Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az AbbVie 200 millió dollárral emelte a Vraylar árbevételi várakozását

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. április 28.   10:27

A Vraylar segítheti a Richter eredményét is A Richter amerikai partnere, az AbbVie közzétette első negyedéves jelentését, melyből kiderül, hogy a Vraylar eladásai 31,3%-kal, 561 millió dollárra nőttek éves összevetésben. A...

A Vraylar segítheti a Richter eredményét is

A Richter amerikai partnere, az AbbVie közzétette első negyedéves jelentését, melyből kiderül, hogy a Vraylar eladásai 31,3%-kal, 561 millió dollárra nőttek éves összevetésben. A Bloomberg konszenzus 517,5 millió dollár volt. Az AbbVie arra számít, hogy a Vraylar eladásai 2023-ban elérik a 2,7 milliárd dollárt (korábban 2,5 milliárdot becsültek). Ez kb. 12-13 milliárd forinttal növeli a korábbihoz képest a Richter royalty bevételére vonatkozó várakozást. Az amerikai gyógyszerhivatal (FDA) 2022 decemberében hagyta jóvá a készítmény használatát a súlyos depressziós rendellenességek kiegészítő kezelésére. A kiterjesztés fellendítette a Vraylar értékesítési kilátásait. A Vraylar első negyedéves eladásai a piaci konszenzus felső élén voltak, és az AbbVie szerint felülmúlták az időszakra vonatkozó várakozásokat. Különösen 2023 márciusában gyorsult fel a Vraylar Rx vényköteles növekedése. Mindez segítheti a Richter május 12-én érkező első negyedéves eredményét.

Közgyűlések

A MOL közgyűlése tegnap jóváhagyta 279,8 milliárd forintnyi osztalék kifizetését, ami részvényenként 350 forintnak felel meg. Az osztalék kifizetésének időpontjáról később dönt a cég.


Az OTP ma tartja közgyűlését, ahol a részvényesek többek között a részvényenként 300 forintos osztalékjavaslatról is szavaznak.

Nem az összes Fed jegybankár szerint olyan lényeges a bérekre fókuszálni

Nincs 100 százalékos egyetértés a Fed jegybankárai között a munkaerőpiac és a keresetek fontosságáról. Jerome Powell gyakran kiemeli, hogy a gyors bérnövekedés meglátszik az árakban is, azaz hajtja az inflációt, ellenben a chicagói és St. Louis-i tagbankok vezetői erről máshogyan vélekednek. Előbbi, Austan Goolsbee szerint sokan foglalkoznak a fizetésekkel, pedig az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy annak nincs köze az árak növekedéséhez, sőt inkább csak követik azt. James Bullard szerint a munkaerőpiac szerepe nem olyan lényeges az inflációt illetőén, mintsem a vállalatoké, akik az inflációs várakozások következtében lehetnek óvatosak árnöveléseikkel, hogy fenntartsák a keresletet.


A központi bank Monetáris Tanácsa jövő héten ül majd össze és várhatóan 25 bázisponttal 5% fölé emelik az alapkamatot. A döntésben befolyásoló szerepe lehet a tegnap közzétett vártnál gyengébb GDP adatokon kívül a ma megjelenő PCE inflációs, illetve a Munkaügyi Minisztérium által kiadott negyedéves munkavállalói kiadás indexnek, ami a dolgozók kompenzációját méri az adott időszak alatt.

Több likviditásra volt szüksége az amerikai bankoknak

Sorozatban második hete nőtt a Fed bankpiaci likviditást segítő hitelkihelyezésének mértéke. Az új héten 155,2 milliárd dollárt helyezett ki a jegybank a két eszközén keresztül, a múlt heti likviditás 143,9 milliárd dollárt tett ki. Ebből a tradicionális „Discount Window” 73,9 milliárdot, a márciusban bevezetett „BTFP” 81,3 milliárdot tett ki. Legújabban a First Republic betéti állományának óriási esése jelent terhet, illetve okoz félelmet a szektorban.

Lassú a francia GDP bővülése

Az első negyedévben a francia gazdaság évesített alapon 0,8%-kal bővült. Ez enyhe gyorsulás a korábbi 0,5%-hoz képest, de egy hajszállal elmarad a 0,9%-os elemzői konszenzustól.

Érkeznek az áprilisi inflációs adatok

Az Eurózóna több országában is inflációs adatot közölnek ma, de a legmeghatározóbb a 14:00 órakor megjelenő előzetes német adat lesz. A harmonizált inflációs mutató a várakozások szerint 7,8%-on stagnálhatott áprilisban. Jövő kedden pedig már az eurózónás adat érkezik, ami a várakozások szerint még enyhén emelkedhetett is 6,9%-ról 7,1%-ra, ismét rávilágítva az infláció lassú és rögös normalizálódására.

Vegyes adatok érkeztek Japánból

A Bank of Japan nem változtatott az ultralaza monetáris politikán a ma zárult kamatdöntő ülésen, de a jegybankelnök bejelentette, hogy felülvizsgálják a jelenlegi intézkedéseket.


Japánban meglepetést okozott a munkanélküliségi ráta, ugyanis 2,8 százalékra emelkedett márciusban a februári 2,6 százalékról, miközben a piac arra számított, hogy 2,5 százalékra csökken a mutató.


A japán ipari termelés az előző hónapban 0,8 százalékkal nőtt havi szinten, ami felülmúlta a 0,4 százalékos várakozást az egy hónappal korábbi 4,6 százalékos növekedés után. Ehhez elsősorban a gépjárművek és a termelőgépek gyártása járultak hozzá. Éves szinten 0,7 százalékkal csökkent márciusban az ipari termelés, ami némileg jobb a várt 1,2 százalékos visszaesésnél.


A kiskereskedelmi forgalom 7,2 százalékkal nőtt márciusában Japánban az egy évvel korábbihoz képest, felülmúlva a 6,5 százalékos konszenzust. Az eredményt felfelé húzta a gépjárművek értékesítése, ami 21 százalékos növekedést mutatott. Havi szinten 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami szintén jobb a várt 0,3 százaléknál.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Véget érhet a Nike szenvedése?
ELEMZÉS

Véget érhet a Nike szenvedése?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben