Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Erős lett az OTP első negyedéve

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2023. május 10.   11:10

Az OTP korrigált adózott eredménye az első negyedévben több mint kétszeresére, 187,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, 11%-kal felülmúlva a konszenzust. A számviteli adózott eredmény elérte a 195 milliárdot, ami 14%-kal van a konszenzus felett.

Az OTP számottevő, jórészt egymást ellensúlyozó egyszeri tételeket könyvelt el a negyedévben. A bankadó és az extraprofit-adó összesen 88 milliárd forint mínuszt jelentett, míg az akvizíciók pozitív hatása 85 milliárd forint (beleértve a +103 milliárd forint badwill az NKBM-től és némi mínuszt a korábbi akviziciók kapcsán), a Sberbank miatti rendkívüli befizetési kötelezettség visszatérítése pedig 10 milliárd forintos pozitív tétel volt.

A szlovén NKBM felvásárlása február 6-án lezárult. Ez minden eredménysort érintett mivel innentől konszolidálódik az eredménye. Az új szerzemény 13,5 milliárd forinttal járult hozzá a korrigált nettó nyereséghez.

A nettó kamatbevétel negyedéves és éves összehasonlításban is nőtt, és 312 milliárd forintra emelkedett (+5% negyedév/negyedév, +30% év/év), főként a NKBM konszolidálásának köszönhetően. A nettó kamatbevétel összhangban volt a várakozásokkal. A nettó kamatmarzs 3,66%-ra nőtt, ami 17 bázispontos növekedés negyedév/negyedév alapon. A magyarországi nettó kamatmarzs enyhe, 3 bázispontos javulást mutatott negyedéves összevetésben a negyedik negyedévben látott meredek esést követően. A legtöbb más leányvállalat nettó kamatmarzsa a magasabb EUR kamatlábakból profitált.

A nettó díj- és jutalékbevétel a becsléseknek megfelelően 20%-kal 103 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az egyéb nem kamatjellegű bevételek 17%-kal, 45 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az összes bevétel 1%-kal nőtt negyedéves összevetésben, de NKBM hatása nélkül csökkent volna.

A működési költségek meredeken emelkedtek (+32% év/év; +27% a NKBM nélkül) az első negyedévben. Az előző negyedévhez hasonlóan a növekedés nagyrészt az OTP valamennyi piacán tapasztalható erős inflációs nyomásnak köszönhető.

A kockázati költségek negyedéves és éves összehasonlításban is jelentősen csökkentek, mindössze 9 milliárd forint volt az összegük, ami alacsonyabb a vártnál. Az OTP csoport nem teljesítő hiteleinek aránya tovább javult, és az első negyedévben 4,7%-ra csökkent a negyedik negyedév végi 4,9%-ról.

Valamennyi leányvállalat nyereséget termelt, a szerb és a horvát egységek javultak a legjobban az előző negyedévhez képest.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelek organikus hitelnövekedése visszafogott maradt, mindössze 1% volt az előző negyedévhez képest. Az NKBM-et is figyelembe véve az akvizíciónak köszönhetően a negyedéves növekedés elérte a 11%-ot. Az árfolyamszűrt betétállomány negyedév/negyedév alapon szinten maradt az NKBM nélkül. A konszolidált nettó hitel/betét mutató 72%-ra csökkent.

A tőkemutatók jelentősen csökkentek az NKBM konszolidáció hatására. A CET1 mutató 14,4%-ra esett az idei első negyedévben az év végi 16,1%-ról.

2023-as kilátások: A korrigált ROE 2023-ban a 2022-es szint közelében lehet (18,8%). Változások a korábbi előrejelzéshez képest: A nettó kamatmarzs 2023-ban csökkenhet a tavalyi negyedik negyedéves szintről, míg korábban stabil marzsot vártak. Az Ipotheka akvizícióból származó egyszeri pozitív hatás (badwill) meghaladhatja a 200 millió eurót.

Véleményünk: A első negyedéves profit ismét nagyon erős volt, és a legtöbb eredménysor összhangban volt a becslésekkel. A kockázati költségeket alacsonynak feltételeztük, de még ennél is alacsonyabb lett, főként emiatt lett a vártnál jobb az eredmény. Az NKBM akvizícióból származó jelentős pozitív egyszeri tétel ellensúlyozta a jelentős negatív egyszeri tételeket, és lehetővé tette, hogy a számviteli adózott eredmény meghaladja a korrigált értéket. Az OTP azt is nyilvánosságra hozta, hogy további jelentős pozitív hatást (badwill) vár az üzbegisztáni akvizíció közelgő lezárására, ami hasonló nagyságrendű, mint az NKBM esetében. Emellett az extraprofit-adó számításának változása újabb pozitív egyszeri tételt jelent a második negyedévben. Tehát ha az Ipotheka akvizíció június vége előtt lezárul, a második negyedévi nyereség rendkívül erős lehet. A magyarországi nettó kamatmarzs továbbra is aggodalomra ad okot az első negyedévi enyhe javulás ellenére, de a második negyedévben ismét csökkenhet.

Az OTP a nettó kamatmarzs potenciális csökkenésére számít 2023-ban, nagyrészt a magyarországi alaptevékenységéhez kapcsolódóan. A CET1 ráta csökkenése várható volt, mivel ez nagyrészt az NKBM konszolidáció következménye volt. A portfólió minősége javulást mutatott 2023 első negyedévében. A hitelállomány növekedése már a tavalyi negyedik negyedévben megtorpant, és lassú maradt az első negyedévben is. A betétállomány az előző negyedévi szinten stagnált. Összességében az OTP eredménye kiváló, 23%-os (korrigált) ROE volt az idei első negyedévben. Az eredmények alátámasztják a részvényről alkotott pozitív véleményünket.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben