Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Már csak 24,0%-os inflációt mértek

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. május 10.   13:51

Az áprilisi inflációs adatokat tette közzé ma reggel a KSH. A fogyasztói árak havi szinten 0,7 százalékkal nőttek, az éves infláció ezzel 24,0 százalékra mérséklődött a megelőző havi 25,2 százalékról. A mérséklődést mutató tényadat lényegében megfelelt az általunk vártnak. Az éves maginflációs mutató 24,8 százalékon állt, ami bár még mindig rendkívül magas szint, jelzi, hogy főként a magtételek segítették a negyedik havi mérséklődést.

Az infláció szerkezete többé kevésbé megfelelt a vártnak. Az élelmiszerek havi szinten stagnáltak, éves indexük pedig 37,9 százalékos volt. A költségoldal alakulásának viszonylatában hamarosan negatív tartományba kerülhet a havi átárazás ebben a szegmensben, így szignifikánsan támogatni tudja majd az idei évre várt dezinflációt.  A járműüzemanyagárak további 0,7 százalékos, illetve a háztartási energia árainak 0,8 százalékos havi csökkenése támogatta a dezinflációt. Kedvező, hogy a zömmel árfolyamvezérelt tartós cikkek drágulása megállt; ebben a termékcsoportban összességében változatlan árakat könyvelt el a KSH áprilisra. Ezt azonban bőven ellensúlyozta a szolgáltatások továbbra is ütemes, 1,7 százalékos hó/hó drágulása, ami meghaladta az általunk vártat. Mivel a szolgáltatások áralakulása a várt dezinfláció sebességére nézve is fontos indikációs erővel bír, ezért ebből szempontból továbbra sem túl jó optikájú a szolgáltatás részindex.   

 Az áprilisi adat összességében nem igényli a nagy kép átírását: kedvező a „headline” index további lassulása, azonban a maginfláció erőteljes másodkörös inflációs hatásokat sugall. Ami a kilátásokat illeti, a nyártól valamivel gyorsabban csökkenő inflációt várunk, azonban az éves index várhatóan júliusig 20 százalék felett marad. Az év második felében az egyre erősebben érvényesülő bázishatás miatt ütemesebb lassulás jöhet az árak éves szintű növekedési ütemében: szeptember lehet különösen látványos ebben a tekintetben.

Továbbra is jelentősek a középtávú inflációs kihívások a megváltozott globális környezet és a szűk munkaerőpiac mellett. A beígért decemberi egyszámjegyű éves indexre a legnagyobb veszélyt a világgazdasági konjunktúrával újból meglóduló energia- és nyersanyagárak okozhatják az év második felében. Számos vállalat vezeti be a visszatekintő inflációval történő árkorrekciót, ami a jövő év elején tompíthatja az árdinamika lassulását. Összességében 2024-ben is folytatódhat a dezinflációs folyamat, ám jelenlegi várakozásunk szerint csak 2025-ben tér vissza a jegybanki célsávba az infláció. Mindez tartósan szigorú monetáris politikát és érdemben pozitívban maradó előretekintő reálkamatot sugall az elkövetkező időszakban, ugyanakkor ma a negatív meglepetés elmaradása erősíti a májusi, első vágás valószínűségét.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben