Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A kereskedelmi bankok vették át részben az EKB szerepét

PODCAST
PODCAST2023. május 3.   15:43

Az Európai Központi Bank a magas infláció miatt még várhatóan háromszor is megemeli a jelenleg 3,5 százalékon álló alapkamatát, egyaránt 25 bázisponttal, júliusig bezáróan (így holnap is ez a lépés várható). Ez már lassulást jelentene a korábbi, 50 bázispontos kamatemelésekhez képest.

Áprilisban nem folytatódott az infláció csökkenése az euróövezetben, sőt, enyhén 0,1 százalékkal emelkedett is a fogyasztói árindex, éves alapon 7 százalékra. A maginfláció nagyon enyhén, 5,6 százalékra mérséklődött. Az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint az adat nem meglepetés, valójában arra utal, hogy stagnál az infláció az eurózónában. Emiatt az Európai Központi Bank holnap is tovább emelheti, 25 bázisponttal az alapkamatát, ugyanakkor ezzel már lassítana a korábban látott tempón.

Bár a kamatokat illetően inkább csak egy normalizálódás látható, mégis, a legújabb felmérések szerint jelentősen belassult a hitelezés a térségben. Az EKB saját felmérése azt mutatja, hogy minden hiteltípus esetében csökkenő keresletről és hitelezésről számoltak be a kereskedelmi bankok. A legtöbbjük, 76 százalékuk a jelzáloghitelek piacán lát, és a vár a jövőben is visszaesést. Nagy András szerint, ellentétben Magyarországgal, elsősorban nem a magas kamatok, hanem a recessziós félelmek miatt torpant meg a piac.

A felmérés azt is megmutatja, hogy a kereskedelmi bankok még akkor is szigorítottak a hitelfelvételi kondíciókon, amikor a hitelfelvevők száma már meredeken csökkent. A bankok óvatosan, kisebb kockázat mellett és szigorúbb feltételekkel adnak hitelt az ügyfeleknek, gyakorlatilag áttételesen elvégzik az Európai Központi Bank monetáris szigorítását. Ez is teret adhat az EKB-nak arra, hogy lassítsa a kamatemelési ütemét – tette hozzá az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Nagy András szerint nem várható, hogy Európában - az Egyesült Államokhoz hasonlóan-, tömegesen kerülhetnek bajba a kisebb, regionális bankok a magasabb kamatszintek miatt. „Az Egyesült Államokban a fix kamatozású hitelek dominálnak, miközben a bankok forrásköltsége folyamatosan növekedik. Ezzel szemben Európában jellemzőbbek a változó kamatozású konstrukciók, nem alakul ki olyan nagymértékű egyensúlytalanság a kamatkockázatoknál” – magyarázta az elemző. Emellett a csődbe jutott amerikai bankoknál olyan speciális működési modell társult a menedzsment kockázatkezelési hibáival, ami Európában nem igazán van jelen.  

A beszélgetés második felében Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője volt a vendégünk. Szóba került az, hogy:

  • milyen döntés várható ma este a FED részéről?
  • mennyire helyez nyomást a demokrata politikai vezetés a jegybankra?
  • milyen gyorsjelentési szezont futnak a legnagyobb amerikai vállalatok?

A műsor első felében Nagy Andrást, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjét, a másodikban pedig Kerekes Tamást, az Erste részvényelemzőjét, Imre Lőrinc kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben