Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az OTP-t a külföldi leánybankjai tartották nyereségesen

PODCAST
PODCAST2023. május 10.   16:54

Az OTP a vártnál jobb csaknem 195 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben. Ez jelentős emelkedés a tavalyi negyedik negyedévi 115,1 milliárdos profittal, pláne az egy évvel korábbi 33,4 milliárdos veszteséggel összehasonlítva. Az OTP Bank jelentős eredményjavulása a korrekciós tételek pozitív egyenlegével, a kockázati költségek alacsony összegével, valamint a szlovén Nova KBM megvásárlásának lezárásával magyarázható, ami önmagában 85 milliárd forint körüli nyereséget jelentett. A különadók és az extraprofit adó miatt Magyarországon veszteséges lett az OTP Bank, de a külföldi leánybankok teljesítményével sikerült csoportszinten javítani az eredményt. Ez ráadásul a következő negyedévekben is folytatódhat, mert az üzbég Ipoteka Bank felvásárlásának lezárása is egyszeri, 200 millió eurós pozitív adózás utáni nyereséghatást jelenthet.

„Az OTP Bank jó teljesítményét magyarázza az is, hogy a problémás hitelekre félretett céltartalék 30 milliárd forint helyett csak 9,2 milliárd forint lett. Ennek is köszönhető, hogy a nettó nyereség meghaladta a piac 171 milliárdos várakozását, ami e helyett 195 milliárd forint lett. Összességében azt láthatjuk, hogy egy elég erős negyedévet sikerült összehoznia az OTP-nek, ami ráadásul egy olyan eredmény, ami azt is jelenti, hogy a jövőre nézve vannak benne tartalékok” – kommentálta az első negyedéves számokat Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

A nem teljesítő hitelek aránya 3 százalékra csökkent az OTP-nél. A fizetési figyelem jól alakul. „Ez azzal is magyarázható, hogy a munkaerőpiaci folyamatok nem történtek meg, nem növekedett érdemben a munkanélküliség. Hiszen tipikusan az állás elvesztésekor nem fizetik egy ideig a hitelt az emberek, de ez jelentős mértékben nem volt probléma az elmúlt negyedévben” – részletezte az OTP teljesítményét Miró József. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája szerint a különadók és extraprofitadó nélkül még jobb lett volna az OTP Bank teljesítménye.

Délután jön a Magyar Telekom gyorsjelentése

„Itt is hatni fog a gyorsjelentésre a különadó, de a pénzügyi költségei is emelkedtek a Magyar Telekomnak” – fogalmazta meg várakozásait a telekommunikációs cég gyorsjelentésével kapcsolatban Miró József. Úgy látja, hogy a Magyar Telekom esetében visszaesés várható a nyereségben a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva. Ez nemcsak a különadóval, de a magas inflációval is magyarázható, ráadásul csak március 1-től emelhette a szolgáltatási árait a cég 14,5 százalékkal, vagyis ez még az első negyedév bevételeit csak kevésbé befolyásolhatta. „Éves szinten harmadával eshetett vissza a Magyar Telekom nyereséges. Azt viszont nem hiszem, hogy az osztalékfizetés mértékén csökkentenének emiatt jövőre” – adott némi bíztatást a részvényeseknek Miró József. Az Erste stratégája szerint a következő negyedévekben azért emelkedő árbevétel jöhet, mert folyamatosan magához térhet a lakossági fogyasztás is.

A MOL egyértelműen gyengébb nyereséget közölhet, mint tavaly. Az Erste stratégája szerint a plusz adóteher, az alacsonyabb kőolajár és az alacsonyabb finomítói marzsok mind-mind lefelé húzzák majd a MOL számait. A magyar olajcég esetében az is érezteteti majd a hatását, hogy mérséklődtek a hazai üzemanyagárak is. „Ráadásul a készletátértékelés is hat, a korábban drágábban vett olajat át kell értékelni a könyvekben. Feleződhetett a nyereség” – adott támpontokat a MOL számainak megértéséhez Miró József.
A Richter esetében enyhén növekedhetett a profit. Főleg a Cariprazine, vagy az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazott gyógyszer mérföldköveinek kifizetése révén. Jól teljesíthetett a Richter oroszországi cége is, ráadásul a gyógyszerszektort, mivel humanitárius területnek számít, nem sújtják szankciók az orosz-ukrán háború miatt. „A forint erősödése itt negatív hatással lehet a profitra, de összességében jó időszakot zárhatott a Richter” – mondta el a gyógyszercéggel kapcsolatos várakozásait Miró József.

Szóba került még az, hogy:

  • Mi okoz még nehézséget a MOL számára?
  • Mi várható az OTP-nél a következő időszakban?
  • A Richter és a Magyar Telekom számait is felfelé húzhatja a második félév, javulnak a gazdasági kilátások

Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben