Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Janus-arcú ingatlanpiac

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 20.   11:49

Erste kommentár A NAHB (National Association of Home Builders, USA) index a vízválasztó 50 pontról meglepetésre 55-re emelkedett júniusban, pedig csak 51 pont volt a várakozás. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanfejlesztők (lakás és...

Erste kommentár

A NAHB (National Association of Home Builders, USA) index a vízválasztó 50 pontról meglepetésre 55-re emelkedett júniusban, pedig csak 51 pont volt a várakozás. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanfejlesztők (lakás és házak) többsége már inkább pozitívnak látja a piacot, mint negatívnak. Pedig a 30 éves jelzáloghitel lokális csúcs közelében, 7 százalék környékén van. S éppen ez az, ami az új otthonok építőit bizakodással töltheti el. Hiszen a lakástulajdonosok nem nagyon akarnak eladni, mivel nem akarják a szuper 3 százalék körüli jelzáloghitelüket feltörni, hogy aztán drágán vásárolva új lakást még jó drága hitelt is felvegyenek hozzá. Így az ingatlanfejlesztőké a feladat, hogy a jelentkező igényeket kielégítsék. Az index szerint ez elsősorban a déli államokat és a családi ház építőket érinti a leginkább. Ugyanis az USA déli államaira vonatkozó index 60 pontra emelkedett, s a családi házak esetében is 61 pontot láthatunk a jelenre, 62 pontot pedig az elkövetkező 6 hónap tekintetében. Mindeközben az átlagos ingatlanértékesítési árak (teljes USA-ra nézve) 390 ezer dollárról 365 ezer dollárra csökkentek. Ennek és a feszes munkaerőpiacnak is betudhatóan az elmúlt két éves csökkenést követően a megfizethető otthonok aránya a negyedik negyedévi 38,1 százalékról az idei első negyedévben 45,6 százalékra emelkedett. Persze ez még mindig messze van a korábbi 60 százalék környéki szinttől.


Egy szó, mint száz, miközben a használt lakások piaca továbbra is szenved, addig a vidéki új építésű, elsősorban családi házas övezetekben, s azokból is inkább a déli régiókban továbbra is erős a piac. Ugyanakkor az NAHB index szerint a négyből három régióban látható javulás, s ez az elkövetkező hat hónapra kitekintve is valószínűleg folytatódni fog. Egyedül a közép-nyugati régió az, ahol még mindig 50 alatt (48 pont) áll az index, azaz a válaszadók többsége erre a régióra még mindig inkább pesszimista, mint optimista.


Az pedig, hogy 15 éve nem látott jelzáloghitel kamatok mellett javuló piacot láthatunk, igazán pozitív dolog. Hiszen az új otthonok építése nem csak az építőipari keresletet növeli, hanem a gazdaság számos ágazatára is pozitív kihatással bír. Vagyis egy újabb pontot írhatunk a recesszió elkerülésére szavazók javára.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben