, mint az iparági trendek, a menedzsment szakértelme és a piaci hangulat.

Hosszú távú befektetési horizont felvállalása

Bár az LTCM befektetési stratégiái rövid távon jövedelmezőnek tűntek, végül fenntarthatatlannak bizonyultak. A magánbefektetőknek érdemes figyelemmel lenniük arra, hogy hosszú távú kilátásokkal rendelkező, szilárd befektetési portfóliót építsenek, figyelembe véve a fundamentális elemzést, a vállalati kilátásokat és az általánosabb piaci trendeket. A túlzott spekuláció és a rövid távú gondolkodás elkerülése révén a befektetők jobban meg tudnak birkózni a piaci volatilitással, és hosszú távon fenntartható növekedésre képesek.

A Long-Term Capital Management bukása emlékeztetőül szolgál a magánbefektetők számára a pénzügyi piacokra leselkedő lehetséges kockázatokra. A sikeres befektetéshez alázatra, szilárd kockázatkezelési keretre, az eszközosztályok közötti diverzifikációra, valamint az átláthatóság és a kockázatok közzétételi gyakorlatának gondos értékelésére van szükség. Bár az LTCM körüli események már régmúltnak tűnhetnek, a tanulságok időtállóak.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

 

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben