Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Évfordulók

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 2.   11:03

Erste kommentár A hétvégén két fontos évfordulót is ültünk, vagy netán hármat is. Egyrészt a World Wide Web (W3) 1993. április 30-án indult világhódító útjára...

Erste kommentár

A hétvégén két fontos évfordulót is ültünk, vagy netán hármat is.


Egyrészt a World Wide Web (W3) 1993. április 30-án indult világhódító útjára azzal, hogy az eredetileg tudósok számára létrehozott, egyszerű file megosztásra szolgáló platformot (három programcsomagot) egy publikus szerverre telepítették. Ugye ismerős? Néhány hónapja hasonló történt a mesterséges intelligenciával is, amikor a ChatGPT megkezdte a világhódító útját, ami mellesleg a W3 nélkül nem létezhetne ilyen formában.


Másrészt Magyarországon 35 éve, 1988. április végén nyílt meg az első McDonald’s étterem. Akkor 43 forintba került egy BigMac, míg egy dollárért (hivatalosan) 47,5 forintot adtak. Nem hivatalosan 70 forint körül volt az árfolyam. Azaz hivatalosan a BigMac ára 90 cent körül mozgott, míg nem hivatalosan ez inkább 60 cent volt, míg az USA-ban 2,39 dollárba került ez az étel. Vagyis, ez alapján egy dollárnak 18 forint körül kellett volna lennie. Most a BigMac 1310 forintba kerül itthon, azaz 3,86 dollárba (ma reggeli árfolyamon), míg az USA-ban 5,15 az ára. Ez alapján 254 forintnak kellene lennie a dollárnak, s 279 forintba kellene kerülnie az eurónak. Persze a múlt is megmutatta, hogy a BigMac index egy jó játék, de azért nem érdemes ez alapján kereskedni a valutákkal. Ma már kevésbé is beszélünk róla.


Harmadrészt éppen egy napja, hogy a JPMorgan a First Republic Bank felvásárlásáról döntött, s így remélhetőleg kihúzta az amerikai „bankváláság” méregfogát. Habár ez megoldódni látszik, de azért ne várjuk azt, hogy a Fed kamatpályája megváltozik. Holnap valószínűleg még emelnek egyet, aztán a már amúgy is szigorúbbá vált banki hitelezés miatt, ami szerintük (is) megmarad, nem fognak tovább emelni. Még valami. Szintén egy napja, hogy Janet Yellen bejelentette, június elejére a pénzügyminisztérium nem fogja tudni teljesíteni az összes kifizetési kötelezettségét, ha addig nincs kétpárti egyezség az adósságplafon megemeléséről. Vagyis az egyik szemünk nevet a bankfelvásárlás miatt, a másik viszont sír az adósság probléma miatt. Na, ezt látjuk az amerikai piacon, hiszen megint nem mentek sehova.


Európában optimistán kezdtek a piacok, köztük a DAX is, de aztán átfordult a negatív tartományba. Remélhetőleg csak átmenetileg, legalábbis a rövid MACD indikátorok alapján. Itthon viszont jó a hangulat, és a forgalom is megfelelőnek látszik. A BUX felülteljesítő az európai nagy indexekhez képest.

A JPMorgan vásárolta fel a First Republic „maradványait”

A JPMorgan „vetett véget” a First Republic kálváriájának. Miután a regionális bank gondjai nem oldódtak meg – nem sikerült megmenteni az óriási betétkiáramlás következtében bajba került pénzintézetet az összeomlástól – a JPMorgan lett a megmentő, aki felvásárolta a küszködő fél betétállományát, illetve eszközeit. Jamie Dimon JPM-vezér reméli, hogy ezzel végleg lezárult a márciusban kialakult „bankválság”, és a szektor újra stabilizálódhat. A szuperbank 173 milliárd dollár értékű hitelállományt, 30 milliárdnyi értékpapírt és 92 milliárdnyi betétet építhet be a portfóliójába.

Elbocsátások a Morgan-nél

A Bloomberg értesülései szerint nagyjából háromezer munkavállalójától válhat meg a Morgan Stanley a második negyedév végéig. Ez a jelenlegi állomány körülbelül öt százalékát jelenti. A leépítésre a felvásárlási és befektetési hajlandóság visszaesése miatt lehet szükség.

Jó erőben a forint

Pénteken enyhén tovább erősödött a magyar deviza az euró ellenében. Ma reggel már a 371-es szintet ostromolja az EURHUF. A rövid héten az uniós forrásokkal kapcsolatos hírekre, megszólalásokra és a hazai konjunktúra adatokra lesz érdemes figyelni.

A nagy jegybanki döntések előtt

Pénteken mintegy fél százalékot erősödött a dollár az euróval szemben. Ebben központi szerepet játszott, hogy a vártnál mérsékelten magasabb lett a tengerentúli PCE-infláció márciusi adata. Ezzel a lélektani 1,10-es szint alatt zárt az EURUSD jegyzése, ugyanakkor a ma reggeli órákban korrekciót látunk. A rövid héten eseménydús időszak elé nézünk: Fed és EKB kamatdöntés mellett európai inflációra, valamint a tengerentúli munkapiacra figyelünk majd.

Tovább esik a kőolaj ára a gyenge kínai gazdasági adatokra

A WTI 75,4, a Brent típusú kőolaj pedig 79,2 dollár volt ma reggel hordónként júniusi leszállításra, míg az Ural azonnali jegyzésára 62,2 dollárt tett ki. A kínai ipari termelési adat megijesztette tegnap a piacot, a beszerzési menedzser index 50 pont alá esett az ázsiai országban áprilisban. Ugyanakkor a turizmus és a szolgáltatások felfelé mozdultak, ami némi reményre adhat okot. Az OPEC április elejei termelés csökkentése ellenére az elmúlt hónapban közel 5%-kal esett az energiahordozó árfolyama. A piac figyeli a Fed lépéseit is, a várakozás az elmúlt héten ismét változtathatott, az amerikai First Republic Bank csődje miatt.

Az arany 2.000 dollár alatt, minden szem a Fed-et figyeli

Az arany 1.982 dollár volt ma reggel. A befektetők a Fed mai és holnapi ülésére figyelnek leginkább. A kérdés, hogy a jegybank emel-e a mostani irányadó kamatokon, főleg annak a tükrében, hogy a First Republic Bank múlt heti csődje ismét rávilágít a pénzügyi rendszer sebeshetőségére. Az amerikai bankot a JPMorgan vásárolja végül meg. A Fed szerdán dönt a kamatok mértékéről, a befektetők legalább egy, 25 bázispontos emelésre számítanak még az idén, de azt inkább a júniusi kamatdöntő ülésen várják.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben