Péntek
jún. 2.
14:30
Tisztított munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: máj., előző: 6.6%
14:30
Munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: máj., előző: 3.4%, várt: 3.5%
14:30
Aktivitási ráta (US)
Időszak: máj., előző: 62.6%, várt: 62.6%
14:30
Nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: máj., előző: 253, várt: 195
14:30
Foglalkoztatottság változása (ezer fő) (US)
Időszak: máj., előző: 11, várt: 5
14:30
Magánszektor foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: máj., előző: 230, várt: 165
14:30
Átlagos órabérek (US)
Időszak: máj., előző: 4.4%, várt: 4.4%
Hétfő
jún. 5.
03:45
Caixin kompozit beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: máj., előző: 53.6
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: ápr., előző: -5.9%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: ápr., előző: 14.9
09:55
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: máj., előző: 57.8
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: máj., előző: 55.9
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: máj., előző: 11.6%
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: máj., előző: 55.1
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 55.1, várt: 55.2
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 54.5
16:00
ISM szolgáltatóipari index (US)
Időszak: máj., előző: 51.9, várt: 52.5
16:00
Ipari rendelésállomány (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.4%, várt: 0.8%
16:00
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 1.1%
Kedd
jún. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: ápr., előző: -11%
08:30
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: ápr., előző: -13.1%
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: ápr., előző: -3.8%
Szerda
jún. 7.
03:30
GDP (év/év) (AU)
Időszak: Q1, előző: 2.7%, várt: 2.4%
ism.
Export (év/év) (CHN)
Időszak: máj., várt: -1.6%
08:00
Ipari termelés (év/év, munkanaphatással igazított) (GE)
Időszak: ápr., előző: 1.8%
08:30
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: ápr., előző: -4%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jún., előző: -3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: ápr., előző: -64.2, várt: -75.4
ism.
Richter ex-div (HU)
, várt: 390
Csütörtök
jún. 8.
01:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q1, előző: 1.6%, várt: 1.9%
08:00
Wizz Air (UK)
Időszak: 2023 Q4, előző: -2.78, várt: -1.32
08:30
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: ápr., előző: 886
08:30
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: máj., előző: 24%
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q1, előző: 1.3%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: máj., előző: -2709.7
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 232
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 1795
03:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 0.1%, várt: 0.2%

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Ne dőljön be az adathalász csalóknak!

SZTORI
SZTORI2023. május 5.   15:27

Az internetes bűnözés az elmúlt években szignifikánsan növekedett. Az emberek világszerte használják az internetet mindennapi tevékenységeikhez, az online vásárlástól az online bankolásig, így a csalóknak is egyre több lehetőségük van arra, hogy a gyanútlan embereket károsítsanak meg. Az online csalások veszélyesek lehetnek az egyénekre és az üzleti szektorra egyaránt, a károk pedig nagyon nagyok lehetnek, ezért különösen fontos, hogy az emberek és a vállalkozások tisztában legyenek az online csalások kockázataival és azzal, hogyan lehet elkerülni őket.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Az internetes csalók számos módszert alkalmaznak a felhasználók átverésére és személyes adataik megszerzésére. Az online csalásokat azonban meg lehet előzni, ha a felhasználók ismerik azokat a módszereket, amelyeket a bűnözők használnak.

Az egyik leggyakoribb online csalási módszer a "phishing". A phising során az áldozat hamis e-mailt vagy üzenetet kap a bankjától, vagy más szolgáltatójától, amely adatokat vagy egyéb személyes információkat kér. Az üzenet általában arra ösztönzi a felhasználót, hogy azonnal adja meg a személyes adatait, ellenkező esetben azt állítja, hogy a szolgáltatás szünetelni fog. A felhasználónak azonban óvatosnak kell lennie, mert a bankok és az online szolgáltatók soha nem kérnek személyes adatokat e-mailen keresztül vagy egyéb üzenetekben.

Egy másik gyakori online csalási módszer az "adathalászat". Az adathalászat azonos a phishinggel, azonban általában egy olyan hamis weboldalon történik, amely eredetinek látszik, és arra kéri a felhasználót, hogy adjon meg személyes adatokat. Az adathalász weboldalak általában megtévesztő webcímeket használnak, amelyek hasonlítanak az eredeti weboldalak címére. Ezért különösen figyelni kell a webcímekre is, és minden esetben meg kell arról győződni, hogy az eredeti weboldalon van-e, mielőtt személyes adatokat ad meg. Az adathalászat kockázata nyilvános Wi-Fi-hálózatokat használva növekszik, mivel a csalók könnyebben hozzáférhetnek az ilyen hálózatokon átmenő adatforgalomhoz.

 

Az online banki csalások elkerülése érdekében az alábbi hasznos tanácsokat érdemes fontolóra venni:

1. Használjon erős jelszavakat. Mindig olyan jelszavakat használjon, amit nehéz kitalálni, és tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat, speciális karaktereket. Ne használjon könnyen kitalálható jelszavakat, például születési dátumot, vagy keresztnevet.

2. Ne osszon meg sehol személyes információkat! Soha ne osszon meg olyan személyes információkat az interneten, amik segíthetnek a tolvajoknak azonosítani és feltörni a számláját! Például születési dátumot, anyanyelvet vagy az irányítószámot.

3. Ne kattintson gyanús linkekre! a Csalók gyakran küldenek hamis emaileket, amelyek látszólag bankoktól származnak és arra kérik, hogy kattintson egylinkre és adja meg a banki adatait.

4. Figyeljen a tranzakciókra! Rendszeresen ellenőrizze az online számláját, hogy észlelje a szokatlan tranzakciókat, vagy a szokásosnál nagyobb összegeket. Ha észlel valamilyen gyanús tranzakciót, azonnal értesítse a bankját.

5. Használjon kétlépcsős azonosítást! Ha bankja támogatja a kétlépcsős azonosítást, akkor azt érdemes használni. A kétlépcsős azonosítás azon túl, hogy felhasználói nevet és jelszót kell megadni, még egy biztonsági kódot is kér.

6. Ha gyanús esetet észlel, érdemes felhívni a bank vagy az internetes kereskedő ügyfélszolgálatát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban valódi az e-mail vagy a weboldal.

Sajnos az online csalások mellett a telefonos banki visszaélések is nagyon gyakoriak. Az ilyen csalások is általában arra ösztönzik az embereket, hogy megosszák banki adataikat, például bankszámla-számukat, jelszavukat vagy más személyes azonosító információkat.

A leggyakoribb telefonos banki csalások közé tartoznak a hamis banki hívások, amelyeket csalók hajtanak végre. Ezek a csalók általában olyan információkat használnak, mint a bank neve, hogy megtévesszék az áldozatokat, és arra késztessék őket, hogy megosszák az érzékeny banki információikat. Ezután a csalók a megszerzett információkkal eltulajdonítják az áldozat pénzét.

A legjobb módja annak, hogy megvédje magát a telefonos banki csalásoktól, az, ha soha nem oszt meg érzékeny banki információkat, még akkor sem, ha azt mondják, hogy a bank képviselői. Az is fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy a bank soha nem fog kérni jelszót vagy más személyes információt telefonon keresztül. Ha gyanús hívást kap a banktól, javasolt megszakítania a hívást és felhívni a banki ügyfélszolgálatot, hogy megerősítsék, valóban a banktól keresték-e, és hogy igaz-e az általuk közölt információ.

 

További hasznos információkat a témáról az alábbi oldalainkon olvashat:

https://www.erstebank.hu/hu/ebh-nyito/biztonsagi-kozpont/tippek/igy-vedekezhetsz-a-telefonos-csalasok-ellen

https://www.erstebank.hu/hu/ebh-nyito/biztonsagi-kozpont/tippek/akadalyozd-meg-a-szemelyazonossag-lopast-segitunk

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

PODCAST

A honvédelem lesz a jövő évi költségvetés nyertese

A költségvetés kiadásai gyakorlatilag stagnálhatnak a jövő évben, a Honvédelmi Alap viszont jelentősen megnövekvő keretösszeggel dolgozhat majd –...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt