Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kiszaladnak vagy maradnak?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 5.   11:28

Erste kommentár A külföldiek kezén levő állampapír állomány nagyot növekedett az év elején, majd egy újabb hullámban áprilisban is. A korábbi csúcs 2012-2015 folyamán volt látható...

Erste kommentár

A külföldiek kezén levő állampapír állomány nagyot növekedett az év elején, majd egy újabb hullámban áprilisban is. A korábbi csúcs 2012-2015 folyamán volt látható 5.000 milliárd forint környékén, de ez idén év elején előbb 6.500 milliárd forintra ugrott, majd május elejére megközelítette a 7.500 milliárd forintot (7.434 milliárd). A kamatcsökkentési várakozások növekedésével innen indult egy lemorzsolódás, s most 7.214 milliárd forinton áll.


Míg januárban az erőteljes beáramlás hatalmas hozamcsökkenést generált, melynek során a 9 százalék körüli hozam 7 százalék környékére esett, addig áprilisban a mozgás már kisebb volt, 8,7-ről 7,7 környékére csökkent a hozam. Most viszont nagyon más a helyzet. Miközben mintegy 200 milliárd forint morzsolódott le a külföldiek állampapír állományából, addig a hozam csak enyhén emelkedett, majd az elmúlt hét eseményeinek (a lakosság megtakarításainak adóval való csatornázása az államapapír piacra) hatására újabb hozamcsökkenés következett. Kérdés, hogy a csökkenő hozamok hatására megindul e valamiféle profit realizálás vagy sem?


Ugyan egyelőre csak május 31-ig bezárólag látjuk a külföldiek állampapír állományát, de a május eleji csökkenést követően a hónap folyamán valójában stagnálást láthattunk. Egyrészt a 7 százalékos hozamig valószínűleg nem lesz jelentős mozgás, hiszen a januári nagybevásárlás során még 7 százalékos hozam mellett is vásárolhattak a magyar papírokból, másrészt a velünk versenyző piacokon alacsonyabbak a hozamszintek. Például a cseheknél 4,4, a lengyeleknél 6, a románoknál pedig 6,9! százalékon áll a 10 éves referencia hozam, miközben itthon 7,5 százalékon állunk. Ha a magyar hozamtöbbletet vizsgáljuk a német 10 éves állampapír fölött, akkor 5,2 százalékot láthatunk, ami januárban 5 százalékig csökkent. Ez alá valószínűleg akkor csökkenhet a magyar hozam, ha pl. megindulnak az eddig visszatartott EU-s források Magyarország felé, vagy nagyot változik a befektetői hangulat, a kockázatvállalási hajlandóság a világban. Mind a két esetben javulni fog a relatív pozíció. Vagyis az pozíció leépítése nem lesz indokolt. Persze ezt felülírhatják negatív események, mint pl. a földgáz árának újbóli elszabadulása. Mindent egybe véve, ha tovább haladunk az egyensúlyi pálya felé, azaz javul a fogyasztás, az ipari termelés, csökken az infláció és marad a jó külkereskedelmi egyenleg, akkor a jegybanki kamatcsökkentések ellenére sem kell számítanunk jelentős tőke kiáramlásra. Persze az fontos tényező, hogy a kamat alapvetően a javuló mutatókkal páhuzamosan mutasson csökkenést. Ez pedig stabil forintot eredményezhet egészen addig, amíg a kamatcsökkentés a „kelleténél” gyorsabbá nem válik. Na, igen! S itt van a nemzeti bank egy harapófogóban. Az inflációs cél elérése miatt még jó darabig a stabil, relatíve erős forint árfolyamban érdekelt. Ugyanakkor a napról napra emelkedő veszteségek miatt alacsonyabb kamat és gyengébb forint lenne az üdvözítő. Szerintünk az elkövetkező hónapokban inkább az előbbire fog koncentrálni, s csak második helyen lesz a növekvő veszteség kérdése. Abban viszont egyetérthetünk, hogy a gyorsan csökkenő inflációban és a minél magasabb külkereskedelmi többletben (javuló folyó fizetési mérlegben) érdekletek a jegybankárok. A héten ezekben a számokban kaphatunk iránymutatást megint, hiszen csütörtökön a májusi inflációval és az áprilisi külkereskedelmi mérleg adattal leszünk gazdagabbak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben