Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Jól mentek az első félévben a részvénypiacok – Amerika lítiumra éhes

PODCAST
PODCAST2023. június 29.   09:40

A globális és hazai részvénypiac is jól teljesített az első 6 hónapban. A magyar piac 50 ezer pont fölé emelkedett a félév során, főleg az utolsó két hónapban talált magára a piac. Idehaza és a nemzetközi tőzsdéken is 10 százalék fölötti volt az emelkedés. A Nasdaq kiemelkedően teljesített, mert újra megtalálták a befektetők a technológiai részvényeket. Az elektromos autógyártás az Egyesült Államokban is létfontosságúvá tette a lítium bányászatot.

Idehaza már kamatcsökkentés kezdődött el, de még mind a FED, mind az EKB, mind a többi nagy jegybank emelte a kamatokat. „Magyarországon eljutottunk a kamatemelési csúcsra, mert az effektív kamatrátát már 18-ról 16 százalékra csökkentették, míg az Egyesült Államokban és az Euróövezetben is hamarosan elérhetünk a szigorítási ciklus végére. Az infláció ugyanis mindenütt csökkenni kezdett” – értékelt Miró József, az Erste stratégája. Úgy látja, hogy a részvényértékeltségek, leginkább a magyar tőzsdén, igencsak alacsonyak. De a varsói és a prágai tőzsdén is ez a helyzet.

 „Kilóg a sorból a Nasdaq, ahol 15-20 százalékkal magasabban lehetnek a valós értékeiknél a technológiai részvények. Egyébként a moderált, kézben tartott infláció jó a tőzsdéknek, mert az automatikusan azt jelenti, hogy emelik a cégek az eladási áraikat, ami önmagában emeli az árbevételeiket. Persze a hiperinfláció már káros lenne a tőzsdei papírokra” – összegzett Miró József, az Erste stratégája.   

Az első félévben a prágai tőzsde 10 százalékkal, a varsói index 13 százalékkal, míg a budapesti parkett 10 százalékkal emelkedett.

Amerikai lítium bányász cégek - Amerikai légitársaságok

A Lithium Americas kanadai cég birtokolja, az egyébként az Amerikai Egyesült Államokban, Nevadában található egyik legnagyobb lítiumbányát az amerikai kontinensen. Úgy tűnik, hogy lassan a kitermelés környezetvédelmi aggályai is elhárulnak. A lítiumtermelést Joe Biden kormányzata is támogatja, hogy csökkentse Kína-függőségét ezzel a fontosabb alapanyaggal kapcsolatban.

„A General Motors 650 millió dollárt fektetett év elején a Lithium Americasba. Cserébe az autógyártó 10 éven keresztül kap majd lítiumot, hogy az elektromos autóikhoz szükséges akkumulátorokat elő tudják állítani” – részletezte a helyzetet Péntek Ádám, az Erste elemzője. Az autógyártók hosszútávú szerződésekkel próbálják a lítiumbányák termelését lekötni, mert tartanak attól, hogy szűkössé válhat ez az erőforrás.

Az amerikai légitársaságok utasainak száma idén már meghaladhatja az eddigi, 2019-es rekordévet. „Töretlen a repülési kedv. Tudtak jegyárakat emelni. A Delta Airlines például az előrejelzésében a magasabb nyereségsávot érheti el. A légitársaságok nyereségességét mindenesetre rontja, hogy az alkalmazottak béreit erőteljesebben kellett megemelni, sorozatos sztrájkfenyegetettség miatt. A sok utas miatt viszont ezt is ki tudják termelni” – vázolta a helyzetet Péntek Ádám, az Erste elemzője.  

A műsorban szóba került még:

  • Mit okozott a hiperinfláció a venezuelai tőzsdén
  • Európában nagyobb mértékben emelkedtek a repülő jegyárak, mint Amerikában
  • Messze még a környezettudatos repülés az Egyesült Államokban

A műsor első felében Miró Józsefet, az Erste stratégáját, majd a második részében Péntek Ádámot, az Erste részvényelemzőjét hallják. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben