Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vigyázz, törékeny!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 21.   11:46

Erste kommentár A Tesla szerda esti tájékoztatója szétzúzta az autógyártók részvénypiacát. A közölt számokból kiolvasható erősödő piaci verseny hatására Európában...

Erste kommentár

A Tesla szerda esti tájékoztatója szétzúzta az autógyártók részvénypiacát. A közölt számokból kiolvasható erősödő piaci verseny hatására Európában és a tengerentúlon is nagyot estek tegnap az autógyártók részvényei. A STOXX Europe 600 Automobiles index 3,7 százalékot zuhant, egy támaszszintre 599 pont környékén, ahonnan most kapaszkodni próbál. Az USA-ban pedig az S&P500 Automobiles index zuhant 8,1 százalékot, amelynek része a Tesla is, ami végül 9,7 százalékos mélyrepülésben fejezte be a tegnapi napot.


Mindez az után jött, hogy egy nappal korábban az ACEA, az európai autógyártók szövetsége közzétette, hogy adatai szerint éppen most kezd berobbanni az európai autópiac. Az év első két hónapjának 11 százalék körüli növekedését követően márciusban 28,8 százalékkal nőtt az új gépjárművek regisztrációja, s ezzel 1 millió darab fölé emelkedett az egy hónap alatt eladott gépkocsik száma az öreg kontinensen. Ebből persze kiemelkedett az elektromos járművek növekedése, ami 58 százalék (!) volt év per év alapon, de még így is csak 13,9 százalékos piaci részesedést tudhatnak magukénak, miközben a fő volumen a benzines járművekben (37,5 százalék), a hibridekben (24,3 százalék) és a dízelben (14,5 százalékos piaci rész) van. Szóval az értékesítési piacnak még mindig több mint 50 százaléka a tisztán belső égésű motorokkal szerelt gépjármű. De az is igaz, hogy az új technológiákban van a nagyobb növekedés, hiszen a hibrid eladások is 38,1 százalékkal növekedtek, s a benzines gépkocsik 29,9 százalékkal csak a harmadik helyen futottak be.


Szóval a volumen még mindig a belső égésű gépkocsik oldalán van, de a hibrid és elektromos együtt már közel 40 százalékot hasít ki a piacból, ami ráadásul sokkal gyorsabban növekszik, mint a belső égésű piac. Így már talán nem meglepő, hogy a Tesla eredménye szétzúzta az autópiaci részvényeket. A meglepő inkább az volt, hogy pl. a Continental több mint 4 százalékot esett úgy, hogy bevételeinek fele a gumi bizniszből származik, ami talán kevésbé van kitéve a kínaiak által támasztott versenynek. A cég „másik fele” az autóalkatrész, stb. gyártás viszont operatív szinten nullszaldós. Vagyis az eredményt gyakorlatilag a gumigyártás hozza. Így a Tesla eredménynek nem kellett volna ilyen hatással lennie a cégre, pláne nem kellett volna nagyobbat esnie, mint az autógyártó indexnek.


Egy szó, mint száz, részben jogos a heves reakció, de a piac valószínűleg nagyon túlreagálta az autóipari verseny fokozódását. Így jogos, hogy ma újra felfelé próbálnak kapaszkodni az árfolyamok, de ez egyelőre nagy valószínűséggel túl halvány a tények, az értékesítési számok fényében.


A délelőtti órákban enyhe csökkenést láthatunk a DAX és a BUX index piacán is.

Pozitív meglepetés a Mercedestől

A Mercedes tegnap este váratlanul közzétette előzetes eredményét. A társaság 5,5 milliárd eurós EBIT eredményt ért el a várt 4,73 milliárd euróval szemben. A pozitív meglepetés elsősorban a vártnál jobb eredménymarzsoknak köszönhető, amit a kedvező termékmix is támogatott. A részletes eredmény április 28-án jelenik meg.

Frissítette előrejelzését az SAP

Az SAP 8,6-8,9 milliárd euró közötti operatív eredményt vár az idei évre, felülmúlva a 8,49 milliárd eurós elemzői konszenzust. Korábban még 8,8 -9,1 milliárd eurós előrejelzést adott a cég, a mostani csökkentés oka azonban technikai jellegű, a Qualtrics értékesítése okozza. Változatlanul a felhő alapú szolgáltatások terén számítanak növekedésre, ezeket a területeket nem is érinti a januárban bejelentett létszámcsökkentés.


Az első negyedévet 7,44 milliárd eurós árbevétellel indította az SAP a várt 7,36 milliárd euróval szemben. A korrigált adózott eredmény 1,59 milliárd euró lett, felülmúlva az 1,3 milliárd eurós várakozást. A vezérigazgató elmondta, hogy a szükséges korrekciók nagy részét már az első negyedévben végrehajtották, így az év hátralévő részében már nem várhatók jelentős korrekciós hatások.

Áremelés a Teslánál

A Tesla 2500 dollárral, azaz nagyjából 2-3%-kal emelte prémium Model S és Model X SUV járművek árát az Egyesült Államokban. Az utóbbi időben a vállalat inkább lefelé módosította az árakat, ebben a hónapban már kétszer is csökkent a Model Y SUV és a Model 3 szedán ára.

Némi korrekció a forint piacán

Tegnap 378 körül kezdte a napot a forint az euróval szemben. Minimális korrekciót láthattunk a szerdai markáns gyengülés felé. Ma reggel a 376-377-es sáv körül alakul a jegyzés. A jövő heti MNB-ülés előtt a következő napokban a kivárásé lehet a főszerep.

Sok hűhó semmiért

Csütörtökön a nap első felében szűk sávban mozgott az EURUSD jegyzése. Érdemi változást az EKB jegyzőkönyve hozott, melyből kiderült, hogy jelentős a megosztottság az európai jegybankban a jövőbeli kamatemelések tekintetében, ami a dollár erősödését okozta. A vártnál gyengébb tengerentúli adatok azonban visszafordították a menetet, gyakorlatilag minden szegmens lassulást mutatott a várakozásokhoz képest is. Ma reggel ismét 1,096 körül kezdődött a kereskedés. Pénteken elsősorban konjunktúra-felmérések eredményeire lesz érdemes figyelni.

Folytatódott az esés az olajpiacon

A WTI határidős ára tovább mérséklődött, és ma reggel 77 dollár alá csökkent hordónként. A Brent 80,5 dollárba került. A globális gazdasági növekedés lassulásával és az energiakereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmak elnyomták az OPEC kitermeléscsökkentésről szóló bejelentésének hatásait. A következő hónapokban a kínai kereslet élénkülése és az Egyesült Államok stratégiai olajkészleteinek visszatöltéséről szóló hírek hozhatnak fordulatot.

A Fed jegybankárok helyeznek nyomást az aranyra

Laposan, feszesen tartották a Fed jegybankárok kijelentései az arany kereskedését, és ugyan az unciánkénti árfolyam időnként beesett 2.000 dollár alá, ma reggel 2.008 dollárért lehetett vásárolni a nemesfémből a piacokon. Az amerikai jegybankárok továbbra is a kamatemelések fontosságát emelték ki megszólalásaikban, az első számú fókusz az infláció letörése, míg a pénzügyi stabilitást megfelelőnek tartják a Fed vezetői. A magasabb kamatkörnyezet nem kedvez a kamatot nem fizető nemesfémnek, így annak árfolyamát inkább a gazdasági recessziós félelmek tartják fent.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben