Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Indul az amerikai gyorsjelentési – ideiglenesen gyengülhetett a forint

PODCAST
PODCAST2023. július 12.   15:07

Mérsékelt várakozásokkal indul el az amerikai gyorsjelentési szezon. A korábbi nagy nyereségek után szerényebb mértékű lehet az energiacégek profitja. A pénzügyi szektor teljesítménye meglódulhatott a kamatemelések miatt. Befektetői „ijedtség” miatt eshetett a múlt héten a forint árfolyama.

„Nem számítunk túl jó 2. negyedévre az amerikai cégek jelentéseiből. Az S&P 500 cégeinek nyeresége 7,2 százalékkal csökkenhetett az 1 évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest. 455,9 milliárd dolláros profitot jelenthetnek a vállalatok. Ez 1 évvel ezelőtt 491 milliárd dollár volt” – mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője.

Több mint 60 százaléka a cégeknek nyereség-visszaesést vár. A legjobban a nem alapvető cikkeket forgalmazó vállalatok nyereségei emelkedhettek, 26,8 százalékkal lehetnek magasabbak a tavalyi évhez képest. A szállodák és a szabadidőközpontok a 200 százalék feletti emelkedéssel kiemelkednek az átlagból, de ez azzal is magyarázható, hogy tavaly azért még voltak korlátorzások a koronavírus-járvány utóhatásai miatt.

Jó teljesíthet a kommunikációs szektor, a pénzügyi szektor és a közműszektor is jól teljesíthetett.  15 szektorból 7 szektorban várnak profitnövekedést. A nyersanyag- és energia-termelőcégek profitja eshetett vissza leginkább.

Egyszeri kilengés a forint gyengülése? – Meddig csökkenhetnek a kamatok?

„Az elmúlt hetekben nagyon elszoktunk attól, hogy gyengülni is tud. Az euróval szembeni szinten egy ideig beragadt a 370 körüli szinten. Ezért is volt meglepő, hogy 391 forintig gyengült az euróval szembeni árfolyam. A fiskális politika problémái, a magas államháztartási hiány és az uniós pénzek beragadása együttesen gyengíthették a forintot” – adott gyors értékelést a forintgyengülés okairól Nyeste Orsolya. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint a nyári alacsony likviditás is ott lehetett a forintgyengülés okai között, és sokan zárhatták a pozícióikat amiatt, mert tartottak a hitelminősítők Magyarországgal kapcsolatos döntés.

„A hét elején viszont újra előkerülhetett a kamatkülönbözet melletti indok a forintnál, merthogy a kamatok még mindig magasak az euróval és a dollárral szemben, ez pedig forintvásárlásra ösztönözte a befektetőket. Nyár végéig az effektív kamat 13 százalékra mérséklődhet, és a következő hónapokban dől el, hogy az alapkamat-csökkentés is elindul-e. Ez annak a függvénye lesz, hogy milyen ütemben csökkenhet az infláció az év második felében” – osztotta meg várakozásait a Trend FM-mel Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője. Úgy látja, hogyha a jegybank elemzői szerint valós esély van 6-8 negyedéven belül a 3 százalékos inflációs cél elérésére, akkor a Magyar Nemzeti Bank elkezdi majd ősszel a 13 százalékos alapkamat csökkentését is.

A két szakértővel beszélgettünk még arról, hogy:

  • Milyen negyedéven lehetnek túl Amerikában a légitársaságok?
  • Tudnak-e még nagyot virítani a technológiai, különösen a mesterséges intelligenciára épülő cégek
  • A FED és az EKB kamatemelései megállásra késztethetik-e az MNB-t a kamatcsökkentésben

 Az Erste részvényelemzőjével, Kerekes Tamással és Nyeste Orsolyával, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben