Péntek
jún. 9.
03:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 0.1%, várt: 0.2%
Hétfő
jún. 12.
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -14.4%
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: máj., előző: 176.181
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2023 Q4, előző: 1.20
Kedd
jún. 13.
08:00
Harmonizált fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: máj., előző: 6.3%, várt: 6.3%
08:00
Átlagbérek változása 3 hónap (UK)
Időszak: ápr., előző: 5.8%, várt: 6%
08:00
ILO munkanélküliségi ráta (UK)
Időszak: ápr., előző: 3.9%, várt: 4%
08:00
Munkanélküli segélykérelmek számának változása (UK)
Időszak: máj., előző: 46.7
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: jún., előző: -9.4
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: jún., előző: -34.8, várt: -40
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 4.9%, várt: 4.1%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 5.5%, várt: 5.3%
Szerda
jún. 14.
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: ápr., előző: -2864
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: ápr., előző: -2%
11:00
Ipari termelés (év/év) (EMU)
Időszak: ápr., előző: -1.4%, várt: 0.9%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jún., előző: -1.4%
14:30
Termelői árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 2.3%, várt: 1.5%
14:30
Termelői árindex élelmiszer és energiaárak nélkül (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 3.2%, várt: 2.9%
20:00
Fed kamatdöntés (US)
Időszak: jún., előző: 5.25%, várt: 5.25%
Csütörtök
jún. 15.
01:50
Magánszektor gépipari rendelésállománya (év/év) (JP)
Időszak: ápr., előző: -3.5%, várt: -8.4%
01:50
Export (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: 2.6%, várt: -1.2%
01:50
Import (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -2.3%, várt: -10.3%
04:00
Ipari termelés (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 5.6%, várt: 3.5%
04:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 18.4%, várt: 13.7%
14:15
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: jún., előző: 3.75%, várt: 4%
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 1757
14:30
Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) (US)
Időszak: máj., előző: 0.4%, várt: 0%
14:30
Import árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: -4.8%
14:30
Philadelphiai Fed index (US)
Időszak: jún., előző: -10.4, várt: -12.25
14:30
New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jún., előző: -31.8, várt: -15.6
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 261
15:15
Kapacitás kihasználtság (US)
Időszak: máj., előző: 79.7%, várt: 79.7%
15:15
Ipari termelés (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 0.48%, várt: 0.1%
16:00
Üzleti raktárkészlet állomány (US)
Időszak: ápr., előző: -0.1%, várt: 0.2%
z.u.
Adobe (US)
Időszak: 2023 Q2, előző: 2.51, várt: 3.79
11:00
Fogyasztói árindex - végleges (EMU)
Időszak: máj., előző: 6.1%, várt: 6.1%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: jún., előző: 59.2, várt: 60

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Eddig jól alakul a közös uniós földgázbeszerzési projekt

PODCAST
PODCAST2023. május 17.   13:31

Jóval kisebb feladat áll Európa előtt az idei földgáz betárolási időszakban, mint egy évvel ezelőtt – ezt mondta az Erste olaj-és gázipari elemzője. Bőven van rendelkezésre álló cseppfolyósított földgáz, Ázsia pedig nem állított igazi konkurenciát az Európai Unió számára, az LNG-szállítmányok megszerzését illetően. Pletser Tamás hozzátette: az enyhe télnek és a visszaeső fogyasztásnak köszönhetően elég jó alapról indultak el az európai országok. A tél végére 50-52 százalékon álltak a tárolók (jelenleg 60 százalék az átlag), így pedig jóval könnyebben lehet elérni október 1-ig a 90 százalékos töltöttségi szintet, mint tavaly.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Sikerrel zárult az első kör a közös Európai Uniós gázbeszerzési aukción: 13,4 milliárd köbméter földgáz talált gazdára, miközben a kínálat a hírek szerint még nagyobb mennyiségű volt. Leginkább norvég cégek szállhattak be az aukcióba, de a kínálat 80 százaléka csővezetékes szállításokra vonatkozott, és csak 20 százalék jött LNG formájában – mondta az Erste olaj-és gázipari elemzője.

Pletser Tamás kitért Magyarország helyzetére is. Bár ildomos lenne az orosz energiafüggőség csökkentése, a magyar gazdaság csapdahelyzetbe került, hiszen a Gazprom gyakorlatilag egyedüliként, csak a Magyarországgal kötött hosszútávú gázszerződést nem rúgta fel, és időben szállította a megállapodásban szereplő mennyiségeket. Így nem szól igazán gazdasági érv amellett, hogy Magyarország is részt vegyen a közös uniós beszerzési mechanizmusban – tette hozzá az elemző.

Lehet visszaút Oroszország számára

Már csak azért sem várható, hogy idén ellátási gondjai lesznek Európának, mert Oroszország stratégiája is mintha változna. „Egyre több gázkereskedő arra számít, hogy Oroszország a nyári időszakban elárasztja Európát földgázzal. Nem működik ugyanis a tavalyi szezonban bemutatott taktikájuk, ami a kínálat visszafogására, és az árak manipulálására irányult” – mondta Pletser Tamás. Ezért idén - a bevételek csökkenése miatt is-, Oroszország maximálhatja az Európába szánt volumeneket.

Az elemző szerint hosszabb távon, ha rendeződik a politikai viszony Oroszország és az Európai Unió között, visszatérhetnek az oroszok az uniós gázpiacra. Azonban ez már nem egy 40 százalékos, erőteljes függést jelent majd, hanem Európa 20-25 százalékos arányban támaszkodhat az orosz energiahordozóra.

Jelenleg Európában gőzerővel zajlik az LNG-kapacitások kiépítése, terminálok, interkonnektorok létesítése. Sőt, egyes országokban, például Németországban már felül is bírálják ezeket a terveket, mondván mégsem lesz akkora kereslet a cseppfolyósított földgázra, mint ahogy azt tavaly gondolták.

Jelenleg a várakozásokkal ellentétben Kína sem támaszt piaci konkurenciát. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy az ázsiai szuperhatalom ismét szeretné felpörgetni a GDP-növekedését, amit az olcsóbb, hazai kőszén vagyonának kitermelésével könnyebben meg tud valósítani, mint a drágább, import LNG-vel. Ugyanakkor, ha ismételten előtérbe kerülnek majd a környezetvédelmi szempontok, a városi levegő tisztasága, akkor fordulhat a kocka.

Hosszabb távon viszont kedvező lehet Európa számára, hogy 2026-27-től jelentős ugrás lesz a cseppfolyósított földgáz kínálatban. Az Egyesült Államoknak, és Katarnak nagyon ambiciózus tervei vannak, és új szereplők, például Mozambik is beléphetnek a piacra. Ráadásul 2035-től az Európai Unió kereslete is visszaeshet, ami még kiegyensúlyozottabb piaci viszonyokat eredményezhet.

A beszélgetés második felében Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Az interjúban szóba került, hogy:

  • mennyire reális a magyar kormány idei, 1,5 százalékos GDP-növekedési terve?
  • mennyi időre lehet szükség ahhoz, hogy ismételten beinduljon a magyar lakossági fogyasztás, és a hitelpiac?
  • mikor szánhatja el magát a Magyar Nemzeti Bank a kamatcsökkentésre?

Az első részben Pletser Tamást, az Erste olaj-és gázipari elemzőjét, majd Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét Imre Lőrinc kérdezte a Reggel Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

SZTORI

Végre egy pozitív meglepetés!

A májusi inflációs adatokat tette közzé ma reggel a KSH. A fogyasztói árak havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek, az éves infláció ezzel 21,5...

SZTORI

Óriásit esett az ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH közzétett adatai szerint az...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt