Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Három nap a félévzárásig

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 27.   11:39

Erste kommentár Ha csak valami nagy dolog nem történik, akkor – s talán meglepetésre – jó első félévet zárhatnak idén a börzék. A nagy indexek a Dow Jones kivételével 10 százalék feletti...

Erste kommentár

Ha csak valami nagy dolog nem történik, akkor – s talán meglepetésre – jó első félévet zárhatnak idén a börzék. A nagy indexek a Dow Jones kivételével 10 százalék feletti teljesítményt nyújthatnak. Jelenleg a DAX és az S&P500 13 százalékkal van feljebb mint az év végén, a Nasdaq ennél is többel, 27 százalékkal, míg a Dow Jones még 2 százalékot sem tud felmutatni.


A régióban Prága kezdeti előnye az utóbbi két hónapban elveszett. Volt 20 százalékos pluszban is, de mostanra már 9 százalékra esett vissza az idei emelkedés. Varsóban 17, itthon pedig 14 százalék a plusz. Vagyis a régió is beleilleszkedik az általános képbe.


Mi jön most? Erre próbál választ adni Thomas Lee, a Fundstrat Global Investors alapítója. Ebből szemlézett a Marketwatch. Eszerint az elmúlt 73 évben az S&P500 22-szer zárta az első félévet több mint 10 százalékos emelkedéssel. Az ezt követő félévben 82 százalékban emelkedés jött, s az emelkedés mértéke 8 százalék körül alakult. Sőt, ha az előző évben csökkent az index, akkor még nagyobb, 12 százalék volt az emelkedés a második félévben, s ennek valószínűsége 89 százalék volt.


A fenti számokból is jól látszik, hogy az emelkedésért elsősorban a nagy technológiai cégek a felelősek, amelyeket a meginduló infláció csökkenése, s a várt kamatcsökkentések, plusz az MI előretörése tüzelt. Mind a kettő kérdőjeles, de Lee bizakodó. Mi is azt gondoljuk, hogy jöhet egy gazdasági fordulat, de a piacok azért előreszaladtak egy picit. Ugyanakkor a legtöbb esetben még mindig a sokéves átlag alatti értékeltséget láthatunk, legalábbis az előremutató P/E értékeltségek alapján. Vagyis alapvetően olcsók a piacok. Ez alól pont az mutat kivételt, ami a piacokat húzta eddig, vagyis a technológiai szektor. S azon belül is a nagy játékosok. Ugyanakkor van egy jó hír is. Május óta kicsit szélesseb bázisú az emelkedés.


Előretekintő P/E értékeltségek alakulása



Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben