Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Óvatosan a személyes adatokkal!

SZTORI
SZTORI2023. június 20.   11:13

A bankok rengeteg időt és energiát fektetnek a vásárlóik pénzügyi adatainak védelmébe. Azonban sajnos az internetes csalások és a pénzügyi csalások területén tevékenykedők mindig újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak, hogy megszerezzék az emberek számla- és kártyaadatit.

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) legfrissebb sajtóközleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a számla- és kártyaadatok védelme elsősorban az ügyfél saját felelőssége. Az MNB szerint, ha az ügyfél könnyelműen, hanyagul vagy gondatlanságból kiszivárogtatja a saját számla- vagy kártyaadatait, akkor nagy valószínűséggel nem jár vissza a pénz a banktól, amennyiben az adatokat csalók kapják meg.

Ez nem azt jelenti, hogy a bankok nem felelősek semmilyen esetben. Az MNB kötelezi a pénzintézeteket, hogy biztosítsák a tranzakciók biztonságát és védelmet nyújtsanak az ügyfelek számára a csalásokkal szemben. Azonban, ha az ügyfél saját maga osztja meg a számla- vagy kártyaadatokat illetéktelen féllel, akkor a bankok korlátozott lehetőségekkel rendelkeznek a pénz visszafizetésére.

Az azonnali átutalások 5 másodperc alatt jutnak el a kedvezményezett számlájára, így ezeket szinte lehetetlen visszahívni. A bank ugyan kezdeményezheti ezt, ám a pénz csak akkor kerül vissza az utalóhoz, ha a kedvezményezett jóváhagyta a visszautalást. Ennek oka, hogy a fizetések jellemzően harmadik felet is érintenek. Ha egy bolti vagy webáruházas bankkártyás vásárlás után a bank ügyfélkérésre automatikusan visszavonná, vagy sztornózná a tranzakciót, az egyébként vétlen kereskedőt terhelhetnék a visszaélésből fakadó károk. Ez megrendíthetné a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. Ezért a jogszabályok alapján a banknak nincs lehetősége az ügyfél kérésére feloldani a bankkártyás vásárláskor zárolt összeget- írja közleményében az MNB.

A legjobb módja annak, hogy megóvd maguad a pénzügyi csalásoktól, az az óvatosság és a tudatosság. Néhány gyakorlati tanács adataid biztonságának megőrzésére:

  • Soha ne ossz meg a számla- vagy kártyaadatokat ismeretlen személyekkel vagy gyanús webhelyekkel.

  • Vigyázz az internetes tranzakciók során, és ellenőrizzük az oldalak biztonsági tanúsítványait és a fizetési folyamatokat.

  • Használj erős jelszavakat és változtassuk meg őket rendszeresen.

  • Figyelj a banki értesítésekre és azonnal jelentsünk bármilyen gyanús tranzakciót vagy tevékenységet a bankunknak.

  • Rendszeresen ellenőrizd a bankszámládat és bankkártya-kivonatokat, hogy észrevedd a potenciális visszaéléseket.


Az MNB kiemeli, hogy a számla- és kártyaadatok védelme mindannyiunk közös felelőssége. A bankok és az MNB rendszeresen dolgoznak azon, hogy javítsák a pénzügyi biztonságot és felhívják az emberek figyelmét az adatvédelem fontosságára. Azonban nincs olyan tökéletes védelmi rendszer, amely garantálhatná, hogy soha nem kerülünk csalás áldozatául.

Fontos az óvatosság az online és offline pénzügyi tranzakciók során. Szükséges tudatosan és felelősségteljesen kezelni a számlaadatokat és kártyainformációkat. A következőkben néhány további tanácsot találsz a pénzügyi adataid védelme érdekében:

  • Kerüld az ismeretlen e-maileket vagy üzeneteket, amelyek arra ösztönöznek, hogy add meg a bankszámla- vagy kártyaadatokat. Ne kattints gyanús linkekre vagy nyiss meg mellékleteket, melyek potenciális csalások lehetnek.

  • Légy résen az adathalászat (phishing) módszereivel szemben. Az adathalászok gyakran hamis banki e-maileket vagy weboldalakat készítenek, amelyek célja az érzékeny adatok megszerzése. Mindig ellenőrizd az e-mailek és weboldalak megbízhatóságát, például a címzett nevét, a helyesírási hibákat, vagy a hivatalos banki logókat.

  • Használj megbízható biztonsági szoftvereket és frissítsd rendszeresen az operációs rendszered böngészőjét és az egyéb alkalmazásokat.

  • Légy tisztában a közösségi média használatunkkal. Kerüld a túlzottan személyes vagy érzékeny információk megosztását, mivel ezeket az adatokat csalók is felhasználhatják a számlaadatok megszerzésére vagy azonosítási célokra.

  • Ha gyanús tranzakciót észlelsz vagy úgy érzed, hogy pénzügyi adataidat kompromittálták, azonnal lépj kapcsolatba a bankoddal. A gyors reagálás segíthet minimalizálni a károkat és lehetővé teszi a banknak, hogy megfelelő intézkedéseket tegyen a számla védelme érdekében. Fel kell tudni ismerni, hogy a könnyelműség, hanyagság vagy gondatlanság saját magunkat teszi sebezhetővé a pénzügyi csalásokkal szemben.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a pénzügyi intézmények is komolyan veszik az ügyfelek adatainak védelmét. Az alkalmazott biztonsági intézkedések, mint például az erős titkosítás és az azonosítási eljárások, hozzájárulnak a számla- és kártyaadatok védelméhez. Azonban a csalók folyamatosan fejlesztik technikáikat, ezért fontos, a felkészültség és óvatosság. A megelőzés és a tudatosság a legjobb védelem a pénzügyi csalások ellen.

 

Forrás: Jó eséllyel nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki a számla- vagy kártyaadatainkat a csalóknak (mnb.hu)

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben