Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Májusban vagy júniusban indulhat el a valódi kamatcsökkentés – újabb amerikai bank került bajba

PODCAST
PODCAST2023. április 26.   16:37

Az előzetes jelzésnek és papírformának megfelelően, egyelőre a kamatsáv felső szélét csökkentette csak a Magyar Nemzeti Bank, a korábbi 25-ről 20,5 százalékra. A jegybank alelnöke ráadásul jelezte, hogy csak markáns inflációcsökkenés esetén várható az effektív, 18 százalékos kamat mérséklése. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint ez májusban, de inkább júniusban várható. Persze sok függ majd attól, hogy mennyire tud majd tartósan a jelenlegi szinteken maradni a forint árfolyama. Közben nemcsak a banki extraprofitadó átrendezése borzolja idehaza a kedélyeket, hanem egy újabb amerikai bank esetleges csődje is, nehezékként hat a tőzsdei kereskedésre.

„A First Republic Bankból 100 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők, ezért is kerülhetett bajba a pénzintézet, amely elkezdte bizonyos eszközeinek az értékesítését. Közben hitelért folyamadott a FED, pont erre az esetekre létrehozott programjához, és ezt a kölcsönt 1 éven belül kell visszafizetnie. Ideje van, de meglepő lenne, ha ennek a pénzintézetnek a története is nem felvásárlással végződne. Vélhetően valamelyik nagyhal megeszi majd ezt a bajba került kishalat” – értékelte az újabb bajba került amerikai bank helyzetét Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

A hazai banki extraprofitadó második félévi újraszabályozásával kapcsolatban Miró József a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában úgy nyilatkozott, hogy most még nehéz kiszámítani annak hatásait. „Egyrészt nehéz olyan számokkal előre jelezni, amelyet a bankok nem igazán adnak meg a mérlegeik ismertetésekor, másrészt az adóátrendezésnek van egy olyan sugallata is, hogy bár két éves időtartamra ígérték, nem biztos, hogy nem marad. Márpedig az ilyen extrakockázatokat nem szeretik a befektetők” – értékelt az Erste stratégája. Miró József megjegyezte azt is, hogy most úgy tűnik, hogy a második félévre az OTP extraprofitadó terhelése valamelyest mérséklődik.

Kamatcsökkentés inkább nyáron – idén maradhat a 13 százalékos alapkamat

„Nagyon óvatos a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az asztalra tette azt, hogy elindulhat a közeljövőben egy enyhe monetáris csökkentés” – adott egy gyorsértékelést a jegybank kamat-folyósójának szűkítéséről Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

„A 18 százalékos effektív kamatlábhoz nem nyúltak hozzá, de a piac úgy értékelte, hogy előbb-utóbb ennek is eljön az ideje. A találgatás az, hogy májusban, vagy júniusban indul-e ez el” – részletezte a helyzetet Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője  úgy látja, hogy májusban lesz az első kamatcsökkentés. Erre szerinte pár nappal a kamatdöntő ülés előtt utalások lesznek majd a jegybank nyilatkozatokban.

Az interjúból kiderül még, hogy:

  • Az alapkamat akár hosszabb ideig is 13 százalékon maradhat
  • Mitől függ az, hogy elindul a monetáris enyhítés
  • Mikortól csökkenhet markánsan a hazai infláció

Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét és Miró Józsefet, az Erste stratégáját Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben