Enphase Energy

Az Enphase Energy elsősorban lakossági ügyfelek számára tervez és gyárt szoftvervezérelt napelemes mikroinvertereket, akkumulátoros energiatárolókat és töltőállomásokat elektromos járművekhez. Az Enphase volt az első vállalat, amely a mikroinvertereket széles körben sikeresen kereskedelmi forgalomba hozta, és jelenleg piacvezető a gyártásukban.

Az inverter az az eszköz, amely a napelemek által megtermelt egyenáramot az elektromos eszközeink működéséhez szükséges váltóárammá alakítja. A mikroinverter abban különbözik tőle, hogy közvetlenül az egyes napelempanelekhez tartozik, és ezek nem sorosan, hanem párhuzamosan kapcsolódnak egymáshoz. Ennek azért van jelentősége, mert nagyobb hatékonyságú áramtermelést tesz lehetővé azáltal, hogy részleges árnyékolás esetén csak az adott napelem termelése esik ki, és nem romlik a teljes rendszer teljesítménye. Emellett meghibásodás esetén is csak az adott mikroinverter, illetve napelem teljesítménye esik ki, a rendszer többi eleme zavartalanul üzemelhet.

A vállalat bevétele és nyeresége dinamikus növekedésben van. Az előbbi a tavalyi 2,3 milliárd dollár után idén várhatóan meghaladja a 3 milliárdot, ami 30 százalékos emelkedésnek felel meg. A nyereség 2022-höz képest 25 százalékot ugorva 770 milliárd dollárra növekedhet idén.