Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Röpködnek a jó hírek

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 10.   12:09

Erste kommentár Míg tegnap a kereskedelmi többlet örvendeztetett meg bennünket, ma végre számottevő csökkenést láthattunk az inflációban. Az áprilisi árak már „csak” 24 százalékkal...

Erste kommentár

Míg tegnap a kereskedelmi többlet örvendeztetett meg bennünket, ma végre számottevő csökkenést láthattunk az inflációban. Az áprilisi árak már „csak” 24 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet. Az élelmiszerár infláció is nagymértékben csökkent, a korábbi több mint 40 százalékról 37,9 százalékra. A háztartási energia ára továbbra is fájó pont, és 41,8 százalékos emelkedést mutat. Ugyanakkor ebben már akár csökkenés is lehet majd szeptember környékén, a bázis hatás miatt. Ugyanis akkor kaptuk meg az első emelt számlákat. Az infláció csökkenés beindulásának köszönhetően a jegybank akár már májusban is változtathat a jelenleg effektív kamatrátának tekinthető 18 százalékos egynapos tender kamatán. Ugyanakkor az infláció nagy valószínűséggel csak 2025-ben tér vissza az MNB által meghatározott céltartományba. Mindenesetre az egy picit negatív, hogy a maginfláció kevésbé csökkent, mint a fő inflációs szám, s „csak” 24,8 százalék lett a márciusi 25,7 százalékot követően.


Ma az első blue chip, az OTP is közzétette az eredményét itthon, ami nagyon jó lett. Igaz, tartalmazott egy 103 milliárd forintos átértékelést a Nova KBM megvásárlása kapcsán. Még egy hasonló tételre számíthatunk majd az üzbég bank felvásárlása kapcsán a második negyedévben (200 millió euróra, ha júniusban lezárul a tranzakció), illetve az extraprofit-adó csökkenése kapcsán 25,5 milliárd forint jóváírásra. Szóval valószínűleg lesz még egy jó negyedév, de aztán hogyan tovább? A hitelállomány bővülés nagyon lelassult, mintegy 4-5 százalék lehet idén az akvizíciók nélkül. S igen, az új szerzemények is hoznak a konyhára. Az NKBM – ha egyszerűen számolunk – havi 7 milliárd forint profitot termel. Az Ipoteka is hozhat mintegy 20 milliárd forintot a második félévben. A kérdés továbbra is az, hogy az év második felében, vagy jövőre újra beindul-e a hitelbővülés, illetve a kamatmarzsok tovább javulnak-e. Mi azt gondoljuk, hogy igen. Ugyanakkor a piac azért óvatos. A Bloomberg konszenzusa idénre 546 milliárd forint tisztított eredményt vár, ami szerintünk konzervatívnak tekinthető. Ez alapján a tőkemegtérülés 16,4 százalék, miközben az OTP menedzsment továbbra is a tavalyival egyező 18,8 százalékot jelez előre. A tőkeköltség jelenleg 17,5 százalék. Ez az előbbivel 11.120 forint, míg az utóbbival 12.750 forintos fair részvényértéket jelent.


Ma is kivárás jellemzi a piacokat az amerikai inflációs adat előtt. A DAX is és a BUX is kismértékű csökkenést tudott felmutatni a délelőtti órákban.

Pontosította célját az E.ON

Az E.ON változatlanul 2,3-2,5 milliárd euró közötti korrigált adózott eredményt vár, de a megfogalmazás változott, és most már inkább a sáv felső felét tartják reális célkitűzésnek. Vagyis némileg javítottak az eredményvárakozáson. Az első negyedéves korrigált adózott eredmény 1 milliárd euró volt, felülmúlva a 915 millió eurós várakozást. A számviteli eredmény ugyanakkor 72 milli eurós veszteséget mutatott, melynek oka, hogy a derivatív pénzügyi termékek 1,5 milliárd euróval rontották az eredményt a csökkenő nyersanyagpiaci árakhoz kapcsolódóan.

Kissé erősödött a forint

Enyhén erősödött tegnap a forint az euróval szemben. A nyitó 372,2-ről zárásra összességében 371,4-re csökkent az EURHUF devizapár. A forintot segítették tegnap a vártnál magasabb külkereskedelmi többletet mutató statisztikai adatok, illetve Virág Barnabás jegybanki alelnök továbbra is óvatosságot sugalló szavai a kamatpályát illetően. Ma reggel folytatódni látszik a forint lassú erősödése, amihez hozzájárulhatott, hogy az infláció áprilisban a vártnak megfelelően lassult. A piac úgy tűnik, kezd komolyabban készülni az egynapos gyorstenderek 18%-os kamatának hamarosan induló normalizálására.

Alig mozdult az EURUSD

Tegnap mintegy 0,4%-ot erősödött a dollár az euróval szemben, ma pedig egyelőre stagnál az EURUSD kurzusa, továbbra is 1,10 alatt. Az amerikai adósságplafon kérdése kapcsán továbbra sem közelednek az álláspontok, ami a kockázatkerülés fokozódásán keresztül erősítheti valamelyest a dollárt az elkövetkező napokban. Kivárás jöhet ma az amerikai inflációs adatok előtt, melyekből a piac ismét a Fed várható kamatlépéseire próbál majd következtetni. Ha ugyanis a maginfláció magas szinten beragad, nem valószínű, hogy a jegybank már az év második felében enyhít a kamatkondíciókon.

Csökkent az olaj ára, a piac az amerikai inflációs adatra vár

A WTI határidős jegyzése ma reggel valamivel 73 dollár fölött mozgott, a Brent pedig 77 dollárba került hordónként. A befektetők a ma érkező kulcsfontosságú amerikai inflációs jelentést várják, amely befolyásolhatja a Fed következő kamatdöntését. Az olajár emelkedését az elmúlt napokban a Biden-kormány bejelentése támogatta, miszerint még azt idén megkezdhetik visszatölteni a stratégiai készleteket. A legfrissebb iparági jelentés viszont a kereslet lassulására utalt, ugyanis az amerikai nyersolajkészletek 3,6 millió hordóval nőttek a múlt héten, szemben az 1,6 millió hordós csökkenésre vonatkozó várakozásokkal.

Az inflációs adat előtt kivárnak, nem mozgott jelentősen az arany

A mai amerikai inflációs adat előtt kivárás jellemezte az arany kereskedését, 2.030 dollárba került ma reggel egy uncia a nemesfémből. A várakozások szerint kereken öt százalékos lesz a magyar idő szerint fél háromkor megjelenő áprilisi amerikai inflációs adat. Ez stagnálást jelentene a márciusi mérés után. Ed Moya, az Oanda elemzője szerint az arany lehet az egyik nyertese a mai adatközlésnek. Vártnál nagyobb infláció esetén a megnőtt kamatemelési várakozások a recessziótól való félelmet is megnövelnék, aminek következtében az arany irányába menekülhetnek a befektetők. Vártnál kisebb infláció esetén pedig a kamatvágási várakozások növekedésével csökkenhetne a nemesfém alternatív költsége, vonzóbbá téve azt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben