Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Na de miért?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. május 19.   11:59

Erste kommentár Miközben háború van Európában, s még mindig zajlik a kamatemelés és a hosszú hozamok is magasabban vannak, mint egy-két éve, illetve a hipotetikus egy részvényre jutó eredmény az első...

Erste kommentár

Miközben háború van Európában, s még mindig zajlik a kamatemelés és a hosszú hozamok is magasabban vannak, mint egy-két éve, illetve a hipotetikus egy részvényre jutó eredmény az első negyedéveben 11,7 százalékkal csökkent év per év alapon, a DAX index már csak egy hajszálnyira van a történelmi csúcsától, a 16.290 pontos értéktől. Jogos a kérdés: „Na de miért?”


A direkt válasz az, hogy az elmúlt hónapokban a DAX indexre számított jövő évi előremutató P/E ráta a 11 fölötti értékről 10,6 pont környékére csökkent. Mindezt úgy tette meg az index, hogy alapvetően oldalazott, enyhén emelkedett. Vagyis az eredményvárakozások növekedtek. Ráadásul gyakorlatilag túl vagyunk az első negyedéves gyorsjelentési szezonon, s a várt 20 százaléknál is kisebb volt az eredményvisszaesés, azaz a várakozásokat messze felülteljesítette az index. Az elkövetkező negyedév eredményeinek tekintetében már stagnálás-közeli állapotot vár a piac, s az azután következő időszakokban már újra jöhet a bővülés. Nyilván ebben fontos szerepet játszik az is, hogy az energiapiac vasmarkának szorítása engedett. A gáz ára 30 euró környékére esett vissza, ami már „csak” 50 százalékkal haladja meg a 2021 és 2010 közötti átlagos árat. Vagyis az ár sokkot úgy tűnik, hogy sikerült kis áldozatokkal kiheverni. Mindeközben kiépült, kiépül számos LNG fogadó kapacitás, azaz a diverzifikáció is megtörtént. Ez azért is fontos, mert például az amerikai földgáz ára továbbra is nagyon olcsó, ami 10 EUR per MWh árat jelent a Henry Hub-on. Vagyis – legalábbis jelen pillanatban – van olcsó alternatíva, de a több lábon állás a jövőbeli flexibilitást mindenképpen biztosítja.


A német és az amerikai hozamgörbe is elkezdett normalizálódni (a hozamgörbe hosszú vége megemelkedett) azt mutatva, hogy a kötvény befektetők fejében a világ normális mederbe tér vissza belátható időn belül. A görbe vége és az eleje a nem túl távoli jövőben összetalálkozhat. Az előbbi csökkenni fog középtávon, míg az utóbbi ugyan tovább emelkedik, de valószínűleg már csak kis mértékben. Vagyis ezen a piacon is túl lehetünk a nehezén.


A DAX index jelenleg, mint fentebb írtuk, 10,6-os 2024-es P/E rátán forog, miközben az elmúlt 18 éves átlagos érték 11,9. Ez azt sugallja, hogy a piacban mintegy 12 százalékos felértékelődési potenciál van. Így ez az átértékelődés – a világ normalizálódásával – be is következhet.


Na jó, de akkor most hogyan tovább? A DAX gyakorlatilag elérte a történelmi csúcsot, ami 2021 novemberében, azaz másfél éve alakult ki. Elsőre valószínűleg nem fogja áttörni ezt a szintet, hanem néhány hónapos korrekció jöhet, a technicista álmoskönyv szerint. Ennek során létrejöhet egy csésze-szerű alakzat, amelyből valószínűleg egy elég komoly, nagyjából 4.000 pont, azaz kb. 25 százalékos emelkedés alakulhat ki, egy-két év távlatában. Ehhez persze az is kell, hogy a vállalati eredményvárakozások is tovább javuljanak, ami valószínűsíthető. Így az imént vázolt pálya az indexre alapforgatókönyvnek tekinthető a jelen pillanatban. Ez természetesen a világban bekövetkező „véletlenszerű” események kapcsán bármikor módosulhat.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben