Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bizalom

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 11.   12:34

Erste kommentár Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a bizalom. Fontos, hogy bízzunk az orvosunkban, az ügyvédünkben, a pénzügyi tanácsadónkban, s folytathatnánk a sort. Ugyanis ha nincs meg a megfelelő bizalom, akkor...

Erste kommentár

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a bizalom. Fontos, hogy bízzunk az orvosunkban, az ügyvédünkben, a pénzügyi tanácsadónkban, s folytathatnánk a sort. Ugyanis ha nincs meg a megfelelő bizalom, akkor megindul a fölösleges „körök futása”. Megkérdezzük a másik orvost, ügyvédet vagy éppen pénzügyi szakembert. Azt pedig tudjuk, hogy az idő pénz. A kétszeri vagy többszöri vizsgálat, tanácsadás, stb. nem csak a mi időnket, hanem mások idejét is elviszi. Azt pedig nem kell magyaráznunk, hogy ha egy feladat megoldásához kétszer, háromszor annyi erőforrást használunk fel, akkor a hatékonyság nagy valószínűséggel alacsony lesz.


Vagyis a bizalom hiánya magasabb költséggel jár. Ráadásul az előrejelzések pontossága is nagyobb bizonytalanságot ad, vagy adhat ilyen esetekben, ami általában a magasabb elvárt megtérüléssel jár. Ilyen például az adók vagy az árak körüli bizonytalanság is. Mindenesetre ma megtudhattuk, hogy a kamatstop intézkedés marad június után is. Ez pl. az OTP esetében félévente mintegy 20 milliárd forint elmaradó jövedelmet jelent. Vagyis a bizonytalan 20 milliárdból mostanra biztos 20 milliárd mínusz lett, s reméljük, hogy ez az utolsó kör az infláció várható erőteljes csökkenésének és a kamatkörnyezet változásnak köszönhetően.


A jelenlegi magas effektív kamatszintben is erősen benne van a bizonytalanság. Például a cseheknél az alapkamat már lassan egy éve 7 százalékon áll, s az elkövetkező hónapokban csökkenésnek indulhat. A lengyeleknél háromnegyed éve van csúcson az irányadó ráta (6,75 százalék), s csak a negyedik negyedévben indulhat meg a csökkentés a piac szerint. Itthon is csökkenést várhatunk, a kérdés az, hogy mikor. Egyrészt, a több mint fél éve fennálló, nagyon magas kamatszint minél előbbi lépést indokol, ugyanakkor a forint stabilitása (bizalom), ahogy az MNB erre fel is hívta a figyelmet, szintén fontos szerepet játszik az infláció elleni harcban. Vagyis csak úgy lehet és kell csökkenteni az egynapos gyorstender 18 százalékos kamatát, hogy közben a forint stabil maradjon. Szerencsére az őszi megingást követően a jegybanknak mostanra sikerült visszaépíteni a bizalom nagy részét. A feladat ezt most meg is tartani, s akkor nagy valószínűséggel menni fog a kamatkörnyezet normalizálása nagyobb forintárfolyam megingások nélkül is, s őszre, év végére visszatérhetünk egy „normális” világba.


Habár tegnap az amerikai infláció a várakozásoknál kicsit jobban alakult, ami jó jel a történelmi erősségű munkapiac mellett, ennek ellenére sem mutatkozott kitörő öröm a piacokon. Egyelőre még várnak, valószínűleg a régmúltbeli infláció letörésével kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt. Így a DAX és a BUX is csak enyhén emelkedett ma délelőtt.

Rontotta a kilátásokat a Bayer

Az első negyedévben a várt 14,59 milliárd eurós árbevétel helyett 14,39 milliárd eurót ért el a Bayer, míg a korrigált EBITDA 4,47 milliárd euró lett, ami lényegében megegyezik a 4,49 milliárd eurós várakozással, de 15%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az egész évre vonatkozó 12,5-13 milliárd eurós korrigált EBITDA célsávon nem változtatott a menedzsment, de most már csak az alsó élének elérését tartják reálisnak, míg az elemzői várakozások a sáv közepét célozták. Főként a glifozát tartalmú termékek piacán romlottak az árazási kilátások, ami negatívan érinti a társaság nyereségességét.

Felülmúlta a várakozásokat a Thyssenkrupp

A Thyssenkrupp 205 millió eurós korrigált EBIT eredményt ért el a 153 millió eurós elemzői várakozással szemben, de ez még így is 74%-os visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A 10,1 milliárd eurós árbevétel szintén felülmúlta a 9,2 milliárd eurós előrejelzést. A társaság nem változtatott az eredmény előrejelzésén, de a cash-flow előrejelzés javult, most már enyhén pozitív szabad pénzáramot várnak a korábbi legalább nullával szemben, főként a csökkenő működőtőke szükséglet a csökkenő nyersanyagárak miatt.

Nem elégedettek a Disney befektetői

A Disney bevétele a várakozásoknak megfelelően éves szinten 13%-kal 21,8 milliárd dollárra nőtt az április 1-jével zárult második pénzügyi negyedévben. Ez elsősorban a vállalat élményparkjainak köszönhető, amelyek kifejezetten jól teljesítettek. A részvényenkénti nyereség a várt 94 cent helyett 93 centre csökkent az egy évvel ezelőtti 1,08 dollárról. A Disney közvetlen fogyasztói szegmense, amely magában foglalja a streaming szolgáltatásokat is, 659 millió dolláros veszteséget könyvelt el. Ez lényegesen alacsonyabb volt, mint az elemzők által prognosztizált 850,3 millió dollár, azonban a Disney+ előfizetőinek száma 4 millióval 157,8 millióra csökkent, így jelentősen elmaradt a várt 163,1 milliótól. Az árfolyam közel 5 százalékot esett a tőzsdezárás utáni kereskedés során.

Újdonságokkal készül a Google anyavállalata

Az Alphabet bejelentette, hogy a vállalat Bard névre hallgató AI chatbotja már elérhető az interneten. A Google anyavállalata emellett egy új, PaLM 2 nevű nyelvi modellt is bemutatott, amelyet a fejlesztők chatbotok tanítására használhatnak. A vezetőség arról is beszámolt, hogy hamarosan érkezik a vállalat új összehajtható okostelefonja, ami 1799 dollárba fog kerülni.

Lélektani szint alá nézett a forint

Szerdán valamivel 371 felett nyitott a forint az euró ellenében. A kereskedési időszak jelentős részében szűk sávban, szint körül alakult a jegyzés. Instant hatása a vártnak megfelelő inflációs adatnak nem volt. Délután aztán áttört a gát, és az EURHUF kurzusa benézett 370 alá, majd egészen a nap végéig ott is maradt. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy akár már májusban kamatot vághat a jegybank. Ma reggel 370-nél kezdte a napot a magyar deviza.

Nincs meglepetés inflációs fronton

Tegnap 1,096-nál nyitotta a napot az euró-dollár jegyzése. A kereskedési időszak első felében alapvetően minimális volatilitás jellemezte az árfolyamot. Változás délután történt, amikor egyrészt közzétették az amerikai inflációs adatokat, másrészt ismét az EKB héja szárnya került mikrofon elé. Bár a headline mutató minimálisan alacsonyabb lett a vártnál, a maginflációs indikátor megegyezett a konszenzussal. Ezzel párhuzamosan az európai jegybank képviselői már egy szeptemberi kamatemelést is vizionáltak. Ezek eredményeként fél százalékos dollárgyengülést láthattunk. A nap végén korrigált a kurzus, így a lélektani 1,10-es szint alatt zárt. Csütörtök reggel Joachim Nagel hűtötte a kedélyeket az esetleges szeptemberi szigorítással kapcsolatban, ami fél százalékába került a közös devizának, jelenleg 1,093-nál jár az EURUSD jegyzés. Ma a szokásos heti munkanélküli-segély kérelem és a termelői inflációs adatokra figyelünk.

A gyengébb dollárra enyhén emelkedett az olaj

A WTI 73,1, a Brent típusú kőolaj pedig 76,9 dollárba került ma reggel hordónként júniusi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási árfolyama elérte az 58,1 dollárt. A kőolaj ára főleg a gyengébb dollárnak köszönhetően tudott erősödni, mivel a tegnapi inflációs adat hatására süllyedt a zöldhasú kurzusa. A piacra hatással van a kínálat kiesése is: a kanadai erdőtüzek miatt továbbra is áll az albertai termelés egy része, és az észak-iraki kőolajszállítások sem indultak újra. Az USA nyersolaj piaca vegyes adatokkal szolgált: a nyersolaj tartalékok 3 millió hordóval nőttek a múlt héten, míg a benzin és dízel készlet csökkent.

Az arany a kisebb infláció hatására erősödött

Az arany 2.023 dolláros szinten forgott ma reggel. A nemesfém ára emelkedett tegnap, miután az áprilisi inflációs adat kisebb lett a vártnál az Egyesült Államokban. A pénzromlás üteme 4,9% volt év/év alapon, ami két év után lett ismét 5% alatti érték. A hír hatására a 10 éves hozam csökkent, jelenleg 3,46%. A dollár pedig gyengült, árfolyama jelenleg 1,092 az euróval szemben.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben